2024. március 29. péntek

Fradi évfordulónaptár: 2011.03.15.

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2011. március 15.

Kit lehet köszönteni, kiről lehet megemlékezni a mai napon?

A magyar nemzet tavaszi nagy ünnepén, amely oly gyorsan szimbólummá tudott válni a nemzet életében, tisztelegjünk a márciusi ifjak előtt, akik hitet adtak ennek az országnak, hogy a szabadság nem veszhet el senki számára. Hitet és programot adtak, úgy lázadtak, hogy megmutatták a jövőbe vezető utat. Hitük és tettvágyuk, mint a vihar söpört végig az országon, mögéjük állt nemes és jobbágy, akiknek mind fontos volt a szabadság, a magyarság! A forradalmat és szabadságharcot ugyan leverték, de ez a hit, örökké megmaradt a magyarban. 163 év elmúltával is, ma is van miért hinnünk, van miért harcolnunk. Büszkén vállalni kell magyarságunkat, naggyá kell tenni nemzetünket!

Ezen a nagy és szép ünnepen született 1981-ben Esztergomban Hajnal Tamás, aki így 30 éves lett. Négy évesen már szervezett formában ismerkedett a foci rejtelmeivel Nyergesújfalun, ahol 1990-ig játszott. A kilenc éves kisfiú ekkor a Fradiba került, ahol az értő kezek alatt az ifimeccsekre is járó szurkolók szerint olyan játékossá érett, aki a jövő Fradijának a nagy egyénisége lehet. Jól látták a szurkolók, már ami a tehetséget és az egyéniséget illeti. Tamás az lett, de sajnos nem a Fradiban. 1997-ig vallhatta magát Fradistának, három nappal 16. születésnapja után mutatkozott be az első csapatban, a Zárja Leninszk Kuzeckij elleni mérkőzésen. Április 2-án már gólt is lőtt az ugyancsak orosz Breszt csapatának. Három nappal később pedig már bajnoki meccset játszhatott az Üllői úton a BVSC ellen. Utolsó mérkőzését, május 24-én játszotta a Fradiban a III.kerület ellen. Varga Zoltán volt az a bátor edző, aki egy 16 éves fiúval megkóstoltatta az első csapat és az NB I légkörét. Varga Zoltánt május végén elmozdították a kispadról, Hajnal Tamást pedig Vácra adták. Vácott egyetlen bajnoki meccset sem játszott, viszont eladták a még nem egészen 17 éves talentumot a német Schalke 04-nek. Hat esztendőt húzott le ott, zömmel az amatőr csapatban játszva, az első csapatban mindössze 6 alkalommal jutott szóhoz. 2004-ben Belgiumba igazolt, a Saint-Trudiense csapatához, ahol már mutogatta oroszlánkörmeit. 2006-ban került vissza Németországba és indult el az igazi Bundesliga karrierje, egy-egy esztendőt játszott az 1. FC Kaiserslautern, majd a Karlsruher FC csapataiban, mindkét helyen abszolút sztárrá vált. 2008 óta a Borussia Dortmund labdarúgója. Idén tavasszal kölcsönben a VfB Stuttgart csapatában játszik és lett villámgyorsan a csapat vezéregyénisége. Természetesen kihagyhatatlan tagja a magyar labdarúgó válogatottnak.

Boldog születésnapot Tamás! Reméljük, még a Fradiban is bemutathatod egyszer a valódi tudásod, ha már 14 esztendeje megfosztottak ettől a lehetőségtől.

Simon Sándor

Felhasznált források:
Nagy Béla: Fradisták
Nagy Béla: Fradisták futballmezben 1. 2. 3.
Nagy Béla: Kik játszottak a Fradiban?
Nagy Béla: Fradi futballévszázad

wikipedia bejegyzések

www.ftc.hu
www.hlsz.hu
www.origo.hu
www.f-group.hu
www.tempofradi.hu
www.kataca.hu
www.waterpololegends.com

http://klinda.site.aplus.net
http://melbourne56.origo.hu/elo/versenyzok/20061018hunics.html

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS