2024. március 19. kedd

Még mindig a hétvégi meccsről …

Szerző: eagleeye1899 Bejegyzés ideje: 2010. március 2.

… ezúttal utoljára. Megérkezett a meccs statisztikai feldolgozása, amellyel lezárjuk a fordulót.

Olvasóink emlékeznek, még elmúlt héten, csütörtökön kezdtük egy kis statisztikai ráhangolódással, amit pénteken követett, egy az ellenfelet bemutató történeti ismertető, majd egy mélyinterjú (Ferenczi Pistával). A meccset ugyancsak játékossal (kivételesen a felvezető interjú alanyával, azaz Ferenczi Pistával) értékeltük még szombaton este. Hétfőn egy szubjektív elemzés, most kedden pedig ismét egy statisztika. Úgy tervezzük, ezt a tavaszt ilyen elvek mentén “focizzuk” végig a Fradival.

Mindannyian érdeklődve vártuk csapatunk tavaszi szezonkezdetét. Többek között azért is, mert a téli holtszezonban sikerült néhány rutinosabb, válogatottat is megjárt játékost igazolni.

Az újak közül Csizmadia, Stockley, Doherty és Elding mindjárt kezdőként kapott szerepet.

A mérkőzésről készítettem egy statisztikát, felvételről „lepapírozva” a játékosok labdával való megmozdulásait.

Önmagában ez csak egy szelete teljesítményüknek, igazi, teljes képet nem mutat a játékosokról, de egy-két részletre rávilágít, például ki, mennyire van játékban, mennyire lehetett megjátszani, mennyire pontos a játéka.

A táblákhoz előljáróban annyit hozzátennék, hogy egyes szempontoknál mérlegelnem kellett, hogy melyik kategóriába tartozik az adott megmozdulás (a beívelések megítélése például kissé szubjektív vélemény, mi minősül rossznak: ha úgy veszem, hogy az a sikertelen ami alapvonalon túlra száll, vagy az, amelyik bemegy a „tömegbe”, de nem emberhez, akkor nem sok sikeres beadásról beszélhetnénk, igyekeztem hasznosság, pontosság szerint megítélni, illetve a „szólók” kategóriába olyan megindulásokat tenni, ahol van egy kis csel, kreativitás, de az olyan elfutást nem számoltam ide, amikor 2-3 húzás után visszafordult a játékos – mint például Stockley többször is).

Plusz-mínusz négy-öt eltérés lehet az általam összesítettek és a valóság között, de törekedtem a teljességre, a táblákat a meccs felvételről való elemzése után készítettem.

Nézzük az első félidő tábláját!

Látható, hogy a védelem nagyon minimális hibával játszott, csupán a kevés beívelésről beszélhetünk, mint pontatlanság. A középpályán is viszonylag kevés volt az eladott labda.

A csatárokat azonban kevésszer sikerült megjátszani. A Haladás nagyon tömörült, szinte 11 emberrel védekezett, a gólig nem is jutottak el a 16-osunkig.

Ellenben mi elég lassan járattuk a labdát és szőttük a támadásainkat. Számomra egész meccsen görcsösnek tűnt a csapat. Nem láttam a mozgásban a frissességet.

A védők általában Doherty-t játszották meg, illetve ő volt az, aki sokat kérte el a labdát hátul, ennek ellenére Morrison is szinte minden támadásban labdához ért (ahogy mindig, mivel mozog szinte folyamatosan – mint Doherty is)

A második félidő táblája:

Ebben a félidőben már jobban megjelent a pontatlanság, a védők indításaiba is sok hiba csúszott, illetve már labdavesztésben is emelkedtek a számok.

Shaw amúgy sem túl erős játéka még jobban visszaesett, így a támadásaink még esetlegesebbek lettek, Doherty is elfáradt, Morrison tartotta a szintet, ő azonban csupán leosztja a labdákat.

Kulcsár beállása nagyon jó volt, ő semmit sem változott. Ha megnézzük a kreativitását, azt hozta, amit szokott, meghúzta többször bátran a széleket, ezek jól is sikerültek. Továbbra is jó formában van!

A csapat viszont, úgy gondolom, kreativitásban nagyon rossz mutatókat és teljesítményt hozott. Valószínűleg nagyon sok csapat ezt fogja játszani ellenünk, mint most a Haladás tette. Sündisznóállás és kontra. Ennek ellenszere a gyors(!), szinte lőtt passzos labdajáratás, átlövések és gyakori kreativitás, cselek, amivel fel lehet törni a védelmet.

Ezek közül nem volt meg egyik sem. Járattuk a labdát, de lassan és 1-2 embertől eltekintve kevés mozgással.

Remélem, frissességben is előre lép a keret hamarosan, mert szükség lenne rá.

A két félidő között az alábbi különbségre hívnám fel a figyelmet.
A második félidőben a hosszú passzok, indítások jó aránya megfordult, több lett a hiba az indításoknál. Ezt aztán kellett ellensúlyozni labdaszerzéssel, ezért azok száma megemelkedett. A labdavesztés is mutatja, a játékunk pontossága visszaesett a második félidőre. Az okokat meg kell keresni a szakvezetésnek.

Az összesített tábla a következő lett:

Érdekes, hogy így összesítve a számok nem is térnek el igazán a hasonló posztokon játszók esetében.

Szürke volt a csapat, fásultnak tűnt, és az előrejátékban javulnia kell. Eldinggel nyertünk még egy veszélyes embert előre, már csak fel kéne építeni a támadásokat, kicsit gyorsabb sebességre kapcsolva.

Ősszel mindenesetre volt néhány meccs, ahol nem feltétlenül érdemeltünk vereséget vagy döntetlent, most megnyertünk végre egy olyat, ahol talán nem érdemeltünk győzelmet. Eldingnek volt igaza, a jó csapat akkor is nyer, ha éppen rosszul játszik, ebben bízom én is, hiszek a csapatban, hogy tud jobb lenni.

Eddig minden szubjektivitás ellenére utolérhető volt a játék objektivitása, hisz a videó nem hazudik, azt nem lehet nagyon félreértelmezni. Nem úgy, mint a következő kis játékunkat. Megszavaztattam a szerkesztőségünk tagjait, hogy kiket tartottak a meccsen a Fradi legjobbjának. ez az, amit nem lehet, vagy nagyon nehéz azonosan látni, ahogy tegnap Simon Sándor rá is mutatott publicisztikájában. Ettől is szép játék a futball. Mi, szerkesztők is játszottunk.

Mindenki három nevet adott meg, értelemszerűen sorrendben, az első volt az, akit az illető javasol a címre. A jelöltek 3-2-1 pontot kaptak a sorrend alapján. A legtöbb pontot gyűjtő nyerte el a mi kis szubjektív meccs legjobbja címünket. (Pontegyelőség esetén a több első hely döntött, másodsorban a jelölések száma.)

A szerkesztőség szerint a Ferencváros – Haladás mérkőzés legjobbja:

Jason Morrison (3 első helyes jelölés), azaz 9 pont.

Köszönöm a figyelmet, legközelebb folytatom!

Sinka András

A végére ugorhat és hozzászólhat.

7 hozzászólás

  1. bockor írta:

    Eagle, így hirtelen 3 észrevétel:
    – Balog már birtokolta a labdát, mikor később elhagyta azt és a szombathelyi Nagy ziccerbe került. Úgyhogy 1 labdavesztése biztos volt.
    – A beadások megítélése valóban szubjektív, mert az a beadás amit gond nélkül kifejelnek, vagy kirúgnak, nem nevezhető jónak. Csizmadia minden beadását gond nélkül tisztázták.
    – A statisztikádból is kiderül, hogy Morrison jó százalékban játsza meg a labdákat, ezt néha bemásolhatnád az Üllői129 fórumára, a vakok kedvéért:) Jasonnak is több eladott labdája volt, így hirtelen tv nélkül is emlékszem tacsra rúgottra és eladottra is. Viszont több jó megindulása volt egynél. Bár az egyiknél nem fújtak faultot.
    Amúgy jók ezek a statisztikák, alig várom a következőt. Azután kötekszem tovább:)

    Hozzászólás ideje: 2010. március 2. 13:26

  2. eagleeye írta:

    Szia Bockor!
    Legalább valaki megnézi a statisztikát 🙂 Nem gond, örülök, hogy írtál véleményt.

    Magyarázkodom picit 🙂
    Balog valóban elvesztette a labdát, be is húztam neki a második félidőre.

    A beadásokról: a szövegben le is írtam, hogy ha a tisztázást nézzük, valóban szinte csak pontatlan beadás volt (főleg Csizinél), amikor néztem a meccset én is totál erre emlékeztem.Másodjára megnézve, 1-2 beadása azért nem volt rossz, volt ami embereink lába előtt ment el, ott ha ügyesebb a társ, elcsíphette volna.
    Sajnos azonban igazad van, pontos beadásaink nincsenek, ami fejre megy mondjuk és közvetlen helyzet lehetne, legközelebb kirtikusabb leszek!

    Morrison taccsra rúgását, ha jól rémlik, a rossz passzokhoz húztam be, bennem is megmaradt az, az eladottja az is be van húzva 🙂

    A szólók száma inkább tájékoztató jellegű, gondolkoztam is ,hogy beletegyem e az anyagba, nehéz azt megítélni, mi minősül annak, Kulcsár próbálkozásai állnak a legközelebb ehhez.Azokat annyira nem vettem figyelembe, mikor valaki kis mozgással (4-5 lépéssel) tisztára játssza magát és utána passzol.
    Megpróbálok jobban fókuszálni erre is a jövőben 🙂

    Remélem én is, hogy Morrison megítélése javul idővel, a számok mellette állnak egyértelműen. Ráadásul a Győr meccs után ismét győztes gólpasszt adott.Pedig rendkívül önzetlen az összjátékban is, általában leosztja a labdát a “nagy spílereknek”, remélem javulnak a többiek, jó lenne, ha nem csak Jason passzaiból lennének (győztes) gólok.

    Köszi az észrevételeid, várom legközelebb is őket! 🙂

    Hozzászólás ideje: 2010. március 3. 06:45

  3. bockor írta:

    Szia Eagle!

    Teljesen igazad van abban, hogy nagyon nehéz egy-egy szituáció helyes megítélése. Kemény fába vágtad a fejszédet 🙂
    Rám számíthatsz a ZTE meccs után is. Legalább megtudom a statisztikáidból, hogy jól láttam e a dolgokat 🙂
    Egyenlőre ketten beszéljük meg a látottakat, de később leszünk többen is!:-)

    Hozzászólás ideje: 2010. március 3. 15:54

  4. Franto írta:

    Na azért nem csak Bockor barátunk nézi a statisztikát… 🙂 csak hát ahhoz, hogy érdemileg kötekedhessek nekem is meg kéne néznem legalább mégegyszer a meccset… 🙂
    Morrison pedig nálam (is) a meccs legjobbja volt. Még Kulcsárt és Dragónert emelném ki.

    Doherty egyértelműen elfáradt, ami azért engem meglepett (első félidőben bíztató volt), de egy erőteljes Doherthy és Schembry, egészséges Stockley, jól beadó Csizmadia Kulcsárral (Shaw-val, Petihez hasonlóan csereként számítanék), Morrisonnal és Rósával kiegészülve sokkal több helyzetet fog kialakítani csatárjainkak és látványosabb győzelmekre lesz képes a csapat!

    Hozzászólás ideje: 2010. március 3. 16:10

  5. bockor írta:

    Franto, nekem elég egyszer megnézni, hogy kötekedjek, zsigerből megy:-)
    Amúgy amit leírtál, abból úgy tűnik egy meccset néztünk:-)

    Hozzászólás ideje: 2010. március 3. 21:20

  6. Franto írta:

    🙂 🙂

    Hozzászólás ideje: 2010. március 3. 21:50

  7. eagleeye írta:

    Köszönöm Urak! 🙂

    Most készítettem a második meccset el (ZTE-FTC). Szerintem még pontosabb számokkal, nagyon figyeltem! 🙂
    Összésségében úgy érzem most, hogy igazából összképileg adnak ezek a számok egyfajta jellemzést, ettől függetlenül pontosabb és pontosabb számokra törekszem.
    A Hali meccsen, ha megnézitek, csak a közeli passzok száma 260 körül volt, azon a meccsen 400 körüli megmozdulást kellett “osztályozni” (számaim szerint pontosan 417 🙂 )
    Most, hogy így átgondoltam ezt, rájöttem, hogy az összesen maximum 5-8 kétes vagy nem észre vett eset elenyésző, nekem meg már kezdett lelkiismeret furdalásom lenni, hogy esetleg nem vagyok pontos eléggé 🙂
    Ezek szerint 98%-osan dolgozom 🙂
    Most megnyugodtam picit…

    Hozzászólás ideje: 2010. március 8. 02:57

HOZZÁSZÓLÁS