2017. április 28. péntek

Múlt és jelen, jelen és jövő

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. október 25.

Üllői_úti_stadionokGondolom, nem vagyok egyedül azzal, hogy nagyon vártam a tegnapi napot. Nagyon vártam, mert zöld a vérem. Nagyon vártam, mert Fradista vagyok. És három hosszú hét telt el azóta, hogy láthattam volna a csapatomat. Tudom, persze, hogy tudom, hogy voltak sportolóink, voltak csapataink, melyek ebben a három hétben is pályára (vízbe, jégre, parkettre) léptek, eredményeiket figyelemmel is kísérem, sikereiknek örülök. Mit tegyek? Restellem, de nem lógok ki az átlagból, akik a futballcsapat hiányán tudnak igazán bánkódni. Hát még az eredménytelenségükön!

A múltat egyre gyakrabban és egyre alaposabban tanulmányozván tapasztaltam, hogy ez szinte a klub alapításától fogva így volt. Igazán széles tömegeket a futballisták tudtak megmozgatni. Az ő sikereik mindig sokkal jobban hatottak a közönségre, sokkal jobban a klubra irányították a figyelmet, ezáltal tudtak segíteni a többi sporttársaikon is.

Hiszem, így lenne ez ma is. Valahogy azonban ezt nincs igazán módunk megtapasztalni, merthogy nincsenek igazi focisikerek. Örültünk, hogy három év után visszajutottunk jogos helyünkre, az NB I-be, de tegye a szívére a kezét mindenki, ezt nem tekintette senki sikernek! Ez sokkal inkább elvárás volt, amit a játékosaink két év késéssel teljesítettek. A siker az lenne, ha a csapat a helyén lenne. Hol a helye? Természetesen a tabella élén vagy legalábbis ahhoz belátható távolságban, hogy mindig élhessen a remény annak elérésére.

Ez most nincs így, sőt! Közelebb van, szinte fájdalmasan szorít a tabella vége. Ez nem siker, ebből nem lehet táplálkozni. Pedig valamiből kéne valami biztatót magunkhoz venni, hogy el ne vésszen a reményünk. Erre is jó a múltunk, van miből hitet, reményt meríteni. Volt már hasonlóan nehéz időszak a futballcsapat életében, bizony volt már máskor is, hogy nem a bajnoki címért, hanem a kiesés elkerüléséért harcolt. Igaz, a 105 alkalommal nem sokszor, mindössze két alkalommal. Ezért nem lehet ehhez hozzászokni, de nem is kell, nem is szabad!

Erőt kell meríteni a múltból, annak dicsőséges eredménysorából. Véleményem szerint ez sokkal hasznosabb, mint ha most elkezdenénk élve boncolni, szitkokat és átkokat szórni . Erőt kell meríteni szurkolónak, de erőt a játékosnak, edzőnek, vezetőnek is. Aki nem ismeri ezeket az eredményeket, azzal meg kell ismertetni, mert akkor felfogja, hogy mi és miért fáj annak, akinek ez a csapat nem egy csapat, hanem életének egyik fontos eleme. A ma is köztünk élő legendák mind ilyenek, de ilyen a szurkolók többsége is.

A fentiek okán meccselemzés és értékelés, ami persze mindig szubjektív (ám vereség után lehet némi igazságtartalma), helyett honlapunk inkább a múlt erdménysorát veszi elő. Napokkal korábban elindítottunk egy sorozatot, mely a magyar bajnoki múltat dolgozza fel az eredmények tükrében. Ajánlom ennek az éppen aktuális részét, biztos vagyok benne, hogy kellemesebb nézni- és olvasnivaló, mint a tegnapi meccstudósítások olvasása és az aktuális tabella látványa.

Tudom, ettől nem lesz jobb a mai csapat, de attól sem lesz az, ha most minden dühünket rájuk szabadítjuk. Tanulmányozzuk a múltat és tanuljunk belőle, elsősorban az ott elkövetett hibákból. Nincs két egyforma történelmi szituáció, a múltban nyilván más okok vezettek oda, hogy a csapat siralmasan szerepelt, ám az mindenképp tanulságos lehet, hogy hogyan, milyen módon kerekedtek felül a pillanatnyi nehézségeken. Ez lehet a múlt üzenete a jelennek.

Magunk ilyen jellegű “oknyomozással”, tán az idő rövidsége okán, most nem foglalkoztunk. Egyfajta elemzést azonban készítettem. Egy elemzést, mely a Fradi ősi jelszavait, az Erkölcs, Erő, Egyetértés szóhármast vizsgálja különböző jelzőkkel, most éppen a futballszakmaival, amely alatt a játékosok és az edzők viszonyát értem. Ezek a jelszavak örök időkre szólnak, így a jelenből utat mutathatnak, világos és tiszta utat, a jövőbe is. Ajánlom a tisztelt olvasók figyelmébe ezt az írást is.

Simon Sándor

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Eseménynaptár: 09.27 – 10.03.

           Bejegyzés ideje: 2010. szeptember 27.
           Szerző: Simon Sándor

           A sas védőszárnyai alatt

           Bejegyzés ideje: 2015. július 30.
           Szerző: SzB

           Eseménynaptár: 10.11 – 10.17.

           Bejegyzés ideje: 2010. október 11.
           Szerző: Simon Sándor

           Bemutatjuk mai ellenfelünket, a Győri ETO csapatát

           Bejegyzés ideje: 2009. november 4.
           Szerző: Simon Sándor

           Fradi évfordulónaptár: 2011.03.18.

           Bejegyzés ideje: 2011. március 18.
           Szerző: Simon Sándor