2024. március 29. péntek

Egyeztetés az új stadionról

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. március 11.

2010. február 25-én a Ferencvárosi Művelődési Központban szurkolói ankétot tartott az FTC Labdarúgó Zrt. Volt ott egy szurkoló, Hélisz József, nem mellesleg a az FTC Baráti Kör főtitkára, aki az új stadionnal kapcsolatban tett egy érdekes javaslatot. A javaslat lényege, mi lenne, ha az építkezés idején is bizonyos átalakításokkal a régi stadionban futballozna a csapat. Berki Krisztián a jelenlevő tervezőre nézett, aki elmondta a kérdés nem halva született, érdemes róla egyeztetni. Az egyeztetés megtörtént!

Mi derült ki? Az, hogy műszaki, technikai akadálya valóban nem lenne a javaslat megvalósításának, azaz a mostani eredményjelző előtti szektorok (közismertebb nevén, a tábor helyének) és a klubház melletti két sarokszektor elbontásával a futballpályát annyira el lehetne tolni a klubház felé, hogy mögötte szabaddá válna az építési terület.

Ez azonban csupán az elmélet. Tudjuk jól, az elmúlt napok történései is ezt bizonyítják, a Fradi esetében ez nagyon kevés, itt abba is belekötnek, ami máshol nyugodtan mehetne. Ha nem az MLSZ, akkor a rendőrség. Hogy nézne az ki, hogy egy félig lebontott stadionban, majdnem az építési területen gyűlne a szurkolótábor? Annak idején Újpesten, majd Zalaegerszegen, Székesfehérváron, Győrben, ősszel Diósgyőrben ugyanez volt, de az más, ők nem a Fradi!

Summa summárum, a beszélgetés olyan irányt vett, hogy miként is zajlik le a beruházás technológiai folyamata, melyik fázis meddig tart? Kiderült, hogy a terepelőkészítés és az alapozás megoldható úgy is, hogy gyakorlatilag egy ideig, mondjuk egy teljes őszi szezon – de lehet hogy tovább is – idejéig nem kellene a stadionhoz nyúlni, csupán a kandelábereket elbontani, mert azok zavarnák a darukat. Ez ugyan a világítás hiányát jelentené, de ugyancsak nem precedens nélkül, hiszen az előbb említett egyesületek esetében is így volt, lehetne az ügyben lobbizni, hiszen más jellegű biztonsági kérdéseket nem érintene.

Ha ezt engedélyeznék, és miért ne engedélyeznék a hatóságok, hiszen elutasítása durva negatív diszkrimináció lenne, akkor sok-sok Fradista barátunk megnyugodhatna. Hiszen automatikusan garanciát kapna arra, hogy az építkezés elkezdődik. Hozzáértők pedig tudják, hogy a mélyépítés kevésbé látványos, ám annál inkább költséges fázisa a projektnek, amit nem lehet csak úgy parlagon hagyni. Azaz, amikor eljutnak abba a fázisba, hogy most már tényleg bontani és menni kell, akkor, túl azon, hogy kevesebbet kell idegen környezetben játszani, sokkal nyugodtabban mehetünk, hiszen valami elkezdődött. Ugye, mennyire más ez, mintha elbontanák a stadiont, elmennénk és izgulnánk, hogy tényleg elkezdenek-e építeni?

Ha már ott voltunk, faggatóztunk is egy kicsit az újról, hisz a legautentikusabb személyt, a tervezőt kérdezhettük. Mondott néhány megnyugtató dolgot. Legelsőként azt, hogy a korábban bemutatott (alább is látható videó) konkrét tervekre épül, ez már nem a fantázia szüleménye. Persze finomítani, helyiségeket áthelyezni esetleg átméretezni még lehet, ezért is folynak minden lehetséges érdekelttel az egyeztetések.

Ízelítőül még néhány információ:

– A tervek szerint nem lesznek kerítések, korlátok a stadionon belül, sem a pálya és a nézőtér, sem a szektorok között. A vendégszektor elválasztását már előre megoldják a szükséges hely kihagyásával, nem fognak üres székek tátongani a stadionban.

– Apropó, székek. Szó sincs színes székekről. Csak a számunkra szent zöld szín árnyalatai fordulhatnak elő (három árnyalat van tervben, amely gyakorlatilag egy optikai trükk, hogy nem telt ház esetén ne legyen hangulattalan a stadion), a fehér feliratot kihozó székekkel.

– Az ÁNTSZ aggályait figyelembe vették, a stadiont az eredetileg tervezetthez képest eltolták a telekhatártól.

– A nézőtér gyakorlatilag ugyanolyan magas lesz, mint a jelenlegi, és 22-23 ezer néző befogadására lesz alkalmas.

– A Springer-emlékmű helyére várnak javaslatot, kérésünkre mindenképp meghallgatják ez ügyben Dr. Springer Miklóst, akinek véleménye elsőbbséget élvezhet.

– A mélygarázs nem a stadion alatt lesz (ezért is lehet a vázolt kompromisszuos javaslatot megvalósítani), hanem egy későbbi fázisban majdan a telek másik részén.

– A stadion gyakorlatilag félúton lesz a Nagyvárad téri és a Népligeti metróállomás között. Így, ha a Népligetit a vendégszurkolók miatt lezárják, a hazaiak nyugodtan megközelíthetik a stadiont a metróból is. Egyebekben 24 belépési pont lesz.

– A korábban bemutatottal szemben a stadion nem a telek sűrűn beépített részén, gyakorlatilag eldugva lesz, hanem széles rálátással a Könyves Kálmán körút felől.

– Az új stadionban a Fradi múzeum sokkal nagyobb lesz, mint a jelenlegi, mintegy 300 m2-es, amely az ajándéktárgyakat értékesítő shoppal lesz összekötve.

– A pálya talajcsövezett és fűthető lesz, az esetlegesen lehulló nagy mennyiségű hó eltávolítására a menekülőkapukon át lesz lehetőség.

– A viágítás a tetőszerkezet karéjába lesz beépítve, így egyenletes fényt biztosít a pálya minden pontján.

És még lehetne folytatni, egy azonban biztosnak tűnik. A tervező nagyon konstruktívan állt a javaslatainkhoz, beleegyezett, hogy a stadionnal kapcsolatban rendszeresek lesznek köztünk ezek az informatív egyeztetések, amelyek oda-vissza működhetnek.

A félreértéseket elkerülendő hangsúlyozzuk, hogy a Baráti Kör csupán informatív egyeztetést kért a tervezőtől. Az itt elhangzottak, ha még nem voltak benne, beépülnek egy a tervező által részleteiben kidolgozott, számításokkal alátámasztott döntéselőkészítő anyagba, amely alapján a beruházó hozza meg a végső döntését.

Mi csupán tájékoztattuk az érdeklődő közvéleményt.

Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

6 hozzászólás

  1. kicsizoz írta:

    Köszönjük! Még sok ilyet!! 🙂

    Hozzászólás ideje: 2010. március 11. 10:46

  2. Peti írta:

    Egy kérdésem lenne, ha elbontják a sarkokat, akkor a világítás hogyan lenne megoldva?
    Amúgy én is egy ilyen megoldásnak örülnék a legjobban 🙂

    Hozzászólás ideje: 2010. március 11. 14:10

  3. Simon Sándor írta:

    Peti!

    Akkor bizony sehogy. Ám, ha az építkezés folyik, lehet ideiglenesen kérni a világítás alóli mentességet, ahogy az legutóbb a Győr is tette.

    Hozzászólás ideje: 2010. március 11. 14:53

  4. Franto írta:

    Merjünk nagyot álmodni…

    Hozzászólás ideje: 2010. március 11. 15:29

  5. Moncsi írta:

    Mint általában mindig, most is egyetértek Frantóval! 😀

    Hozzászólás ideje: 2010. március 11. 22:45

  6. Bpeti81 írta:

    Köszönjük a cikket, és az ötletet!:)
    Reméljük megvalósul!

    Hozzászólás ideje: 2010. március 11. 23:05

HOZZÁSZÓLÁS