2024. április 19. péntek

FTC – Vasas. Mit várnak azok, akik mindkét csapatnál érdekeltek voltak…

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. március 28.

FTC – Vasas, 2010. Bizony még ma is megdobogtatja a szíveket ez a párosítás. Egészen biztos, hogy másképp, mint régen. Mások az érzelmek, mások az elvárások. Függetlenül attól, hogy ez a Vasas most jogilag éppen melyik Vasas, mindannyian tudjuk, ez a Vasas most a Vasas. Épp ezért készülünk fokozott elvárással. Készülünk mi Fradisták, ám valószínűsítem, készül a másik tábor is. Bevezetőül olyan egyéniségeket hívtunk, akik pályafutásuk során mindkét csapatban megfordultak, ki edzőként, ki játékosként. Megfordultak, ám most nem tartoznak egyik kötelékébe sem.

Ez utóbbi kitétel is fontos, hiszen például a jelenlegi Fradiban is vannak olyanok, akik játszottak a Vasasban. Mást ne mondjak, mint éppen Ferenczi Pistát. De Kakas László is védett itt is, ott is. Csapatunk “hivatalos” vezetőedzője Tuboly Frigyes pedig a Vasasban volt NB I-es játékos. Nem őket kerestük, hiszen nekik hivatalból is azt kell mondaniuk, amit a szívünk szerint elvárnánk.

Verebes József

A Mágusnak nevezett mesteredző a Ferencvárosban született, a Haller téri grundok jelentették a gyerekkorát. Ilyen előélettel természetes, hogy a Fradiban kezdett el futballozni. Az utánpótlásévek után az első csapatban is bemutatkozott 1960-ban. Egy év alatt nyolc alkalommal játszhatott a legjobbakkal. Játékosként nem, edzőként annál nagyobbat alkotott, véleménye mellett nem lehetett, sőt ma sem lehet szó nélkül elmenni. Említettük a Fradi érdekeltségét, sőt vonzalmát, nézzük a Vasast, 1996 tavaszán egy rövid ideig edzette a piros-kékeket.

– Mit vár a mai Fradi-Vasas mérkőzéstől?
– A mai Fradinál egy dolog biztos, hajtani fognak, nekimennek az ellenfélnek, biztos vagyok benne a Vasas ellen is így lesz. A Vasasnál sem egyszerű a helyzet, a helyzetükből adódóan nekik is menni kell. Ebből csak az jöhet ki, hogy egy rendkívül küzdelmes mérkőzés lesz. Külön érdekesség a külföldi edzők egymás elleni harca, az angol és az olasz tréner akarata fog-e érvényesülni.

– Tudatosan kerüli az eredményre való tippelést?
– Nem lehet tudni, mi lesz, ebből a meccsből bármi kijöhet. Őszintén szólva a döntetlennek látom leginkább a realitását.

– Említette a külföldi edzőket, mi a véleménye a külföldi játékosokról?
– Sokan vannak. Nem csak a Fradiban, az egész NB I-ben. Elveszik a helyet a magyar fiataloktól, akiket sokkal szívesebben látnék a csapatokban. Itt vannak az akadémiák, termelik a játékosokat, csak az a kérdés, kinek? Mert, sokukat mielőtt bemutatkozhatnának az NB I-ben, vagy néhány NB I-es meccsel a hátuk mögött egyből eladják külföldre. Kinek jó ez? Az egyesületnek nem, a játékosnak nem. Ez az egész a pénzről szól. A régi Jugoszláviában volt egy szabály, 22 éves kor alatt senkit nem engedtek külföldre. Ez nem volt egy rossz szabály. A játékosok a hazai bajnokságban rutint szereztek, értékük is emelkedett. Ha utána elmentek, jól járt az egyesület, jól járt a játékos is. Olyan bonyolult ez?

– Jelenleg hol dolgozik?
– Sehol. Nyugdíjas vagyok. Ha kérdeznek, válaszolok. A tévén sok meccset megnézek. Ennyi a kapcsolatom a futballal.

Gellei Imre

Róla sokkal inkább ismert kötődése mindkét klubhoz, hiszen volt edző itt is, ott is. A Vasasnál előbb, először 1991-92-ben, majd 1995 és 1999 között, a Fradinál pedig ki ne emlékezne erre, 2005 őszétől 2007 tavaszáig. Ő volt az, akinek elévülhetetlen érdemei voltak a jogtalanul az NB II-be száműzött csapat fennmaradásában, aki tartotta a hitet a játékosokban. 2007 óta a Paks edzője, ahol számos egykori Fradi játékossal dolgozik együtt.

– Az első kérdés, mit jelent számodra a két csapat?
– Mindenki tudja, hogy érzelmileg mindkét csapat rendkívül közel áll hozzám. Mindkét helyen akkor lettem edző, amikor ott a legnagyobb volt a baj, ezek ellenére kellett eredményeket elérni. A sok gond közepette rendkívül sok öröm ért mndkét helyen, amire életem végéig emlékezni fogok. Olyan legendák jutnak eszembe, mint Illovszky Rudolf vagy Dalnoki Jenő. Olyan klubhű munkatársak, mint Komjáthy András vagy ifj. Albert Flórián. Mindkét klubtól sokat kaptam, amit a legjobb tudásom szerint próbáltam visszaadni.

– Mit vársz 2010. március 28-án? Most mit hoz a két csapat összecsapása?
– Ez egy tipikusan háromesélyes meccs lesz. Ezzel együtt úgy gondolom, a lélektani helyzet miatt a Fradi valamivel esélyesebb.

Pintér Attila

A Ferencváros egykori labdarúgója, aki egy nagyon rövid ideig a Vasasban is játszott. Edzőként ugyancsak megfordult mindkét csapatban. Vitathatatlan, hogy mind játékosként, mind edzőként a Fradiban volt a sikeresebb. Jelenleg a Győr edzője.

– Mit vársz a Fradi-Vasas meccstől?
– Úgy gondolom, a jelen helyzetben a Fradinak áll a zászló. A Fradinak a céljai eléréséhez mindenképp nyerni kell. Ugye, a hatodik helyet tűzték ki elérendő helyezésként, ehhez az ilyen hazai meccset hozni kell. De ugyanilyen fontos kell hogy legyen a Fradi közönség kiszolgálása. Azé a közönségé, amelyik jóban-rosszban kitartott a csapat mellett, amely megérdemelné a győzelmet. Ennek a közönségnek adósai a játékosok a jó játékkal és a győzelmekkel. Ezen dolgok miatt várok Fradi győzelmet.

– A Fradi-kötődés hallik a hangodból. És a Vasas?
– A Vasasnál egy rendkívül korrekt vezetővel, Jámbor Jánossal dolgoztam együtt. Ahogy ő nincs már a Vasasnál, úgy gyakorlatilag senki sincs, akivel én még együtt dolgoztam.

– Nem kerülöm ki a jelenlegi csapatodat sem. Mi a helyzet a Győrrel, a sok külföldi játékossal? Cél a dobogó?
– Győrben egy nagyon jó szellemű társaság jött össze, akikkel jó együtt dolgozni. Nem gondolkodunk helyezésben, hanem abban, hogy minél többet, a lehetséges maximumot hozzuk ki a csapatból.

Zoran Kuntic

Ki ne emlékezne 1995 őszére? A Brüsszelben lőtt gólra, mely megnyitotta a BL-csoportba vezető kaput. A bajnokcsapat csatárára, aki egy idény alatt beírta magát a Fradi történelmébe. A ciprusi kitőrő után hazatérve a Vasasban játszott. Edzőként a Fradi ifivel hosszú idő után nyert újra bajnokságot, majd 2007 tavaszán az NB II-es Fradi vezetőedzője lett, összesen 9 mérkőzésen. Jelenleg a Dunakeszi csapatát edzi.

– Mi a véleményed egykori csapataidról ma?
>em>- A Vasasról kevés információm van, gyakorlatilag csak annyi, amennyit az újságokból és a tévéből tudok. Tudom, hogy volt egy látszólagos tulajdonosváltás vagy nem is tudom, hogy nevezzem. Tudom, hogy nagyon furcsa eredményeket értek el tavasszal. A furcsa alatt azt értem, hogy a végén vesztettek sok pontot. Az olasz edző nem tűnik rossznak. A Fradinál biztos vagyok abban, hogy a hétközi, szombathelyi Ligakupa négyes után az edzők alapos fejmosást tartottak, összekapják a csapatot. Short amúgy rendkívül szimpatikus nekem, nála egyértelműen jobban játszik a csapat, mint korábban.

– Mi lesz az eredmény?
– Egy biztos, nem lesz 0-0. Nagyon hajtós, jó meccset várok, amit az dönthet el, hogy a Fradi csatárai milyen formát mutatnak. Legutóbb mindketten gólt lőttek, úgy tűnik jó formában vannak. Elding a védők számára nagyon kellemetlen játékos, aki jó százalékban használja ki a helyzeteit. A Vasasból Hrepka is jó formában van, őt még az MTK ifiből ismerem, ahol játékosom volt. Ezzel együtt, ha a Fradi csatárai hozzák a formájukat, a csapatnak jó esélyei lesznek.

– Csatárokat említesz. A Fradinak azonban van egy Tutoric nevű védője is. Róla hogy vélekedsz?
– Szabadkai srác, aki már ott jó játékos volt, onnan került Belgrádba, a Zvezdába. Rendkívül profi játékosnak tartom, aki nagy értéke lehet a Fradinak.

– És Zoran Kuntic? Milyen állomás Dunakeszi?
– Barátaim hívtak, hogy segítsek, én pedig jöttem és segítek. Nyilvánvaló, hogy ezt nem tekintem végállomásnak, a célom egy jó külföldi állás.

– Csak külföldi? És a Fradi? Te, aki az utánpótlásban már értél el sikereket, visszajönnél oda? Hiszen annyian, de annyian mondják, hogy a Fradi jövőjének a kulcsa az utánpótlásban van.
– Ha a Fradi utánpótlásban valódi profizmus lenne, ha az edzők anyagi megbecsülése a teljesítményükkel arányos lenne, akkor nem zárkóznék el a tárgyalások elől.

Hajdu Attila

Még egy BL-hős, aki a később a Vasasban is előfordult. Hasonlóan Kuntichoz, ő is külföldre ment a Fradiból, majd onnan visszatérve kötött ki a Fáy utcában. A futballhoz jelenleg annyi köze van, hogy a sporttelevízióban szakkommentátorkodik.

– Mit vársz a meccstől, ha érzelmi oldalról közelítesz hozzá?
– Ez nem lehet kérdés. Érzelmileg egyértelműen Fradi győzelmet, hiszen a Fradi sokkal közelebb áll hozzám, mint a Vasas.

– És ha ugyanezt a kérdést a szakértőnek teszem fel? Szakmailag mit vársz a meccstől?
– A végeredmény ugyanaz, de másképp jön ki. Azaz, szakmailag is, ha nem is egyértelműen, de egy hajszállal mindenképp a Fradit érzem esélyesebbnek. Tekintsünk el a hétközi Ligakupa meccstől, ahol a Fradi elvesztette hosszú ideje tartó veretlenségét, de ott egy egészen más összetételű Fradi játszott. A bajnokikon látható Fradi egyértelműen egy felszálló ágban van, a játéka is egyre jobb. Ha a Vasassal összehasonlítom, akkor is.

Aki kíváncsiskodott: Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

  1. zöldi írta:

    Nagyon elkényeztettek minket. Köszönjük ezeket a nagyszerű munkákat! Nagyszerű, hogy ennyi ember, volt játékosunk és edzőnk véleményét olvashatom itt egy helyen!
    A Vasast meg ma megesszük és kész, visszaküldjük őket a helyükre!

    Hozzászólás ideje: 2010. március 28. 08:02

HOZZÁSZÓLÁS