2024. április 27. szombat

100 éve született Dr. Trethon Ferenc

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2023. szeptember 13.

2023. szeptember 9-én, születésének centenáriumán az FTC Baráti Kör egykori elnökére,  Dr. Trethon Ferencre emlékeztünk.

Ha a Fradit említik, az emberek többségének egészen biztosan nem dr. Trethon Ferenc neve ugrik be. Ha hozzátesszük, hogy FTC Baráti Kör, akkor az idősebbeknek már sejlik valami. Mert dr. Trethon Ferenc, az egykori közgazdász és munkaügyi miniszter is igenis tagja volt a Fradi családnak. Amikor az FTC Baráti Kör 1983-ban, története során sokadszor is újjászerveződött, méghozzá a ma is működő civil egyesület formájában, akkor őt választotta meg elnökének, amely posztot 1990-ig töltötte be.

Arról, mit is jelentett neki a klubunk, így vallott egy korabeli újságcikkben.

Tegyük azt hozzá, abban az időben egyáltalán nem volt jellemző. hogy egy pártfunkcionárius, egy miniszter, nyíltan vállalja elkötelezettségét a Ferencvárosi Torna Club mellett. Dr. Trethon Ferenc ezt megtette, így nekünk is elemi kötelességünk, hogy emlékezzünk rá. Ezért helyeztük el koszorúnkat a nyughelyén a születésének centenáriumán.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

  1. Hélisz József írta:

    Nagyon örülök, hogy születésének centenáriumán koszorúzással emlékezett meg Dr. Trethon Ferencről az FTC Baráti Kör az önálló egyesületként létrejött az első elnökéről.

    A társadalmi FTC Baráti Kör 1981-es feloszlatása után annak törzstagjai mindig is reménykedtek abban, hogy a Baráti Kör egyszer újra fog szerveződni, amely két évvel később meg is valósulhatott. Ehhez azonban kellett a fradizmusát nyíltan vállaló Dr. Trethon Ferenc politikai és kormányzati kapcsolata.

    Dr. Trethon Ferenc el tudta érni, hogy egyesületi törvény hiányában is önálló egyesületként megalakulhatott az FTC Baráti Kör, amelynek elnöke lett.

    Elnöki tevékenysége két területre összpontosult. Egy felől folytatta a korábbi társadalmi Baráti Kör hagyományát és az általa kialakíttatott új klubhelyiségben megoldotta a fradisták lelátón kívüli együttlétét. Más felől kihasználva az akkori adott lehetőséget mai szóval élve szponzoráltatta a Baráti Kört és az abból befolyt összeget az FTC és annak sportolóira fordította.

    1990-ben ezt a szponzorolási lehetőség megszűnt. Ekkor – mivel második célja ellehetetlenült – közgyűlésen javasolta az FTC Baráti Kör feloszlatását. A korábbi törzstagok azonban ez ellen szólaltak fel, mert tovább kívánták azt működtetni az új helyzetben is.

    Dr. Trethon Ferenc megértve, hogy feloszlatási javaslata kisebbségben maradt lemondott az elnökségről és a megválasztott új, Mészáros József vezette elnökséggel az átadást-átvételt korrekten lebonyolította.

    Emlékezzen minden Baráti Kör tag tisztelettel és megbecsüléssel arra az elnökére, aki korabeli Fradi ellenes politikai helyzetében nemcsak vállalta fradizmusát , de tevékenyen sokat is tett érte.

    Hozzászólás ideje: 2023. szeptember 18. 13:56

HOZZÁSZÓLÁS