2024. március 29. péntek

Baráti Körben (2010. február). Tovább a kitaposott úton…

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. február 22.

Nem véletlen, hogy a címbe becsempésztem a “kitaposott út” is kifejezést, amit az illusztráció is megerősít.

Két napja, hogy idéztünk egy 1978-ban, a Magyar Nemzetben megjelent írást, a kor jeles sportújságírója, Zsolt Róbert tollából.

Az az írás gyakorlatilag egy tudósítás volt a Baráti Kör aktuális összejöveteléről.

Ez az írás is az, mivel a Baráti Kör azóta is folyamatosan tartja összejöveteleit. Óhatatlan a párhuzamok keresése, amiket tán nem is oly nehéz megtalálni, hisz elődeink valóban kitapostak egy utat.

1978.

Bukovi Márton mesél, mellette Fuhrmann Károly

Hétfőn este például ott volt Bukovi Márton és a húszas években vele együtt játszó, szintén sokszoros válogatott Fuhrmann Károly. A későbbi generációból az ugyancsak válogatott Kemény Tibor és Kiszely István
… Most hétfőn Dalnoki Jenő, aztán Kispéter Mihály özvegye és fia, néhány aktív ferencvárosi labdarúgó volt ott a vendégek közt.

2010.
Hétfőn este ott volt a vendégek közt Friedmanszky Zoltán, Varga Zoltán, Albert Flórián, Rákosi Gyula, dr. Fenyvesi Máté, csak hogy egy igazán veretes csatársort említsünk a hatvanas évekből. Csapattársaik közül megjelent Rátkai László és Horváth László. A későbbi idők Fradiját Hámori György, a mait pedig Lipcsei Péter, Dragóner Attila és Balog Zoltán képviselte.

Friedmanszky, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi dr.

Régiek és maiak:

Hélisz József főtitkár köszöntötte az egybegyűlteket, beszámolt az elmúlt egy hónap történéseiről (dr. Páncsics Miklós sírkőavatásáról, a Baráti Kör új jelvényének elkészültéről), köszöntötte és egy üveg pezsgővel ajándékozta meg a születésnapját ünneplő Balog Zoltánt, majd Lipcsei Pétert, a csapat kapitányát kérte meg egy rövid helyzetértékelésre és elemzésre, aki ennek becsülettel eleget is tett. Beszámolt a csapat máltai felkészüléséről, arról, hogy érezhetően javult a csapatszellem, a csapat valóban erősödött a télen. Kellemes kötelességének is eleget tett, amikor a Fradi utánpótlásának segítésére létrehozott alapítványról beszélt, amelynek kuratóriumi tagja dr. Springer Miklóssal és Rakonczay Andrással egyetemben. Ezt az alapítványt egyébként Kevin McCabe, Berki Krisztián és Horváth Gábor hozták létre, elsődleges céljuk az olyan nehéz helyzetű tehetséges gyerekek anyagi támogatása, akiket enélkül tán nehéz lenne megtartani, hisz ráígérgető konkurrenciában ma sincs hiány. Szavait nagy taps fogadta, Hélisz József pedig emlékeztetett a Baráti Kör frissen alapított Papácsy-díjára, mely ugyancsak utánpótláskörű tehetségek támogatására jött létre, kérve ennek odaítélésében Péter és az alapítvány segítségét. A nyilvánvaló cél az, hogy a Fradi újra a meglevő értékeire tudjon hagyatkozni, legyenek újra az utánpótlásban csiszolatlan gyémántok, mint annak idején Varga Zoltán, aki 16 évesen mutatkozott be a felnőttek között. Pár szóval el is mondta az egybegyűlteknek, milyen érzés volt ez számára.

1978.

Az FTC Baráti Köre egy az önmagát szórakoztató kör tagságánál sokkal méltóbb célt tűzött ki maga elé: élő kapcsolatot tartani a szurkolók és a sportolók, a klub között.

2010.
A meghívottak sorában ott volt ifj. Orosz Pál az FTC Labdarúgó Zrt. kommunikációs igazgatója és mondhatni már, hogy természetesen Berki Krisztián, a Zrt. vezérigazgatója.

Ifj. Orosz Pál először jött el a Körbe, ezért úgy tartotta illendőnek, hogy részletesen bemutatkozzon, úgy személyében, mint a funkcióit illetően. Állta a kérdéseket is, csakúgy mint Berki Krisztián.

1978.

Megadatott tehát az alaphang. A csapat érdekében nyíltan, őszintén kell beszélni a gondokról, fel kell tárni a hibákat. Büszkeséggel beszéltek a jelenlevők a Ferencváros sok nagy sikeréről, de szeretetből fakadó kemény bírálattal a bajokról…
A Baráti Kör éppen egyik céljának tekinti a sportszerűtlenségek megfékezését. Azt szeretné elérni, hogy a Ferencváros mérkőzésein senk se szidalmazza a bírót, az ellenfelet, rossz játék esetén ne fütyülje ki senki a csapatát: csak biztatást lehessen hallani a lelátóról…
Azt, hogy ne legyen szurkoló, aki rossz hírét kelti a Ferencvárosnak.

2010.
A jelenlevők meghallgattak és elfogadtak egy felhívást, melynek címe magáért beszél: Együtt a Fradiért! A felhívást a Baráti Kör nevében aláírásával látta el a három legfőbb vezető: Rudas Ferenc elnök, dr. Springer Miklós alelnök és Hélisz György főtitkár. A felhívás, mely az MLSZ-hez és mindenekelőtt a Fradinak, a Fradiért szurkolókhoz szól, teljes terjedelmében külön bejegyzésben tesszük közzé.

1978.

… ez egy a klubtól ugyan függetlenül, de mégis a klub égisze alatt működő társulás, amely semmi mást nem akar, csupán tenni valamit a szurkolói becsületért.

2010.
Reméljük, a párhuzam nem csak nekünk tűnik fel…

A Baráti Körből tudósított: Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

2 hozzászólás

  1. Franto írta:

    Mi mást modhatnék: Tovább a kitaposott úton…!

    Hozzászólás ideje: 2010. február 23. 15:50

  2. Bpeti81 írta:

    Csatlakozom az előttem szólóhoz!

    Hozzászólás ideje: 2010. március 14. 15:41

HOZZÁSZÓLÁS