2024. március 29. péntek

Mi lesz veled Ferencváros?

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. március 14.

Rengeteg cím kavargott a fejemben, mielőtt e soroknak nekifogtam. Rendhagyó módon el is árulom ezeket: „Regisztráljunk vagy tüntessünk”, „Takarodjék-e Berki?”,” Mi lesz, ki jöjjön Berki után?”, „Vigyázat! Szalámiznak…”, „Még mindig a nemzet csapata?”, „Mit is akarunk?”, „El a kezekkel a Ferencvárostól!”, „Fradi volt, Fradi lesz!”, „A Fradit nem lehet legyőzni!”. Nem folytatom, a cím lett, ami lett. Következzék az írás.

Tudom, e címekkel kimerítem a tabloidizáció fogalmát. Tudatosan vállalom, mert ha az írás valódi tartalmának megfelelően adok címet, nem jutnak el soraim azokhoz sem, akikhez pedig nagyon szeretném, ha eljutnának. Szeretném, ha nyitnánk egy értelmes vitát a Ferencvárosról, amely valóban róla szól, az értékekről, az értékek védelméről, az előremutató megoldások kereséséről.

Vitathatatlan, hogy a magyar média, sőt továbbmegyek, a magyar közélet bulvárosodik, nem is kis mértékben. Ezért is használtam a tabloidizáció kifejezést, amely jó szó a médiában a bulvárosodás feltartóztathatatlan térhódítására. Napjainkban a média valamennyi szegmensében tetten érhető ez a jelenség, amely a befogadói közeg attitűdjét is erőteljesen befolyásolja. Innentől kezdve pedig mókuskereket hajtunk, a bulvármédia előállítói minden kockázat és ellenállás nélkül, nyugodt szívvel hivatkozhatnak az ilyen irányú közönségigényekre, elfeledkezve arról, hogy ezen igények megteremtésében és fenntartásában mi is az ő szerepük.

A mai magyar társadalom minden szegmensében élő, égető probléma ez, miért maradna ki belőle a sport, a futball, azon belül is a Fradi. Devalválódnak az értékek, azok nem hírértékűek. Társadalmi összevetésben túl összetett ez a probléma, a sport, ezen belül szűkebb pátriánk a Ferencváros számunkra kezelhetőbb. Valóban az? Én most arra teszek egy halovány kísérletet, hogy ezekről beszéljünk, a fürdetésről, a fürdővízben benne levő gyerekről, akire nagyon figyelnünk kell, mielőtt azt a bizonyos vizet kiöntjük.

In medias res…

A kommunizmus legsötétebb éveiben a Ferencváros ellehetetlenítése, megsemmisítése volt a cél. 1949-re kialakult minden idők egyik legjobb, de mindenképpen leggólképesebb Fradija, nagy játékosokkal, valódi klasszisokkal. A rendszer ellenére bajnok lett. A válasz nem késett, erővel szétszedték a csapatot, elvették a nevét, majd a színeit. A klub élére rendszerhű csatlósokat neveztek ki, ők voltak a vezetők. Költői kérdés, elfogadták őket a szurkolók? Azok a szurkolók, akik kitartottak a nevenincs, színenincs csapat mellett? Nemhogy nem fogadták el, kifejezetten gyűlölték a vezetést, legalább annyira, mint a vezetés őket. Az ellenállásnak az egyetlen elfogadható módját választották, amely végül megmentette a klubot, az összefogást, az erőt, amely abban mutatkozott meg, hogy vezetéstől függetlenül a csapat mellé álltak, tömegével. A csapat mellé, amely az ő csapatuk, az ő Fradijuk, még ha nem is úgy hívták. Ugye ismerjük a történet végét? A Fradi győzött, túlélte ezt a korszakot, visszakapta nevét, visszakapta a színeit. Akkor is ez lett volna, ha a stadionban csupán 3-4000 ember keseredett volna el a történtek hatására? Valószínűbb, hogy akkor mindenkire jutott volna titkosrendőr, a vékony szalámit könnyű lett volna eltüntetni. A rúd szalámival nem bírtak… Később sem, amikor a belügy és a hadügy csapatai élveztek elsőbbséget, a tömegtől mindig féltek, a tömegtől mindig tartottak. Hozzáteszem, a fegyelmezett tömegtől. A Fradi mérkőzésein pedig tömeg volt, fegyelmezett tömeg, akkor is, ha éppen nem az élmezőnyben tanyázott a csapat. Hiába, egységben az erő!

Ma Ferencvárosnak hívják a Fradit, zöld-fehér a színe. Mégsem kerek a világ. Sokaknak nem tetszik a tulajdonos, nem tetszik az általa kinevezett vezető, nem tetszenek a meghozott intézkedések, példának okáért a szurkolói regisztráció intézménye. Küzdenek, tüntetnek is ellene. Egyik módszer a lelátó kiürítése, a távollét a stadiontól. Mindeközben a csapat szenved. A csapat azon tagjai, akik még átélték a közönség előtti futball csodáját, a valódi fradista szurkolás élményét, mondják, mennyire hiányzik a „12. játékos”. Az a „játékos”, aki nem ismer lehetetlent, aki akkor ad erőt a pályára, amikor az ott éppen kifogyóban van. Aki jól tudja, akkor kell igazán segíteni, ha baj van. Jó dolog, persze, hogy jó dolog a futó szekéren ülni és ünnepelni, olyankor nincs is hiány a szekérre kérezkedőkből. De mi van, ha a szekér elakad a sárban? El kell átkozni a hajtót és otthagyni, egye meg, amit főzött? Vagy nekifeszülni és együttes erővel kimozdítani szekerünket a holtpontról, hogy újra nekilendülhessen és fusson? Ki tudja miért, erre mindig kevesebb a vállalkozó. Ez még talán nem is lenne baj, mert áldozatos utazók mindig vannak. Az azonban már nagy baj, hogy akik nem segítenek, azok a segíteni akarókat sem engedik segíteni. Tegyük fel magunknak a kérdést, mi lenne, ha minden vezetői probléma ellenére telt ház, győzelemre éhes szurkolók előtt játszana a csapat. Ki nyerne ezzel? A vezetők? Elsősorban a csapat, ezáltal mindenki, aki körülötte van, így a vezetők is. Ám ebben az esetben nagyobb, sokkal nagyobb ereje lenne a feléjük megfogalmazott kritikának, amit nem lehetne figyelmen kívül hagyni. A „takarodj” parancs nem tárgyalási alap, sokkal inkább az, ha a „12.játékos” a mögötte álló tízezrek nevében és képviseletében mindent megtesz a győzelemért. Aztán, ha az mégsem következik be, hiába a 12. játékos töretlen lelkesedése, akkor lehet igazán követelni a vezetőtől, hogy foglalkozzon az előtte álló tizeneggyel, mert a tizenkettedik a pénzéért mást érdemel. Hiszem, ebben az esetben nem is kéne követelni, hiszen a vezető a kezét-lábát törné, hogy kiszolgálja a neki profitot hozó tömeget, ha meg mégsem, akkor a tulajdonos távolítaná el az alkalmatlan vezetőt.

A Ferencváros történelmében mindeddig tizennégy év volt a leghosszabb bajnoki címmentes böjt időszaka, 1949-től 1963-ig. Közben a széthullásra ítélt csapat volt 10., 6., 9., 5., majd az ötvenes évek közepétől mégis dobogós helyen. Egy valami nem változott ebben az időszakban, a közönség szeretete és kitartása, a szűnni nem akaró buzdítás. Tizennégy rettenetesen hosszú esztendőn segítette át mindez a csapatot. Közben mások voltak a bajnokok, mások, akik mindig minket irigyeltek, akik sikereiket mindig hozzánk mérték, ám ennek ellenére sohasem tudtak a Fradihoz mérhető tömegeket megszólítani.

Legutóbb hat esztendeje nyerünk bajnokságot. Azóta megint mások a bajnokok. Azok, akik annak ellenére, hogy bajnokok, vagy hogy bajnoki címre esélyes csapatuk van ugyancsak nem képesek tömegeket megszólítani. Nézzük csak meg a mérkőzéseiket! Nincs szurkolói kártya, van csapat, de nincs közönség. Rémálmaimban azon gondolkodom, ha a Fradi is a bajnokságért játszana a jelen körülmények ellenére is, nálunk is ez lenne? A közöny eluralná a csapat iránt érzett szeretetet? Bár már itt tartanánk és a választ az élet adná meg. Ugye nem akarjuk, hogy megdöntsük a címmentes rekordot? A hat év is hosszú idő, de még messze nem tizennégy. Menjünk, segítsünk a csapatnak! Először felállni a mögöttünk hagyott évek ütései okozta sokkból, majd miután az sikerült, stabilan kiegyenesedni, újra győzni, minden kárörvendő elképedése ellenére újra bajnoknak lenni. Ez a mi dolgunk, nem is kevés! Ha nem tesszük meg, nem mutogathatunk másra, ez a mi felelősségünk. A vezetőknek is megvan a maguk felelőssége, amit számon is lehet kérni rajtuk. De könyörgöm, nem úgy, hogy azzal a csapatot büntetjük! Ha a vezetők ellehetetlenítésével együtt szétverjük a csapatot, akkor a fürdővízzel együtt kiöntjük a gyereket, a mi gyerekünket, életünk értelmét is. Ezt akarjuk? Ezt nem akarhatjuk!

Hajrá Fradi! Mindörökké!

Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

47 hozzászólás

  1. sznico írta:

    Kedves SLOZI.Külőn küszönet azért ,hogy Te, a reményeim szerint az a Fradi szurkoló vagy aki a legnagyobb kárt csak az irásaival okoz a Fradi családnak. Ha igy lenne az már egy kis fény lenne az alagút végén.

    Hozzászólás ideje: 2010. március 15. 10:09

  2. Salinger írta:

    slózi, neked semmi sem jó.Azok után, hogy jó ideje fikázol itt mindent, felajánlottak neked egy baráti jobbot, hogy menj el, ismerd meg azokat, akiket kritizálsz, mondd el észrevételeidet.Persze, ezek helyett csak fröcsögsz itt tovább.
    Papolsz, hogy “a Baráti Kör-nél is Mi meg Ti van”, miközben te írtad korábban: “ez a mai Fradi vagytok ti”.
    Mocskolódsz és “hazugságokkal” vádolod a szerkesztőket.A gyűlölettől annyira vak vagy, hogy már nem tudsz két nick nevet megkülönböztetni.Nem az itteni szerkesztők dobálják rád a sarat, hanem te teszed ezt folyamatosan.
    Öregem, nézzél már magadba picit.
    Biztos most büszke vagy magadra, csak tudod,te vagy a klaviatúra-lovag, méghozzá a gusztustalan fajtából.
    Látom, nem sokat aludtál a két hozzászólásod között, ráadásul nem aludtad ki ezt az agyament gyűlölködést.
    Valószínűleg menthetetlen vagy.
    Én nem írok többet itt neked, mert ennyit sem érsz, remélem a többiek is belátják, hogy nem vagy vitapartner, aztán lökheted majd magadba a süket, gyűlölködő szövegedet.

    Hozzászólás ideje: 2010. március 15. 11:33

  3. fradista66 írta:

    Sziasztok
    Amiota az eszemet tudom Ferecvárosi szurkoló voltam, vagyok, és leszek
    Az irásal egyet értek összefogásra van szükség .Mindenkinek a csapat mőgé kel állnia hisz a szekér is könyebben halad át az akadályon ha több és nagyobb erő segiti A lényeg az hogy az erő, egy irányból hasson a szekér re. Emlékszem a 90-es években megbüntették a csapatot, talán a huhogás-ért? Az biztos hogy a szurkolok gyüjtésbe kezdtek . Szerintem ez is egyedi és ezt a csapatért, és a klubért tették. Az hogy egyre kevesebben vagyunk a stadionba az a szurkolok anyagi helyzetét tükrözi .Az viszont biztató és öröm teli volt amit pénteken láttam és büszkeségel töltöt el. A fiatalokra gondolok, azt hiszem az utánpotlásunk biztositva van, és abban is biztos vagyok hogy nem Vecsésen fognak fudbalozni !
    HAJRÁ FERENCVÁRÓS HAJRÁ KILENC KERÜLET
    Még csak annyit ,Autot-nőt, bármikor cserélhetsz, de csapatot SOSEM!!!!

    Hozzászólás ideje: 2010. március 15. 12:20

  4. halivudirudi írta:

    Slozinak!!!

    Idefigyelj te utszéli paraszt!Szerintem menj és költözz ki ujpestre (ha mg nem ott vagy) és nyomjad a dumadat….szerintem ilyen szövegekért még ott is megfognak gyalázni…
    Te egy tipikus olyan ember vagy mint akikkel találkozom néha az éjjelnappalinal…(-kemény vagyok,ittam egy sört,és beszolok mindenkinek…amikor meg szájbavágnak akkor hazaszaladok)sok ilyennek adtam már műgerincet,és szerintem egy nagy nulla vagy fiam…A kérdésedre hogy mit tettem én ezért a fradiért?
    hát lehet hogy a fociért semmit,de 15 évet usztam a fradiba meg a bvsc-be és lehet nem lett belőlem uszo,de itt a szoba falán van 1-2 ifi2 eb arany illetve ezust…te szarrago,és ha kell irj ide elküldöm neked szivesen az email cimem,és nyugodtan meglátogathatsz te gyökér,és jol meg is foglak csinalni…ést ezt üzenem az összes ilyen gyiknak…nyugodtan lökd és megadom a cimem is…ez az oldal szerintem azért van,mert igaz lehet rajta kritikat irni,de kulturalt hangnemben…és azért kapsz ilyen levelet,mert ezt érdemled…és felszivhatod magad amikor ezt olvasod,hogy persze ha majd találkozunk nem lessz nagy a pofám…nem is,a tiéd fog feldagadni,ha meg nem birod a fradit,akor szerintem huzz a pi***ba…
    nem tudom kivagy és nem is érdekel,lehet te is sportoltal (bar nem hiszem,mert nem irnal ilyeneket akkor)de szerintem tobbet tettem magáért a fradiért (és a bvscért) mint te…hát ennyi

    és szerintem huzz bort a fogadra…
    te szerintem egy mocskos sün vagy!

    Hozzászólás ideje: 2010. március 16. 01:47

  5. 4everftc írta:

    Ez nem az a Fradi?
    Van benne valami – hiszen mi meg gobfociztunk, ma mar sony playstationnel nyomjak hamarosan 3D-ben – de a gol orom es a gyozelem ize mind ket jatekban ugyan az.

    ez nem az a Fradi?
    Van benne valami – mi megl levagtuk a piros csikot a nemzeti zaszlobol es azt lengettuk ma koreokat csinaltok fusttel es fenyekkel –
    a szurkolas elvezete az extazis ugyan az

    Ez nem az a Fradi?
    Van benne valami-30 evvel ezelott egy allamhatalom kezeben volt a csapat ma egy ingatlan befekteto a tulaj – a kiszolgaltatottsag erzese ugyan az

    Ez nem az a Fradi?
    Van benne valami – 30 evvel ezelott azt skandaltuk “bolints Tibi”
    ma azt hallom “Lipcsei Peti”
    az ikonok balvanyozasa ugyan az

    Ez nem az a Fradi?
    Van benne valami- 30 eve kaptal egy terkepet hogy a kitalalj az Ulloi ut 129-be
    ma ha beutod a google map-be vagy ifonodba az utvonal ugyan az es ugyan oda vezet.

    Hozzászólás ideje: 2010. március 16. 07:31

  6. Franto írta:

    4everftc!

    ez nagyon tetszett, nagyon helyén van!

    Hozzászólás ideje: 2010. március 16. 15:35

  7. Herkules írta:

    halivudirudi a Király!!! :))))

    Hozzászólás ideje: 2010. március 17. 16:57

HOZZÁSZÓLÁS