2017. április 27. csütörtök

Fradi-naptár: 03.10. – 03.11.

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. március 10.

hetikoszonto_0310-0311
Kit lehet köszönteni, kiről emlékezhetünk meg az előttünk álló két napon?

2010. március 10-től 11-ig

2010. március 10. szerda:

74 esztendővel ezelőtt ezen a napon született Hunics József. Hogy ki ő? El kell olvasni a Fradi nagy bajnokait megörökítő márványtáblát. 1959-ben Duisburgban Európa-bajnok volt kenu kettes 1000 méteren. A teljesség kedvéért illendő megjegyezni, hogy Dömötör Gyulával párban, akivel ugyanezen az EB-n 10.000 méteren ezüstérmes lett. A Kossuth Kajak Klubban kezdett versenyezni, majd 1956-ban a Honvéd sportolója lett. 1957-től azonban zöld-fehér színekben lapátolt. Pályafutása befejeztével edző lett. Ami az érdekesség, nem csak kajak-kenuban, hanem a sportlövészetben is. Nem mindennapi párosítás, az biztos.

1959-ben beírta nevét a Fradi történelemkönyvébe!

Ugyancsak ezen a napon ünnepel, mégpedig 61. születésnapját Eipel Ferenc, aki 1969. augusztus 6-tól 1976. június 11-ig vallhatta magát Fradi játékosnak. Ezen idő alatt 32 mérkőzésen jutott szóhoz (12 bajnoki, 13 nemzetközi, 7 hazai díj), gólt nem szerzett. Címet annál inkább, hiszen 1974-ben tagja volt az MNK-győztes csapatnak, ebből következően a következő szezonban a KEK-döntőig tartó menetelésnek. 1976 után a Dorogi Bányász és a Pénzügyőr csapataiban játszott, később edzősködött, amely időből az 1989-től kezdődő éveket illik kiemelni, amikor a női válogatott mellett dolgozott. Később is maradt a női vonalon, legutóbb épp a Fradiban. Ez év február végéig Kaszás Pál segítője volt.

Boldog születésnapot!

Ezen a napon 32 éves a Fradi kevés braziljainak egyike, Alex Monken Arruda. Őszintén szólva róla nem kellemes emlékek jutnak az eszünkbe, hiszen 2001 őszén a BL selejtezőben sorsdöntő tizenegyest hibázott Splitben. Az volt az utolsó pályára lépése a Fradiban. Összesen 23 meccset játszott (9 bajnoki, 13 nemzetközi, 1 hazai díj), amelyeken 6 gólt lőtt (4 nemzetközi, 2 hazai díj). Góljai közül igazán emlékezetes a 2001. február 21-én az Üllői úton szerzett gólja, amely a XXI. század első Üllői úton szerzett találata.

98 esztendeje ezen a napon született Pálinkás József, aki 1939. március 5-től 1941. november 30-ig volt a Fradi kapusa, összesen 30 mérkőzésen (16 bajnoki, 13 nemzetközi, 1 hazai díj). Tagja az 1939/40-es bajnokcsapatnak. Ötszörös válogatottként a Szegedről került a Fradiba, azonban ott nem tudott hosszú távon első számú hálóőrré válni. Ezért szerződött 1942-ben az Ungvári AC együtteséhez. 1991. április 24-én hunyt el.

2010. március 11. csütörtök:

32. születésnapját ünnepli Szili Attila. Érdekes pályafutás az övé. Újpesten nevelkedett, majd fiatalon a német 1860 München együtteséhez került, ahol nagy jövőt jósoltak neki. Ehelyett a Vasasban villogott, onnan az MTK igazolta le. A Várszegi érában azonban úgy gondolták ne ott, inkább a Fradiban játsszon, ezért kölcsönadták, úgy volt az MTK labdarúgója, hogy ott egyetlen percet sem játszott. Játszott viszont a Fradiban 2002/03-ban 26 bajnoki mérkőzést, ahol lőtt 7 gólt. A szezon végi kupagyőzelem és bajnoki ezüstérem sem volt elég a kölcsönszerződés véglegesítéshez, elváltak az utak. Utána még a Honvédban játszott egy szezont, majd a ciprusi bajnokság következett. Ez évben az NB II-es REAC csapatához szerződött.

Boldog születésnapot!

Az összeállítást készítette: Simon Sándor

Itt ragadom meg az alkalmat, hogy segítségül hívjam az olvasókat. Látható, hogy ezeken az oldalakon igyekszünk megemlékezni mindenkiről, aki valaha is elérte azt a sikert, hogy Fradi játékosnak vallhatta magát. Adatbázisunk azonban messze, nagyon messze van a tökéletestől. Még a futballban is, ahol pedig nagyon sok Nagy Béla művet átlapozunk, a többi sportágról nem is beszélve, ahol egyelőre a Fradi olimpiai- világ- és európabajnoki címet nyert sportolóira koncentrálunk. Ha valaki segíteni tud a Fradi egykori és mai sportolóinak “dátumfigyelésében”, az kérem, tegye meg. Hozzászólásában írja le, kit hagytunk ki, milyen sportágban volt a sportolónk, mikor született vagy éppen halt meg. Ily módon terebélyesedhet a Fradi-család dicsőségére ez az adatbázis. Előre is köszönöm.

Felhasznált források:
Hunics József
Kép és adatok:http://melbourne56.origo.hu/elo/versenyzok/20061018hunics.html

Eipel ferenc
Adatok: Nagy Béla: Kik játszottak a Fradiban (1997)

Alex Monken Arruda
Kép: Nagy Béla: Így kezdődött a XXI. század
Adatok: Nagy Béla: Mi ferenczvárosiak vagyunk

dr. Pálinkás József
Kép és adatok: Nagy Béla: Fradisták futballmezben 2. (2000)

Szili Attila
Kép: www.zerozerofootball.com
Adatok: Szili Attila wikipedia bejegyzés

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Szubjektív gondolatok a gyászhíreket hallván…

           Bejegyzés ideje: 2014. február 19.
           Szerző: SzB

           Sanyi bá megkönnyebbült

           Bejegyzés ideje: 2013. november 3.
           Szerző: Simon Sándor

           Nem lehet eleget írni: segítsünk!

           Bejegyzés ideje: 2010. június 11.
           Szerző: Simon Sándor

           Játsszunk egy kicsit! Ki a legjobb kapus?

           Bejegyzés ideje: 2016. január 12.
           Szerző: Simon Sándor

           Mi újság? Születésnapi beszélgetés Kökény Józseffel

           Bejegyzés ideje: 2010. július 30.
           Szerző: Simon Sándor