2024. március 29. péntek

A Fradi egykor volt szakosztályai, 8.rész: Természetjárás

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. november 27.

fradi_cimer termeszetMeglepő? Mégis volt!
TERMÉSZETJÁRÁS: 1927-1967

Dr. Springer Miklós, az FTC Elnökségének a tagja, az FTC Baráti Kör alelnöke 2009. május 8-án, a klub fennállásának 110-ik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen nagyformátumú beszédben méltatta a múltban elért sikereket. Igen informatív része volt a beszédnek, hogy sorjában megemlékezett az FTC összes valaha is működött szakosztályáról, azokról is, amelyek ma már a múlt homályába merülnek. Oda merülnek, de el nem veszhetnek!

Ez is indokolja, hogy sorozatunkban megemlékezzünk ezekről az egyszer volt szakosztályokról, hogy az internet adta nagyobb publicitást kihasználva minél több érdeklődőhöz eljuthassanak ezek az információk.

TERMÉSZETJÁRÁS: 1927-1967

1927-ben hozták létre és 1929-től kezdődően már máig látható tettet hajtottak végre: az ország turista útjelzéshálózatának előkészítése során több éves munkával ők jelölték meg a Kelet-Mátra útjait.

1931-ben létrehozták a szigetmonostori vízitanyát, amely a hétvégi üdülések mellett a túraevezős-sport bázisa is lett. Sőt 1935-től már telente sem tétlenkedtek, hiszen megalakult a sírészleg is, amely csak abban az esztendőben 18 túrát bonyolított le.

A klubélet igen szép megnyilvánulása volt ez, sportolók és az egyesülethez közel állók is szívesen vettek részt a szakosztály munkájában. Név szerint Friss György és Róna József áldozatos tevékenységét lehet kiemelni.

A szakosztály a háború után is működött, évről évre szervezett különböző túrákat, úgy a határokon belül, mint azokon kívül.

Külön szekcióként Dr. Balázs Dénes vezetésével Barlangkutató Csoportot is létrehoztak.

A hivatalos szakosztályi élet 1967-ben egy délkelet-ázsiai túrával zárult.

A Barlangkutató Csoport azonban kereste a továbbélés lehetőségét, így 1969-ben megalapították a Ferencvárosi Természetbarát Sportkör Barlangkutató Szakosztályát és folytatták áldozatos munkájukat.

Simon Sándor

Felhasznált irodalom és weblapok:
Nagy Béla: Zöld-fehérben

http://www.ftcbaratikor.hu/2009/05/03/drspringer-miklos-unnepi-beszede/#more-6827

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

1 Hozzászólás

  1. Franto írta:

    bevallom ezen most meglepődtem! 🙂 de egyben jó érzéssel is olvasom, mert az utóbbi időben nagyon megragadott ez a “sportág”. mostanság ugyan kevés idő jut rá, de az egyik legszebb kikapcsolódás számomra a csodálatos anyatermészet megismerése…

    Hozzászólás ideje: 2009. november 28. 16:22

HOZZÁSZÓLÁS