2024. április 24. szerda

Fradi-naptár: 03.12. – 03.14.

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. március 12.

hetikoszonto_0312-0314
Kit lehet köszönteni, kiről emlékezhetünk meg a hétvége napjain?

2010. március 12-től 14-ig

2010. március 12. péntek:

1969-ben ezen a napon született a Fradi-család egyik nagy kedvence, aki játékával sok embert tett a Fradi és a kézilabda rajongójává, Kökény Bea. Tudjuk, a futballban is hiányos még a születésnapokat tartalmazó adatbázisunk, mit mondjunk akkor a többi sportágról. Ám egy Európa-bajnok nem maradhat ki. Kökény Bea pedig az. Dicsőséges pályafutása 2000-ben kapott koronát a Romániában nyert Európa-bajnoki címmel. Ma már sikerként említjük, bár akkor tragédiaként éltük meg az ugyanabban az évben elveszített olimpiai döntőt. 1996-ban pedig bronzérmes volt az olimpián. Világbajnoki érme is van, mégpedig egy ezüst 1995-ből, a hazai rendezésű VB-ről. A Fradiban 453 mérkőzést játszott, ötszörös bajnok, számtalan mérkőzés hőse. Ma sem tud elszakadni a kézilabdától, hiszen a szakosztály vezetője, a jövő sikereinek egyik záloga.

Isten éltessen Bea és nagyon sok sikert kívánunk vezetőként is!

Ugyancsak ezen a napon ünnepel, mégpedig 62. születésnapját Vajda Sándor, aki 1967. április 26-tól 1969. december 7-ig volt a Fradi középpályása, mindösszesen 7 mérkőzésen (1 bajnoki, 5 nemzetközi, 1 hazai). Az egyetlen bajnokiján egy gólt is szerzett.

Boldog születésnapot!

81 évvel ezelőtt ezen a napon született dr. Dékány Ferenc. 1945-ben lépett be először a ferencvárosi öltözőbe, a klubhoz 2008. november 23-án bekövetkezett haláláig hű maradt, hűségesen szolgálta kedvenc csapatát mind játékosként, mind vezetőként. Nem csak sportolóként, hanem emberként is nagy volt, önzetlen, segítőkész, igazi barát. Az első csapatban 1948. október 24-én mutatkozott be, utoljára 1961. május 21-én húzott magára Fradi-mezt. Közben játszott 362 mérkőzést (258 bajnoki, 87 nemzetközi, 17 hazai díj), rúgott 4 gólt (2 bajnoki, 2 egyéb). A gólokból is láthatóan, nem azok szerzése volt az első számú feladata a csapatban, sokkal inkább a megbízható védekezés, ma úgy mondanánk, középpályás védekezés. Címet egyet nyert, 1958-ban MNK győzelmet. Ami nem sikerült játékosként, az sikerült neki vezetőként, 1973-tól 76-ig ő volt az FTC labdarúgó szakosztály elnöke, amely időben tudott hosszú idő után újra bajnokságot nyerni a csapat.

Mondása volt: “Nálam csapat csak egy van és volt. És ez az egy maradt és maradni fog. Annak emlékébe nem keveredhet más…”. Ezért nem igazolt később sem sehová, vezetőként sem szolgált más klubot. Később jogi egyetemet végzett, ám ő is sokaknak megtanított egy íratlan törvényt, amit úgy hívnak, klubszeretet. Végakaratának megfelelően hamvai az Üllői úton nyugszanak, közvetlenül a Springer-emlékmű tövében.

Emlékét soha nem feledjük!

2010. március 14. vasárnap:

72 esztendeje Nemes Gyula született ezen a napon, aki 1956. április 8. és szeptember 30. között játszott 6 bajnoki meccset a Fradiban (egészen pontosan a Kinizsiben). A dátumokból nem nehéz kitalálni, az 56-os forradalom leverése után szakadt meg a pályafutása, mert ő is elhagyta az országot. Óriási tehetségnek tartották, aki mindezt később Belgiumban bizonyította be, ahol játszott a Liege, az Anderlecht és a Bruges csapataiban is. Később edző lett Svájcban, majd Izlandon. Sorsáról többet sajnos nem tudunk.

11 esztendővel ezelőtt ezen a napon hunyt el Száger György, aki csapatunk egyik kapusa volt 1959 és 62 között, Bécstől Genováig. Első mérkőzése ugyanis a Rapid, az utolsó pedig a Sampdoria ellen volt. Összesen 14 mérkőzésen védett, 5 bajnokin és 9 nemzetközin, tagja volt az 1962/63-as bajnokcsapatnak.

Mindössze 58 évet élt.

Emléke azonban nem hal meg az Üllői úton.

Az összeállítást készítette: Simon Sándor

Itt ragadom meg az alkalmat, hogy segítségül hívjam az olvasókat. Látható, hogy ezeken az oldalakon igyekszünk megemlékezni mindenkiről, aki valaha is elérte azt a sikert, hogy Fradi játékosnak vallhatta magát. Adatbázisunk azonban messze, nagyon messze van a tökéletestől. Még a futballban is, ahol pedig nagyon sok Nagy Béla művet átlapozunk, a többi sportágról nem is beszélve, ahol egyelőre a Fradi olimpiai- világ- és európabajnoki címet nyert sportolóira koncentrálunk. Ha valaki segíteni tud a Fradi egykori és mai sportolóinak “dátumfigyelésében”, az kérem, tegye meg. Hozzászólásában írja le, kit hagytunk ki, milyen sportágban volt a sportolónk, mikor született vagy éppen halt meg. Ily módon terebélyesedhet a Fradi-család dicsőségére ez az adatbázis. Előre is köszönöm.

Felhasznált források:
Kökény Bea
Kép: www.mob.hu
Adatok: wikipedia bejegyzés

Vajda Sándor
Adatok: Nagy Béla: Fradisták (1981)

Dékány Ferenc
Kép: Nagy Béla: Fradisták (1981)
Adatok: Nagy Béla: Fradisták futballmezben 2. (2000)

Nemes Gyula
Kép és adatok: Nagy Béla: Fradisták futballmezben 3. (2002)

Száger György
Kép és adatok: Nagy Béla: Fradisták futballmezben 3. (2002)

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

  1. Czuder Zoltán írta:

    Sziasztok zöld testvérek.Itt élek brüsszelben. Az elsö nap amikor idekerültem Nemes Gyula bácsival találkoztam a szemben lévö bár teraszán.Nagyon szeretem jó dolgokat mesél. Hála istennek jó egészségnek örvend. Csak azért irom mert azt irtátok,hogy nem tudtok róla többet.Hajrá Magyarország Hajrá Fradi. Üdvözlettel: Czuder Zoltán

    Hozzászólás ideje: 2010. október 15. 20:56

HOZZÁSZÓLÁS