2024. március 28. csütörtök

Értékeljünk: azokkal akik a pályán vagy mellette voltak

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. március 6.

ZTE – FTC 3-3 (0-2)

Ezek a szikár tények. Látta ezt a helyszínen mintegy 7400 ember, a tévék képernyői előtt további több tízezernyi. Mi sem természetesebb, mindenkinek van véleménye, egy meccset nagyon sokféleképp lehet látni és értékelni. Vajon hogy látták és értékelték, akik nálunknál közelebb voltak az eseményekhez.

A múlt héten Ferenczi István adott gyorsértékelést. Most nem egy, három ember véleménye következik-

Csank János

– A meccs után a tévében, illetve a hivatalos sajtótájékoztatón röviden értékelte már a mérkőzést, ami a közvetítő médiumok útján sok emberhez eljutott. Egy-két további kérdést feltehetek?
– Természetesen.

– A Dragóner esetre visszatérve, említette, hogy utaznak rá a bírók. Jól van ez így?
– Nyilvánvalóan nem! A szabály az szabály, az mindenkire ugyanúgy vonatkozik. A kérdéses szituációnál kétségtelen, hogy Dragóner könyöke fenn volt, az is, hogy eltalálta a játékosomat. A régi időkben másképp ugrottak fel a játékosok, a kezük a test mellett volt, nem véletlen, hogy akkor nem voltak ilyen jellegű problémák.

– Eltalálta a játékost az a könyök?
– Még nem volt lehetőségem visszanézni a történéseket.

– Említette azt is, kicsit érzelgősebb lett, hiszen korábban bele kellett volna nyúlnia a meccsbe, de nem tette..
– Az első kapott gól kapitális védelmi hiba volt, ami után ugyancsak hibáztak a játékosaim. Nem tudom, miért voltak ennyire megilletődöttek, a szerb játékosokra ez nem jellemző. Ráadásul a második kapott gólunk szinte az első ismétlése volt. Ilyennek egyszer sem szabad előfordulnia, nem hogy egy meccsen kétszer.

– Mi a véleménye a játékvezetőről?
– Konkrét esetek említése nélkül az, hogy egy ilyen meccsen jó, ha 50-55 percig játékban van a labda. Ma ez a szám kb. 20 perc volt. Nem szabad egy ilyen mérkőzést ennyire szétszabdalni.

– Mit mond a játékosainak?
– Majd értékeljük a meccset. Azonban úgy tűnik, azt is gyakorolni kell, mit kell csinálni, ha kettős emberelőnyben vannak, mert egészen mást csináltak, mint ami célravezető lett volna.

– Mi a véleménye a mostani Fradiról? Mennyire más ez, mint az őszi? Egyáltalán, azt játszották, amire számított?
– Ez egy teljesen más csapat. Úgy tűnik, sokkal jobban harapnak. A játék megítéléséhez ahogy a múltkori játéknap, úgy a mai sem volt elegendő, hiszen a talaj ma is messze volt az ideálistól. Persze ez a mindenkori ellenfélre, ma ránk is ugyanúgy érvényes volt. Itt nem játszani, itt küzdeni, darálni kellett. Ebben másnak tűnik ez a mai Fradi, erőteljesebbnek. De mégegyszer mondom, ideális körülmények között a játék más lesz, ott dől el majd sok minden.

Csizmadia Csaba

– Hogy élted meg a pályán az eseményeket?
– Két teljesen más félidő volt. Az elsőben akár négy gólt is rúghattunk volna, a második meg a kiállítások miatt számukra irreális volt. Az elsőben megmutattuk, mit is érünk, az a félidő a miénk volt, sokkal jobban játszottunk. A szurkolóink abból meríthetnek erőt. A másodikról csak annyit, hogy a játékvezető érdekes felfogásban folytatta.

– Játszottál külföldön, van összehasonlítási alapod. Ott mennyire mindennaposak az olyan esetek, amelyek itt kiállításokhoz vezettek?
– Dragi esete minden meccsen többször előfordul. Felugrik valaki, a lendülő könyök találkozik az ellenféllel. Ilyenért nem szoktak szankciót alkalmazni. Ha ezt következetesen tennék, napjainkban nem lehetne mérkőzést befejezni, annyi játékost kiállítanának.

– És Morrison?
– Felugrott, lám ő is felugrott, fenn volt a keze és a válla mellett a ka karjához ért a labda. A bíró úgy ítélte meg, sárga lap. Halkan kérdem, amikor a zalaegerszegi játékos kézilabdázott, az miért nem az?

– Milyen volt ez az új összetételű védelem?
– Az első kiállításig láttál problémát? Nem, mert működött. Ez a válaszom.

– Elkeseredett vagy?
– Igen, mert ez egy megnyert mérkőzés volt. De legközelebb bebizonyítjuk, hogy melyik a mi igazi arcunk. Az, amelyiket az első félidőben mutattuk, amikor még mutathattuk.

Dragóner Attila

– Mit érzel most, a mérkőzés után?
– Ezt nem tudom szavakba önteni.

– Lekönyökölted az ellenfeled?
– Felugrottunk a labdáért és már lefelé jövet a könyököm eltalálta a vállát. Ennyi történt! Az a szomorú az egészben, hogy rám sütik, szándékosan csinálom. 35 éves vagyok, mindig így ugrok fel fejelni. Mit tegyek, a beidegződéseken nem tudok változtatni. Most mondjam azt, mások is így csinálják? Hozzam példának az arcomba ültetett platinalemezt, amit életem végéig viselni fogok? Vagy azt, hogy egy sima edzőmeccen is eltörik az orrom? Minek? Ebben az esetben, nem hogy nem akartam sérülést okozni, sérülés sem történt.

– És a játék? És az eredmény?
– A kettő összefügg egymással. Az első félidőben uraltuk a játékot, akár öt góllal vezethettünk volna. Kérdezzem meg, mi lehetett volna akkor, ha az első félidőben Ferenczi Pista buktatásánál 11-est és kiállítást adnak, ami a szabály szerint adható? Megkérdezhetem, de minek, el vagyok keseredve.

Minden esetben személyesen is megtettem, ezúton is köszönöm, köszönjük a válaszokat.

Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

12 hozzászólás

  1. erdős Balázs írta:

    Én úógy érzem megnyerhette volna a csapat a meccset. Benne volt minden. De Szabó Zsolt nagy butaságot követett el. nem kellett volna attilának piros lapot adni. Megértem a szomorúságát. Szabó Zsolt egy seggfej!

    Hozzászólás ideje: 2010. március 6. 21:33

  2. tibu1 írta:

    Le írom, mert ki kell mondani az igazságot. A bíró ELCSALTA ezt a meccset! Megnéztem itthon felvételről Attila “könyöklését”.
    Shortnak teljesen igaza volt, amikor azt mondta, hogy nevetséges dolog volt ezért őt kiállítani.
    Dragó felugrott, és a lendülettől valóban kint volt a keze, de a Zalaegerszegi srácot nem is látta.
    Ez minden volt, csak szándékos könyöklés nem!

    Hozzászólás ideje: 2010. március 6. 21:46

  3. moncsi1 írta:

    Meg szeretném nézni, ahogy a Dragóner játékát bíráló egyének kézemelés nélkül vesznek lendületet egy felugráshoz! Ha megcsinálják – meghazudtolva a fizikai törvényszerűségeket – hitelessé válik a megítélésük, de addig, amíg nem, egyértelmű, csaláson alapuló diszkrimináció ez az egész.

    Hozzászólás ideje: 2010. március 6. 21:57

  4. Tököli írta:

    Semmi baj, Dragi!
    Ne szomorkodj és ne add fel.
    Mi veled vagyunk!!!!

    Hozzászólás ideje: 2010. március 6. 22:13

  5. Limpi írta:

    Őszintén bevallom először rosszul ítéltem meg a Dragóner-esetet. De aztán visszanézve a szituációt, számomra is egyértelművé vált, hogy ez egyáltalán nem ért pirosat. A kezeit zsebre téve nem tud felugrani és fejelni! Én azt mondom akárki más van abban a helyzetben és ha nem Szabó sporttárs(?…) vezeti a meccset akkor ez nem piros. De Attilára egyszerűen utaznak a bírók.Most ezután a meccs után több meccsre is eltilthatják, és mindez egy bírói szarvashiba miatt. Aggasztó.

    Csak a bírón múlott, hogy ezt a meccset nem nyertük meg. Alapvetően befolyásolta a meccs alakulását és kimenetelét.

    Sajnálom, hogy emiatt nem sikerült nyerni, viszont nagyon bíztatóan játszottunk. Küzdöttünk-hajtottunk. Mi midnent megtettünk a győzelemért, de ma két ellenfél volt a pályán.

    A játékunk mindenesetre bíztató a közeljövőre nézve. Nagyon tetszetősen játszottunk, rá sem lehetett ismerni a csapatra. Nagyon sokat változott a játékunk múlt hét óta.

    Ez a csapat sokra érdemes és a leghangosabb buzdítást érdemli!

    Jövő héten nem lennék a nyíregyháziak helyében! 🙂

    Hajrá Fradi!

    Hozzászólás ideje: 2010. március 6. 22:18

  6. sznico írta:

    Szabó nem buta volt hanem megontoltan gerinctelen.Csak elég megnézni a ZTE második gólja elött DÁVID mentésekor szétrugták a lábát,ő oda se nézett.Mintha semmi sem történt volna.Ez a mérközés példája a szervezett bünözésnek.

    Hozzászólás ideje: 2010. március 7. 08:54

  7. Lalolib írta:

    Most kell igazán összefognunk! Folyamatosan támadják a Fradit, ezt meg nem lehet szó nélkül hagyni! Igenis, Szabó elvezette ezt a mérkőzést. Vagy ahogy Tibu fogalmazott, elcsalta. Remélem klub szinten is felemeljük a szavunkat. Elég a tétlenségből, a tehetetlenségből. Úgy látszik végre van csapatunk, ne engedjük, hogy ilyen majmok állatkertet csináljak ebből a csodaszép játékból. Szégyen és gyalázat amit Szabó művelt, szájába a síppal egy kanári madárral emlékeztett. Bár most elnézést kérek a madaraktól, azoknak sokkal több eszük van. A lila majmok újabb bukása azért hozott egy kis plusz örömet is.

    Hozzászólás ideje: 2010. március 7. 09:16

  8. Harleydav írta:

    Sajnálom, hogy a meccs után mindenki csak a bíróról tud beszélni és írni, de sajnos az ilyen bírók akik ilyen gátlástalanul és mocskos eszközökkel befolyásolnak egy meccset ezt hozzák ki belőlünk. Az első félidőben a ZTE le volt mosva a pályáról és tegyék össze a két kezüket, hogy nem kaptak 4-5 gólt. A második félidőben a bíró úgy gondolhatta, hogy egy “kicsit” besegít a hazai gárdának. Köszönjük spori izgalmas lett a meccs.
    Most egy kicsit csalódtam Csank mesterben aki számomra mélyen tisztelt nagy tudású edző, mert az azért el kellett volna ismernie, hogy annál a bizonyos könyökösnél a világon semmi sem történt.
    Bízom abban, hogy a fegyelmi bizottság amikor a felvételt elemezni fogja Dragit felmenti a következő meccs(ek) eltíltása alól.
    Jók voltak a fiúk, ha ilyen meccseket fognak játszani minden meccset képesek lesznek megnyerni!

    Hozzászólás ideje: 2010. március 7. 09:32

  9. sztarek írta:

    Azota meg cifrabb dolgok jelentek meg Csankrol, csunyan nyilatkozott a meccsen altala latott fradirol,holott nem ok voltak a biroi tevedesek aldozatai.
    Oriasi hiba volt Szabo reszerol a meg nem adott fejesgol is, s foleg a sarga lapok egyenlotlen alkalmazasa. Konkretan ketszer nem adott lapot egerszegi jatekosnak, s ehhez meg a 11-esnel kiallithato srac mar harom velemenyes eset, akkor, amikor nalunk minimum az egyik megkerdojelezheto !
    S az altalunk ‘tamogatott’ NS gerinctelensege, hogy nem irta meg az igazat a biraskodasrol, quazi felmentve ot, az is szep eset !

    Hozzászólás ideje: 2010. március 7. 11:37

  10. bockor írta:

    A bíráskodásról már mindent leírtatok, egyetértek.
    Örüljünk annak, hogy végre egy jól játszó Fradit láttunk. Ennek a félévnek arról kell szólnia, hogy kialakuljon a csapat játéka és egy olyan gerinc, amellyel a következő idényben a bajnoki címért megyünk. A tegnap látottak bizakodásra adnak okot. Várom a jó folytatást a Nyíregyháza ellen.

    Hozzászólás ideje: 2010. március 7. 14:01

  11. Arányi József írta:

    Olvasva Csank János válaszait arra gondoltam, hogy ő, vagy bárki más hogyan ugrik fel fejelni test mellé szorított karokkal. Szórakoztató lenne a demonstrációját nézni. Így válik
    röhejessé pro licensszel a zsebében. De azért úgy tűnik, hogy bizton számíthat hajdani
    társaira. Valószínű, hogy a bíró is úgy nyilatkozna, ha megkérdeznék, hogy ő tulajdonképpen jót tett a Fradival. Mint Kisteleki.

    Hozzászólás ideje: 2010. március 7. 20:05

  12. DEDE írta:

    Ez egyszerűen döbbenetes, ugyanakkor elszomorító is! Ez, a játékvezetőnek nem nagyon nevezhető bohóc, tönkretette a játékot! Az okosok szerint és talán „szakkommentárosan”, belenyúlt a meccsbe! Bele a fenét! Elcsalta! Vagy ennyire nem értene hozzá? Csak ez a két dolog lehet, azaz:
    – rossz és gyenge játékvezető, nem üti meg az NB I. szintjét, vagy
    – simlis csaló
    Mi mást lehet elképzelni erről az emberről? Nem igaz, hogy nem látta a ZTE 2. gólját megelőző-szerintem- sárga lapos szabálytalanságot! Persze, hogy látta! Nem érzékelte a 11 –es szituációt? Persze, hogy érzékelte! Nem kell a Dragóner fejest kikockázni ahhoz, hogy egyértelmű legyen: a védőnk érzékelhetően korábban emelkedett a levegőbe! Szinte a „leszálló ágban” indult csak felfelé az ellenfele! Ezt sem érzékelte? Ha mindezeket elnézte, akkor tényleg húzzon el az élvonalból örökre! Szerintem persze, látta ezeket, ezért mondom, hogy csaló! Ráadásul a meg nem adott gól!

    HAHÓ! Dr. Retteghy Úr! Lesz vizsgálat az Ügyben? Miért nem lázadozik a nyilvánvalóan simlis játékvezetői ténykedés miatt? Bízom benne, hogy ebben az esetben is azonnali tetemre hívást rendel el! Vagy mégsem! Netalán-tán Ön is „ANTIFRADISTA”?

    Amit még jó lenne tudni, hogy az FTC „vezetése” mindezeket lenyeli?

    Hozzászólás ideje: 2010. március 8. 10:36

HOZZÁSZÓLÁS