2024. április 20. szombat

Fradi évfordulónaptár: 2011.03.12.

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2011. március 12.

Kit lehet köszönteni, kiről lehet megemlékezni a mai napon?

1969-ben ezen a napon született a Fradi-család egyik nagy kedvence, aki játékával sok embert tett a Fradi és a kézilabda rajongójává, Kökény Bea. Tudjuk, a futballban is hiányos még a születésnapokat tartalmazó adatbázisunk, mit mondjunk akkor a többi sportágról. Ám egy Európa-bajnok nem maradhat ki. Kökény Bea pedig az. Dicsőséges pályafutása 2000-ben kapott koronát a Romániában nyert Európa-bajnoki címmel. Ma már sikerként említjük, bár akkor tragédiaként éltük meg az ugyanabban az évben elveszített olimpiai döntőt. 1996-ban pedig bronzérmes volt az olimpián. Világbajnoki érme is van, mégpedig egy ezüst 1995-ből, a hazai rendezésű VB-ről. A Fradiban 453 mérkőzést játszott, ötszörös bajnok, számtalan mérkőzés hőse. Ma sem tud elszakadni a kézilabdától, hiszen a szakosztály vezetője, a klub elnökségének a tagja.

Isten éltessen Bea és nagyon sok sikert kívánunk vezetőként is!

Ugyancsak ezen a napon ünnepel, mégpedig a 63. születésnapját Vajda Sándor, aki 1967. április 26-tól 1969. december 7-ig volt a Fradi középpályása, mindösszesen 7 mérkőzésen (1 bajnoki, 5 nemzetközi, 1 hazai). Az egyetlen bajnokiján egy gólt is szerzett.

Boldog születésnapot!

34. születésnapját ünnepli Szabó Tibor, aki 2001 őszén volt csapatunk játékosa, összesen 29 meccsen, 1 gólt szerzett. A labdarúgást a nemesmiliticsi sporttelep pályáján kezdte, hogy aztán 224 NBI-es, továbbá számos lengyel élvonalbeli, orosz második ligás, és görög harmadosztályú mérkőzéssel maga mögött 31 évesen újabb ajánlatot fogadjon el: Szabó Tibor az őt évekkel ezelőtt ferencvárosi szerződéshez segítő barát, Filipovics Vladan hívó szavára bólintott rá és társult be annak játékosügynökségbe, mint partner.

Boldog születésnapot kívánunk!

82 évvel ezelőtt ezen a napon született dr. Dékány Ferenc. 1945-ben lépett be először a ferencvárosi öltözőbe, a klubhoz 2008. november 23-án bekövetkezett haláláig hű maradt, hűségesen szolgálta kedvenc csapatát mind játékosként, mind vezetőként. Nem csak sportolóként, hanem emberként is nagy volt, önzetlen, segítőkész, igazi barát. Az első csapatban 1948. október 24-én mutatkozott be, utoljára 1961. május 21-én húzott magára Fradi-mezt. Közben játszott 362 mérkőzést (258 bajnoki, 87 nemzetközi, 17 hazai díj), rúgott 4 gólt (2 bajnoki, 2 egyéb). A gólokból is láthatóan, nem azok szerzése volt az első számú feladata a csapatban, sokkal inkább a megbízható védekezés, ma úgy mondanánk, középpályás védekezés. Címet egyet nyert, 1958-ban MNK győzelmet. Ami nem sikerült játékosként, az sikerült neki vezetőként, 1973-tól 76-ig ő volt az FTC labdarúgó szakosztály elnöke, amely időben tudott hosszú idő után újra bajnokságot nyerni a csapat.

Mondása volt: “Nálam csapat csak egy van és volt. És ez az egy maradt és maradni fog. Annak emlékébe nem keveredhet más…”. Ezért nem igazolt később sem sehová, vezetőként sem szolgált más klubot. Később jogi egyetemet végzett, ám ő is sokaknak megtanított egy íratlan törvényt, amit úgy hívnak, klubszeretet. Végakaratának megfelelően hamvai az Üllői úton nyugszanak, közvetlenül a Springer-emlékmű tövében. A hozzá legközelebb álló lelátó falán pedig emléktábla örökíti meg a nevét.

Emlékét soha nem feledjük!

Simon Sándor

Felhasznált források:
Nagy Béla: Fradisták
Nagy Béla: Fradisták futballmezben 1. 2. 3.
Nagy Béla: Kik játszottak a Fradiban?
Nagy Béla: Fradi futballévszázad

wikipedia bejegyzések

www.ftc.hu
www.hlsz.hu
www.f-group.hu
www.tempofradi.hu
www.kataca.hu
www.waterpololegends.com

http://klinda.site.aplus.net
http://melbourne56.origo.hu/elo/versenyzok/20061018hunics.html

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS