2024. április 19. péntek

Ismét elment egy Fradista

Szerző: tibu1 Bejegyzés ideje: 2010. augusztus 26.

Életének 88. életévében elhunyt Fülöp Kálmán dalszövegíró, költő, színész. 1923-ban született, a Színművészeti Akadémián végzett színi tanulmányokat. 1947 és 1959 között tagja volt a Magyar Színháznak, a Vígszínháznak, majd a Déryné Színháznak. Számtalan híres dal fűződik a nevéhez, mint pl.: a Szeretni kell vagy a Nem várok holnapig. De nemcsak dalokat, hanem operetteket, zenés játékokat is szerzett. Kitüntetései: Fényes Szabolcs díj (2002), Artisjus díj (2003). Fülöp Kálmán temetését szeptember 3-án 15 órakor a Szent István-bazilikában tartják.

2010. január 2-án a Szurkolók a múltból sorozat keretében, honlapunkon olvasható volt egy archív cikk, melyben Fülöp Kálmán mesélt fradizmusáról. Az alábbiakban a rá való emlékezés jegyében újraközöljük ezt a januári bejegyzést:

“Szurkolói szempontból, a legnehezebb időszakban vagyunk. A bajnokság szünetel, még a felkészülési időszak sem kezdődött el. A labda csendesen pihen, üresen alszanak a stadionok.

Túl vagyunk az ünnepeken, a téli focicsend elszürkíti a hétköznapokat. A szürkeség ellen a legjobb védekezési módszer az olvasás. Szeretem lapozgatni a régi újságokat, mindig találok valami érdekeset. Most is rábukkantam egy cikkre, melyen megakadt a szemem. Nem csoda, hisz zöld betűkkel hirdeti az írás címe, „Írnék akár egy operát is a Fradiról”.

Azt hiszem a Fradi történelme elég anyagot szolgáltathatna egy ilyen darab megírásához és biztos vagyok a sikerében is. Érzelmekkel és fordulatokkal garantáltan megtelne a darab, hiszen csapatunk történetében folyamatosan jelen volt mind az elnyomás, mind az elnyomás felett aratott siker. A Fradit 110 éve nem tudja elnyomni sem a hatalom, sem pedig annak hű pribékjei. A Ferencvárost mindaddig nem lehet elpusztítani, míg ragaszkodik a három E betűhöz és lesznek olyan szurkolói, kik felvállalják ennek hirdetését. A három E eszméje, megtartja a legnagyobb szellemi válságokban is a csapatot.

Nem lepődtem meg rajta, hogy egy szövegírót megihletett a Ferencváros, mert a történelmünknek valódi dallama van. A Fradi szinte maga a dal. A legszebb kórus pedig a közönség, mely változott ugyan az évtizedek alatt, de a zöld-fehér eszme és a három E betű, megtartotta mind a mai napig és őrizni fogja a jövőben is! Ehhez csak az kell, hogy mi szurkolók, továbbra is a magunkévá tegyük az Erkölcs Erő és Egyetértés szavait. A szurkolók a múltból rovat, bemutatja szurkolói elődeinket. Ma Fülöp Kálmán szövegíró mesél Fradizmusáról, a múltból idézett szavai, a jelen szurkolójának is tanulságára válhatnak.

Fülöp Kálmán a Színművészeti Akadémián végzett. 1947 és 1959 között tagja volt a Magyar Színháznak, a Vígszínháznak, majd a Déryné Színháznak.

Nevéhez számos zenés játék, operett, rockopera, illetőleg táncdal és sanzon szövege fűződik, közreműködésével mintegy kétszáz kis- és nagylemez készült.

Legismertebb slágerei közé tartozik többek között a Nem várok holnapig, a Szeretni kell, ennyi az egész, az Ádám, hol vagy?, valamint a Rövid az élet című táncdal.”

Istenes Tibor

Isten nyugosztalja Fülöp Kálmánt!


A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

  1. Megemlékezés írta:

    A Fradiért dolgozott:
    Megemlékezés
    Pataki Géza 35 évet dolgozott az FTC –nél. A Népligeti, Üllői úti pályáin, sportlétesítményeiben, Villanyszerelő –technikusként. A szakmunkájával, végig a gyakorlatban segítette a sportot. Aranydiploma és a többi dicsérő oklevél sorai őrzik a kitartó, kiváló, eredményes munkavégzésének, a rendületlen sport szeretetének elismerését. Az FTC baráti körének 35 évig tagja volt.
    Jószívű, igaz, nemes lelkű, becsületes, szorgalmas, segítőkész, figyelmes, önzetlen, jó ember volt! Tavaly 2017.03.08.-án, 69 éves korában hunyt el, váratlanul, bp-i XIV.ker.-i kórházban.
    Soha nem felejtünk el! Hiányzol nagyon! Szeretettel gondolunk Rád!

    Hozzászólás ideje: 2018. március 8. 02:30

HOZZÁSZÓLÁS