2024. április 26. péntek

Mitől örök a Fradi?

Szerző: tibu1 Bejegyzés ideje: 2010. január 19.

A Ferencváros a mai napig a legsikeresebb és legnépszerűbb klub hazánkban. Sikereinkről tengernyi könyv emlékezik meg, rengeteg újságcikk hirdeti dicsőségünket.

Elgondolkodtató, hogy vajon miért ez a klub emelkedik ki a – már több mint egy évszázados – labdarúgó történelmünkből, a Fradi minek köszönheti hazai szinten egyedülálló sikerét és népszerűségét. Az ember miután beleveti magát környezetének felfedezésébe, azonnal szembesül vele, hogy az élet tele van értéktelen dologgal, értékből pedig sokkal kevesebb található. A kimagasló dolgokért tenni kell, az érték az mindig a munka függvénye. Valódi kincset, nem lehet hirtelen, befektetett munka és idő nélkül előállítani.

A Ferencváros nemzeti értékké vált, ehhez pedig számtalan tényező segítette hozzá. Minden az alapoknál kezdődött. Egy ház, legyen az bármilyen szép, bármilyen tágas, ha az alapjai rosszul vannak lerakva, menthetetlenül elveszik. Mégis mi lehetett ez az alap? Hiszen nem másról, mint egy sportegyesületről beszélünk, milyen alap kell egy egyesülethez? Felületes gondolkozással, át is léphetnénk ezen a kérdéskörön, mert mondhatnánk, kellenek lelkes sportolók és olyan vezetők, kik biztosítják ezeknek a sportolóknak a segítséget a mindennapok nehézségeivel szemben. Kell egy hely, ahol sportolni lehet és kell egy anyagi tőke, mellyel fent lehet tartani ezeket a sportlétesítményeket. Mindez önmagában nagyon nyersen és racionálisan hangzik, ám cáfolhatatlan, hogy ezek nélkül a materiális eszközök nélkül, közösségi sport, nem nagyon tud létezni.

A sport viszont az ember veleszületett tulajdonságból fakad, hiszen az ember szereti megmérni önmaga erejét, szeret küzdeni és szereti, a munka gyümölcseként learatni a sikereket. Valójában a siker akkor igazán értékes és ízletes, ha belerakjuk mindazt magunkból, amit emberként belerakhatunk. Önmagunk energiáját, a mindenki számára véges és értékes időt és ami pont ennyire fontos, mindehhez hozzáadjuk lelkünket, lelkesedésünket, hitünket. Itt lépünk át egy olyan pontot, mely nélkül egyetlen sportsiker sem létezik. Mert hiába a befektetett idő, az anyagi javak és a munka, ha ezt nem hittel és lélekkel tesszük hozzá, akkor a várt siker sem fog gyümölcsöt teremni, kidobott erőfeszítéssé válik a munkánk.

A Ferencváros alapítói tudták ezt és nem véletlenül került klubunk címerébe, a három E betű. Ez adja meg azt az alapot, mely ezt az egyesületet, végigkisérte több mint egy évszázadon, és ez a szellemi érték őrizte meg az elmúlástól, a pusztulástól is. Sikereinket is azért övezi ekkora dicsőség, mert akik felvették a zöld-fehér mezt, azok tudatában voltak ezeknek a szellemi értékeknek, azonosultak velük és ez gyümölcsözővé tette munkájukat. Mi is ez a három E betű?

Erkölcs

Az erkölcs, más szóval morál, fogalma alatt mai köznyelvi szóhasználatunkban a magatartásunkat befolyásoló, általunk (vagy a társadalom által) helyesnek tartott, olyan szabályok összességét értjük, amelyek túlmutatnak a jog és az egyéb írott szabályok keretein. Az erkölcs szabályai a társadalmi normák egyik típusát jelentik. Más megfogalmazás szerint az erkölcs azon elvek összessége, amelyek a helyes és helytelen, a társadalmi jó és rossz megkülönböztetését segítik a cselekvés szintjén.

„Ékes a szó, de a szent becsület több nála bizonnyal,
s minden szellemi értéknél följebb van az erkölcs.”

(Janus Pannonius)

Erő

A fizikában az erő bármi olyan dolog, ami egy tömeggel rendelkező testet gyorsulásra késztet.

Ellenben nem csak fizikális, hanem lelkierőt is ismerünk, mely nélkül nem sokáig tudnánk folytatni nem csak a sporttevékenységünket, hanem hétköznapi életünk is hamar zátonyra futna.

“Már most is bennünk van az az erő, ami ahhoz kell, hogy megtegyük azokat a dolgokat, amelyekről el sem tudtuk képzelni, hogy lehetségesek. Ez az erő rögtön elérhetővé válik, amint a gondolkodásunkat/hitünket megváltoztatjuk.”

(Maxwell Maltz)

Egyetértés

Aki valamivel, vagy valakivel egyetért, az azonosul annak véleményével. Osztja, elfogadja azt az álláspontot, amit az az eszme, ember, vagy közösség képvisel.

„Az egyetértés – minden. A közvélemény támogatásával minden sikerül. Nélküle semmi.”

(Abraham Lincoln)

Ezek az értékek azon kincseink, melyekkel átvészeltünk történelmünk során rengeteg vihart és a „siralomvölgyön” átmenve forrássá tettük azt. Mai világunk, egy erkölcsi válságon megy keresztül. Ez a válság elérte hazánkat és érezteti hatását klubunk körül is. A mai időszakban sincs más menedékünk, emeljük magasra a három E betű zöld-fehér zászlaját, véssük elménkbe és szívünkbe mondanivalójukat és magatartásunkkal mutassunk példát egymásnak és a többi szurkolónak is.

Amíg morálisan kitartunk és nem engedünk az áskálódóknak, addig büszkén kiálthatjuk a Hajrá Fradit az Üllői út lelátóiról. Amíg tükörbe tudunk nézni és akkor is azt látjuk, hogy mi mindent megteszünk az egység megóvása érdekében, addig záporozhatnak ránk a koholt vádak, mi büszkén állunk a három E betű zászlaja alatt! Fradista szurkoló barátaim, mindannyian övezzük fel magunkat elődeink eszméivel s akkor újra megláthatjuk majd azokat a dicsőségeket is, melyeket elődeink átélhettek hitük egyenes következményeként.

Istenes Tibor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

4 hozzászólás

  1. jackie írta:

    Kedves Tibu !

    Valóban a három E emelt ki bennünket a többi csapat közül és zuhanósunkhoz is ezek elhalványulása vezetett…
    Nem vagyok optimista mert napjainkban sem a tágabb,sem a szűkebb környezetünkben is
    az erkölcsi hanyatlás mindennapos jeleivel találkozhatunk! A Fradi válsága akkor kezdődött,amikor Fradista vert Fradistát …és mostanában is egy erőszakos csoport határozza meg.hogy ki a Fradista…Gyanítom,hogy már ezzel kell együtt élnem :Lázongás,verbális és fizikai erőszak,zárt kapus meccsek és gyűlölet…

    Hozzászólás ideje: 2010. január 20. 10:21

  2. tibu1 írta:

    Kedves Jackie!

    Teljes mértékben megértem az elkeseredettséget, mely szavaidból árad. Azt kell mondjam, megcáfolni sem tudom és nem is szándékozom azokat, mert ezek a nyers tények.
    Ellenben az elkeseredettség nem építő jellegű és ha elfogadjuk azt a világot, mely körbevesz minket, akkor mi is ennek a világnak leszünk a foglyai és vele együtt emésztődünk fel.
    Mi mindannyian felelősek vagyunk a körülöttünk történtekért és ha egyénenként megtesszük azokat a feladatokat melyekre lelkiismeretünk vezérel, akkor igenis lesz változás.
    Ellenkező esetben mi magunk is az erkölcsi hanyatlás részesei és felelősei leszünk!

    Kedves Barátom, én úgy gondolom Ninive ma is adott, a cet pedig csupán alkalmi albérlet lehet egy Ferencvároshoz szívéből kötődő keresztyén ember számára. Nekünk kötelességünk hinni abban hogy lesz pozitív változás, mert ez a pozitív változás, a mi hitünkből táplálkozhat csupán!

    Hozzászólás ideje: 2010. január 20. 10:41

  3. Sziklaszív írta:

    Kedves Tibu !
    Nagyon jó írás, erőt veszek az ilyen írásból !
    Köszönöm !

    Hozzászólás ideje: 2010. január 22. 14:52

  4. trebla77 írta:

    KedvesTibu1! Tudom tiszta Fradista szívedböl írod amit gondolsz a három E betűröl. Gratulálok, mert segítesz tovább gondolni, tovább lépni, megoldani a megoldhatatlant. Fájó szívvel keresgél az ember valamilyen enyhítő forrás után, mert alaposan meg vagyunk veretve. Sajog a lelkünk. Csatlakozva Jackiehez. Valmikor a dicsőségek idején, soha nem siettem elhagyni a Szentély színpadát, ha nyertünk akkor kiélveztem az utolsó pillanatokat is, meg volt a maga szertartása, ahogy kihúzigálták a szögletzászlókat a helyükről, vagy pakolászni kezdett a tv-stáb, győzelem esetén volt egy felszabadult érzés , vereség esetén pedig egy súlyosan rámnehezedő amit csak nagy-nagy sóhajokkal lehetett elviselni. Mára már szennyezett a levegő és a víz, nem nagyon van tiszta forrás, és csak reménykedhetünk, hogy megint jó lesz megvárni az utolsó másodperceket is a meccs után. Frdista üdvözlettel Trebla!

    Hozzászólás ideje: 2010. január 25. 16:23

HOZZÁSZÓLÁS