2017. április 28. péntek

ftcbarkor-storyPethő Zoltán (a Baráti Kör alelnöke) visszaemlékezéseinek felhasználásával írta Hélisz József (a Baráti Kör főtitkára).

4. (befejező) rész

(Aki az előzőeket nem olvasta volna:
– 1. rész
– 2. rész
– 3. rész.)

Az új Baráti Kör legfőbb célkitűzésének a Fradista hagyományok ápolását, az FTC segítését tekinti. Ennek érdekében több szurkolói ankétot, sportolói élménybeszámolót szervezett és tartott. Bevonta munkájába az FTC élő legendáit és ma már talán nem annyira labdarúgás-centrikus, mint korábban volt.

Az FTC Baráti Kör mellett ebben az időszakban új szurkolói csoportok is létrejöttek az új pálya különböző szektoraiban. A Baráti Kör megkísérelte ezeket magába integrálni, vezetőiket bevonta az elnökségébe. Azonban az eltérő szurkolói magatartásmód, valamint egyes vezetők túlzott ambíciói miatt ez a kísérlet hosszútávon nem volt fenntartható. A szurkolói csoportok vezetői és tagjai fokozatosan lemorzsolódtak, elhagyták a Baráti Kört. A későbbiekben a különböző szurkolói csoportok megalakították a Baráti Körtől független Ferencváros Szurkolók Szövetségét, az FSZSZ-t. A kezdeti, nem éppen sportszerű rivalizálás után a két szervezet rendezte kapcsolatait, és évek óta már korrekt viszonyban szolgálják az FTC-t. Több esetben, pl. a tulajdonosi pályázat érdekében tartott József nádor téri tüntetésen is együttesen vettek részt.

A több mint negyedszázados Baráti Kör az utóbbi években lényegesen megerősödött. A nyári szünet kivételével minden hónap utolsó hétfőjén – egyre bővülő létszámmal – tartja összejöveteleit, jeles vendégek részvételével. Felhőtlen a kapcsolata az FTC-vel és a Labdarúgó Zrt-vel. Az FTC elnökségi üléseinek állandó meghívottja a Baráti Kör elnöke. Ugyanakkor az FTC elnöke, az FTC elnökségének több tagja, a Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, több volt neves Fradista sportoló, edző és sportvezető is aktív tagjai a Baráti Körnek.

2007-ben alakult és 2008 végéig létezett a hivatalosan bejegyzett, jogi személyként működő FTC Pártolói Egyesület, amely a Fradistáknak egy az előzőektől független, ám igen hasznos tevékenységet végző csoportja volt. Ez az egyesület kényszerítette ki peres úton az MLSZ-től az FTC-t jogtalanul kizáró bizottság tagjainak a névsorát, amely így nyilvánosságra kerülhetett. Nagy szerepük volt abban is, hogy végül eredményessé vált az FTC tulajdonosi pályázata.

A megszűnt FTC Pártolói Egyesület több volt tagja 2009 elejétől belépett az FTC Baráti Körbe és abba új színfoltot vitt. Az ő javaslatukra jött létre a Baráti Kör jelvénye, ők hozták létre a Baráti Kör honlapját, az év végén kezdeményezték, hogy a 100 % Fradiban a Baráti Körnek állandó rovata legyen.

2009-ben Takács Tibor kezdeményezésére megalakult a Nagy Béla Fradi Hagyományőrző Társaság. A Baráti Kör szorosan együttműködik a Fradizmust magas szinten ápoló ezen társasággal is, melynek vezetőségébe Rudas Ferenc elnököt is beválasztották.

2010-ben 111 éves lesz az FTC. A Baráti Kör minden törekvése az, hogy kulturált és sportszerű szurkolással, a pályán és azon kívül mindig korrekt módon segítse az FTC-t, ápolja a Fradizmust, méltó legyen a 3E, az „Erkölcs, Erő, Egyetértés” nemes célkitűzéseihez.

111 év nagyon nagy idő. A magyarság, és benne a Fradisták is sok mindent megéltek ez alatt. Volt, amikor nemzeti kincsnek, volt, amikor eltiporni valónak tekintették a Fradit, a Fradizmust. A Fradi azonban túlélt mindent. „Az egyetlen nemzeti hagyomány, amely általános és eleven maradt, a Ferencváros focicsapatában testesült meg.” – írta Tőkéczky László. Z. Horváth Gyula szerint pedig „többet ennél kevesen tettek sportért, hazáért, emberért”, mint az FTC.

Legyünk mindig méltóak Fradista elődeinkhez, emeljük fel bátran a zöld-fehér zászlót, engedjük magasan szárnyalni a zöld-fehér sast, kiáltsuk világgá meggyőződéssel a jelszót:

„Fradi volt, Fradi lesz!”

Vége!

A végére ugorhat és hozzászólhat.

2 hozzászólás

 1. Franto írta:

  Csodálatos végszó!

  Hozzászólás ideje: 2010. január 5. 13:00

 2. Helios írta:

  Hálás köszönet Pethő és Hélisz uraknak a szinvonalas, érdekfeszítő 4 részes “történelemóráért”.Ebből mindenki megtudhatja ,hogy mit jelent “fradistának” lenni,Jó volna,ha a sok botránytokozó szurkoló megismerné ezt a dicső multat,talán másként viselkednének a mérközéseken. Továbbra is HAJRÁ FRADI! Egészen a sírig!

  Hozzászólás ideje: 2010. január 6. 15:44

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Segítsünk Csöpinek!

           Bejegyzés ideje: 2010. október 18.
           Szerző: Simon Sándor

           Még mindig az új stadionról

           Bejegyzés ideje: 2010. április 27.
           Szerző: Simon Sándor

           A Fradi egykor volt szakosztályai, 14.rész: Férfi kosárlabda

           Bejegyzés ideje: 2010. január 23.
           Szerző: Simon Sándor

           Dr. Springer Miklós levelét megírta …

           Bejegyzés ideje: 2009. november 12.
           Szerző: Simon Sándor

           Kis gyerekek nagy sikere

           Bejegyzés ideje: 2010. április 5.
           Szerző: Simon Sándor