2024. április 28. vasárnap

Az FTC Baráti Kör 2024. márciusi összejövetele

Az FTC labdarúgásának vezetői …

Elhunyt Kemény Kázmér

Az FTC Baráti Kör 2024. februári összejövetele

Arcok a régmúltból: Mednyánszky Kánitz Henrik

Arcok a régmúltból: Horváth Ferenc

Színdarab Tóth potyáról

Elhunyt Tolonics Sándor

Az FTC Baráti Kör 2023. decemberi összejövetele

Az FTC Baráti Kör 2023. novemberi összejövetele

2009. áprilisi bejegyzések archívuma

A Fradi dicső múltja, 30.rész – 1931-32

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. április 30. SZÓLJON HOZZÁ
MAGYARORSZÁG 1931/32 évi PROFESSIONALISTA BAJNOKCSAPATA

MAGYARORSZÁG 1931/32 évi PROFESSIONALISTA BAJNOKCSAPATA

Az előző három év gyengébb bajnoki szereplése (hiába, két második és egy harmadik helyezés a Fradi szintjén gyengének számított), a sikertelen MK és KK mérkőzések után nem volt egetverő a hangulat az együttes körül. Még a legderűlátóbbak sem gondoltak arra, hogy éppen ekkor kezdődik egy olyan sikersorozat, amelyet mindmáig sem közelített meg egyetlen magyar csapat sem. Olvassa el a teljes cikket »

A Fradi dicső múltja, 29.rész – 1930-31

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. április 28. SZÓLJON HOZZÁ

indulas-elottAz ötödik profi bajnokság. Az első kettőt megnyerte, a második kettőben ezüstérmes lett a Ferencváros… Olvassa el a teljes cikket »

A Fradi dicső múltja, 28.rész – 1929-30

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. április 26. SZÓLJON HOZZÁ

toldi-gol-az-ulloi-uton-1930-bolA sikerektől hangos dél-amerikai túra után négy héttel máris kezdődött az új bajnokság, ahol természetesen nagy esélyesként a Ferencváros csapata indult. Olvassa el a teljes cikket »

Ma 11 éve, hogy meghalt Deák Ferenc, a legendás gólkirály

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. április 18. SZÓLJON HOZZÁ
Deák Ferenc

Deák Ferenc

Deák Ferenc 1922. január 16-án született Szentlőrincen. A futballt is ott kezde el… Olvassa el a teljes cikket »

Szurkolók a Fradiról

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. április 16. SZÓLJON HOZZÁ

A legnépszerűbb Fradival foglalkozó honlap (ha nem írnánk le nevét, akkor is mindenki tudná, de leírjuk, mert így illendő: az ulloi129.wordpress.com) húsvéthétfőn kérdést intézett az olvasóihoz: mit jelent nekik a Fradi?

A beérkező válaszok “helyet követelnek maguknak” ezen az oldalon is…. Olvassa el a teljes cikket »

A nap, amelyen valóra váltak álmaim

Szerző: Limpi Bejegyzés ideje: 2009. április 15. SZÓLJON HOZZÁ

dscn28062009. 03. 14. Ez az a nap, ami más volt, mint a többi.

Ezt a napot soha nem fogom elfelejteni. Hogy miért? Mert olyan élményekben volt részem, amelyekről korábban csak álmodozhattam. De ezen a napon ezek megvalósultak. Olvassa el a teljes cikket »

A Fradi és a Húsvét

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. április 10. SZÓLJON HOZZÁ

A magyar labdarúgás hőskorában minden lehetőséget megragadtak, hogy a csapatok díjmérkőzéseket játszhassanak. Húsvét, a tavasz legnagyobb ünnepe szinte tálcán kínálta ennek lehetőségét. Az MLSZ már 1908-ban kiírta a 4 legjobb magyar csapat részére a Húsvéti-serleg mérkőzéseit. Ezek a mérkőzések egészen a hatvanas évekig elfoglaltságot adtak a legjobb csapatoknak, méltó ünnepet a csapatokért rajongó szurkolóknak. Annál is inkább, mert idővel nemzetközivé vált ez a sorozat, elsősorban cseh és osztrák élcsapatok részvételével zajlott. De az ellenfelek között előfordultak német, belga, luxemburgi és szerb csapatok is. Az ötvenes és hatvanas években a magyar és osztrák élcsapatok tornájává vált a küzdelemsorozat, ahol az ünnep egyik napján Budapesten, a másikon Bécsben mérkőztek a csapatok. Nem elég, hogy 24 órán belül játszottak, de még utaztak is. Hiába, régen nem volt annyira feszes a bajnoki és a nemzetközi program, belefértek még ezek az igazán közönségcsalogató és szórakoztató mérkőzések is. Bár, elnézve a mai nemzetközi futball erőviszonyait, szerintünk Közép-Európában ma sem lenne kivitelezhetetlen egy ilyen tétért zajló ünnepi minitorna. Akinek inge, tessék nyugodtan magára venni, és elgondolkodni újjáélesztésén. Olvassa el a teljes cikket »

Szigeti Ferenc 79 éves! Boldog születésnapot!

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. április 6. 1 Hozzászólás

szigetiferencSzigeti Ferenc – Schmidt Ferenc néven – 1930. április 6-án egy szegény Zala megyei család gyermekeként látta meg a napvilágot. A kis falu, Türje csapatában kezdett el futballozni, és 1947-ben mint a helyi csapat gólkirálya indult el az Üllői út felé. Az első edzésen való bemutatkozása olyan jól sikerült, hogy azonnal leigazolták. A kitűnő felépítésű középcsatár Kocsis Sándorral együtt ontotta a gólokat a Fradi ifiben, a csapat 102 gólt lőtt, Szigeti Ferenc gólkirály lett, a csapat pedig megnyerte a bajnokságot. Kikiáltották Deák „Bamba” Ferenc utódjának. Bekerült az ifjúsági válogatottba is, és egyre erősebben kopogtatott a Fradi első csapata öltözőjének ajtaján. 1948. október 13-án jött el a bemutatkozás ideje, az Üllői úton a Roubaix elleni 9:0-s győzelem részese lehetett. Olvassa el a teljes cikket »

A Fradi dicső múltja, 27.rész – 1928-29

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. április 3. SZÓLJON HOZZÁ

csapatkep_1928_montevideo_01A tények ismeretében kimondható, a professzionalizmus kezdeti időszaka a Ferencvárosról szólt. Amióta a profi korszak beköszöntött, csak a Ferencváros nyert bajnokságot és Magyar Kupát. Nyert ugyan nemzetközi mérkőzéseket is, ám az igazi nemzetközi áttörés hiányzott. Az is igaz, hogy a frissen kiírt KK küzdelmeibe a hazai sportbürokrácia furcsa döntései következtében az első szezonban nem is nevezhetett. Nem úgy a másodikban! És még ezen kívül is volt örökre emlékezetes sorozat. Nézzük! Olvassa el a teljes cikket »