2024. április 19. péntek

Meddig Lehet SZórakozni?

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. november 12.

MLSZ-címerLegutóbb más volt a kérdés: Mindent Lehet SZabadon?

Most pedig a címben jelzett: Meddig Lehet SZórakozni?

Igen, igen! Ez is, az is MLSZ. Úgy tűnik, nem múlhat el hét, hogy ne éreztessék a Fradival, ők bizony vannak. És ha tetszik szórakoznak, szabadon szórakoznak a Fradival.

A már idézett cikkünkben szóvá tettük az MLSZ elnökségének egy határozatát, amely az FTC-Győri ETO bajnoki mérkőzés elhalasztásával foglalkozott. Szóvá tettük, választ még nem olvastunk. Pedig jót tenne a közhangulatnak, ha valaki illetékes a szervezetből értelmezné a saját határozataikat és szabályaikat, választ adna a feltett kérdésekre.

És a kérdések egyre csak gyűlnek. Csak nem, mert az elmúlt szombaton is játszott a Fradi? Bár nézők voltak (nem is kevesen), petárdázás az nem volt, most arra nem lehetett semmit fogni. Nagyon úgy tűnik, akkor kell valamit keresni, mert az MLSZ Fegyelmi Bizottsága keddenként nem tud a Fradi nélkül meglenni.

Kapóra jött Bíró Péter felháborodása. Bíró Péter egy klubnak a tulajdonosa, aki nagy reményekkel várta a szombati meccset, hitte, most elkaphatják a Fradit. Nem kapták el és ennek szerinte egyik oka csapatunk hátvédje Rafa Wolfe volt, aki súlyos sérülést okozott csapata egyik játékosának. Ráadásul a későbbiekben nem átallott neki még győztes gólt is szerezni, mi több a saját gólvonalán is menteni.

Bíró Péternek segített a televízió, hiszen, mint az eddigi összes mérkőzésünket, ezt is közvetítette. A felvételeket lehetett a meccs után és azóta is elemezni. Akkor talán azt is látták, feltételezem, még a Fegyelmi Bizottságban is, hogy a mérkőzés játékvezetője is tanúja volt az eseményeknek. Olyannyira, hogy döntését, az általa látottak és a szabálykönyv összevetésének pillanatnyi része alatt hozta meg. Hiába, ez a bírók sorsa. Őket nem segíti a tévé, a visszajátszások és lassítások sorozata. Ő csak arra hagyatkozott, amit látott és hallott. mert azt is elmondta, hogy adott esetben még azt a félreérthetetlen hangot is hallotta, amit az egyszerre a labdába rúgó játékosok tudnak kiváltani azon a gömbölyű játékszeren, egy nagy tompa puffanást. Nem a csontok zenéjét, hanem a labda szenvedését. Az sajnálatos, hogy a lendület túl nagy volt, a védő lába továbbszaladt és súlyos sérülést okozott. Akár szabályosnak, akár szabálytalannak ítélte meg a bíró, egy biztos, akaratlanul. Van olyan épelméjű védő, aki a saját tizenhatosán belül, a bíró orra előtt, szemből, alattomos szándékkal felnyársal egy csatárt? Aki ilyet elhisz vagy elképzel, az még nem volt focimeccsen, enyhén szólva sem tűnik életszerűnek az eset.

A bíró döntött, ő az adott pillanatban nem látott szabálytalanságot. Ezt mindenféle utólagos bizottságnak illene elfogadni. Ha nem fogadja el, akkor utólag egy ilyen bizottság nyugodtan megadhat a bíró által meg nem adott gólt vagy éppen fordítva visszavonhatja azt, mert a lassítások szerint nyilvánvalóan nem volt az. És a tévesen megítélt vagy meg nem ítélt leshelyzetekről már ne is beszéljünk. Nem véletlen, hogy a FIFA és az UEFA oly élesen ellenzi a videófelvételek felhasználását a bíráskodásban. Az MLSZ illetékes bizottsága most nem tett mást, mint a videofelvételt felhasználva utólag szabálytalannak minősített egy esetet, amit a bíró nem látott annak.

A látott szó nagyon fontos. Mert eddig ugye csak akkor ítélkeztek, ha a meccs bírái nem láttak valamit, lásd Dragóner múltkori eltiltását. Sokan felvetették, miért csak Fradi játékost találnak így meg? Azt is közvetítette a tévé, amikor a most eltiltott Dragónernek szilánkosra tört az arca egy könyökléstől. Ferenczinek ugyanígy, bár azt is látta a bíró és nem ítélte szabálytalannak, csak a véletlen, játékban levő szituációnak. Wolfe esete miért más? Mert szórakozni lehet a Fradival? Mert Bíró Péternek nem tetszik? Ezek nem megfelelő indokok, ennél sokkal komolyabb válasz kell.

A múltkor idéztem az MLSZ saját szabályzataiból, most is ezt teszem. Az MLSZ hatályos Versenyszabályzatának 21. § (2) bekezdése kimondja:

Egy adott bajnokságban, kupában, tornán induló valamennyi sportszervezet (csapat) azonos joggal és kötelezettséggel vesz részt a versenyrendszerben és a többi sportszervezettel (csapattal) azonos elbírálásban részesül.

Kérem, ez a pont nyilvánvalóan sérül. Ez nem olyan, hogy Dragóner ütött, Kabát meg nem, az egyiket észreveszem, a másikat nem.

Amint már említettem a Fradinak eddig az összes bajnokiját közvetítette valamelyik tévé, sőt az utolsót is fogja. Ez 100 %. És a többi csapat? Van olyan, amelyik csak akkor kerül képernyőre, ha a Fradival játszik, jó esetben maximum mégegyszer. És a többi meccsükön, amit nem ad a tévé és nem lát valamit a bíró, akkor büntetlenül lehet (szándékkal vagy anélkül) súlyos sérülést okozni? Vagy ha látja a bíró és nem ítéli szabálytalannak, akkor ki veszi elő az ügyet? Ezek szerint minél több meccsét adja egy csapatnak a televízió, játékosai annál inkább ki vannak téve az MLSZ utólagos revíziójának és büntetésének. Ez az azonos elbírálás, ami a szabályzatban le van írva? Ugye senki sem gondolja komolyan! Vagy ha igen, akkor sürgősen tessék zártláncú közvetítőrendszert kiépíteni vagy éppen kötelezni a televíziókat nem csak összefoglalók készítésére, hanem a teljes meccsek felvételére, amik mindegyikét utólag is ellenőrzi a szigorú bizottság. Amíg ez nem történik meg, addig joggal hihetjük, hogy csak a Fradival szórakoznak. Annál is inkább, mert a közvetített meccsek hasonló jelenetei, ha azokon nem Fradi-játékos az érdekelt, nem érdeklik a bizottságot.

Mégegyszer leírom, MLSZ Versenyszabályzat 21.§ (2) bekezdés. Tessék az MLSZ-ben is elolvasni és ennek megfelelően megindokolni a mostani döntést.

Simon Sándor

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

9 hozzászólás

  1. Balogh Tibor írta:

    Zöldvérű Barátaim!Lassan könyvet lehetne írni arról,hogy az mlsz két mércével mér, pláne a Mi csapatunkal kapcsolatban! Kérdésem: nem lehetne jogi lépéseket tenni az mlsz diszkriminatív döntései ellen? Vagy mindegy,ugyis azt csinálnak,amit akarnak?! Üdv:Tibi

    Hozzászólás ideje: 2009. november 12. 09:33

  2. Arányi József írta:

    Tisztelt Barátok !

    Előre elnézést kérek azért, hogy az események okozta keserűség és tehe-
    tetlenség hatása alatt natúran fogalmazok.

    1./ Kisteleki István konzisztens és folyamatos viszonyulása a Fradihoz teljesen világos.
    A klubot le kell darálni, a darálás költségeit pedig velünk megfizettetni. (Pedig a Fradi-MTK mindég örökrangadó volt és nem egymás eltűntetését célozta.)

    2./ Úgy gondolom, hogy teljesen felesleges az MLSZ viselkedése ellen az MLSZ-nél tiltakozni.

    3./ A Fradi vezetése enyhén szólva erélytelen és igy komolytalannak tűnő formáció.
    (Lsd. Pápa, Rósa fejberúgása és Bíró Péter akciója).

    4./ Talán érdemes lenne felmérni a lehetőségeket arra vonatkozóan, hogy az FTC az
    az osztrák bajnokságban induljon, ahol nem ér el bennünket a Kisteleki klán.

    Az mlsz egy gátlástalan és céltudatos társaság.

    HAJRÁ FRADIKA !!!

    Hozzászólás ideje: 2009. november 12. 13:15

  3. DEDE írta:

    Tisztelt Simon Sándor Úr!

    MLSZ= antifradista szövetség
    Valamennyi fegyelmi ítéletből-döntésből sugárzik az “ANTIFRADIZMUS”!

    Teljes mértékben egyetértek Önnel. Ez utóbbi ügyeket nem szabadna lenyelni.

    Hozzászólás ideje: 2009. november 13. 10:29

  4. Arányi József írta:

    DEDE !
    Kedves DEDE !
    Igen, lenne mód a fellépésre az mlsz viselkedése ellen, hiszen az nem csupán íratlan etikai szabályokat, a saját alapszabályát sérti meg folyamatosan, hanem a FIFA mögé bújva
    bírósági itéleteket is semmibe vesz. A FIFA mögé bújás ra a FIFA maga nem igen lesz büszke, amennyiben az ügy a tudomásukra jut megfelelő módon.

    Arra semmi reményt nem látok, hogy a Fradi managementje bármit is képes tenni látva
    eddigi tevékenységüket. Nem rosszindulatból, hanem megfelelő képzettség, rátermettség
    és management gyakorlat hiányában.

    Ezért én, mint szigorúan magánszemély, már jó úton vagyok afelé, hogy megtaláljam az
    illetékes FIFA fórumot aki belátja, hogy az mlsz gyakorlat esetleges elterjedése legalább
    olyan veszélyes, mint az elhíresült bunda botrányok.

    Tekintettel arra, hogy hosszú ideig éltem külföldön, nyelvi akadály nincs.

    Üdvözlettel

    Hozzászólás ideje: 2009. november 14. 08:42

  5. Fradijózska írta:

    Én is azon a véleményen vagyok hogy a felsob fórumokhoz kel fordulni(UEFA,FIFA)
    Már en is gondoltam erre a lépésre csak nálam nyelvi akadálya van.Kérem Arányi
    Józsefet tegye meg eszt a lépést,én támogatom . Koszonom .
    Udvozlettel !

    HAJRÁ FRADI !

    Hozzászólás ideje: 2009. november 19. 20:51

  6. Arányi József írta:

    Kedves FRADIJÓZSKA !
    Nagyon remélem, hogy hamarosan elkezd történni egy sor dolog, amiben a TE és minden FRADI DRUKKER együtt cselekvésére, támogatására szükség lesz.
    Én igenis használni fogom a nyelvtudásomat, nemzetközi tapasztalataimat
    és természetesen a Te nevedben is teszem.

    Hozzászólás ideje: 2009. november 21. 09:30

  7. Dumitru Attila írta:

    Kisteleki 1 szarházi,utálja a Fradit, igaz mi szurkolók is tudatjuk vele minden meccsen, hogy a pokolba kívánjuk!!!!! Nyilvánvaló ugyanolyan kis hibáért mi 2-3 -szor olyan nagy büntit kapunk mint a többiek. Ez egy undorító,antiszimpatikus seggfej. Mielőbb el kell tüntetni. Nem kérünk kivételezéseket, csak EGYENLŐ MÉRCÉT.
    kisteleki tűnj már el a színpadról !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Hozzászólás ideje: 2009. november 23. 11:41

  8. DEDE írta:

    Tévedtek már máskor is a játékvezetők! 50 éve járok „meccsekre”, láttam furcsa dolgokat!
    A Játékvezetők mindig is egy zárt szervezetet alkottak, kínosan vigyáztak a „renoméra”. Titokba tartották a fegyelmi döntéseiket, legalább is nem közölték a „nagy” nyilvánossággal!
    Ezzel szemben mi történt most??! Nyilvános hadjáratot indítottak a két „spori” ellen. A fegyelmi eljárás szinte az utcán –mindenki tudomásával és beavatásával zajlott. Kéjelegve hozta naponta, óráról-órára a média, valami szerencsétlen „illetékes” dr. egyszemélyi, a két játékvezetőt megsemmisítő véleményét, ráadásul a testületi döntést megelőzve! Vajon kinek üzent ez a dr., kinek nyalta a seggét? Esetleg a „többi” sporinak üzent-üzenték, hogy jó lesz vigyázni a Fradi meccsek esetében! Vigyázzatok és alkalmazkodjatok az „ANTIFRADISTÁK” elvárásaihoz!
    Szégyen és undorító ami a mostani MLSZ alatt-annak utasításai alapján történik! Meg is van az „eredménye”! A magyar „élcsapat” pofozó gép, röhögnek rajta, külön buszt kell vinni-no meg zsákot a rengeteg gólnak! Ja, hogy itt, a BL-ben, nem érvényesül az mlsz. utasítása? A játékvezetők kevésbé simlisek?? Nincs „ráhatása” a debreceni tulajnak…. A magyar viszonyok egyedül a Fradit edzik, teszik keménnyé és eredményessé! Belénk mindenki rúg egyet, lovas rohammal tapossák a szurkolóinkat, a pályánkat bezárják, kizárhatnak az első osztályból! Bundázó gézabácsik irányítják a mai focit! Kis túlzással-nekünk két gólt kell rúgni, hogy egyet megadjanak..stb, stb
    MI, 1995.ben a legjobb 16 közé, míg a mostani agyon favorizált Loki a 32 közé jutott! MI 5 pontot harcoltunk ki, nekik mennyi is van??¿
    Apropó: a mostani bunda-botrányt megússza az UTE ? Az mlsz. vezetője,nyilatkozata szerint, tudott a fogadásokról? Elképesztő! Még azt is tudta, hogy egyszer kiderül minden!

    Erős érdekképviseletet a CSAPATUNK mellé!

    Hozzászólás ideje: 2009. november 24. 12:06

  9. DEDE írta:

    dr.egyszemélyi-Dr.Retteghy
    gézabácsik- pld. Kálmánbáá!

    Hozzászólás ideje: 2009. november 24. 18:56

HOZZÁSZÓLÁS