2024. április 19. péntek

Deák „Bamba” Ferenc tiszteletére emléktáblát avattak

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. március 29.

Óriási örömmel teszük közzé az alábbi, az FTC Presstől kapott sajtóközleményt. Egyrészt, mert témája igencsak honlapunk szellemiségét érinti, másrészt pedig mert örülünk, hogy az FTC Labdarúgó Zrt. sajtókommunikációjának a napi ügyek mellett az ilyen hírekre is van ideje. Köszönjük! Egyben ehhez a munkához felajánljuk a Baráti Kör segítségét, mindannyiunk épülésére, hiszen ezeknek a híreknek is minél nagyobb tömegekhez kell eljutniuk.

Március 29-én, hétfőn Pestszentlőrinc és Pestszentimre Önkormányzata emléktáblát avatott a legendás Deák „Bamba” Ferenc labdarúgó, az egykori Ferencvárosi középcsatár tiszteletére, az Etalon Sport Általános Sportiskolában. Deák pályafutása során három meghatározó klubnál játszott, a Szentlőrinci AC, a Ferencváros és a Bp. Dózsa csapatainál.

A csatár világrekorder volt, mivel a nemzetközi mérkőzések során 29 gólt szerzett 1,45-ös gólaránnyal, amely megelőzte Just Fontaine 1,43-as gólarányát is. Összesen 20 alkalommal szerepelt a nemzeti tizenegyben.

Rábai Zsuzsanna igazgató megnyitóbeszédét követően Szaniszló Sándor alpolgármester kezdte a legenda méltatását:

„Az emléktábla Iharos Sándor táblája mellé került, a két nagyság így nap mint nap példát mutat azok számára, akik itt fociznak az iskolában, és a kerületben.”

A zöld-fehér kiválóság felesége, Iluska néni, a következő szavakkal köszönte meg az iskola és a kerület megemlékezését:

„Köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, hogy a férjemnek egy méltó emléket állítottak, hiszen innen, Lőrincről indult Deák Ferenc „Bamba” a világhírnév felé.”

A megemlékezések sorát Takács Tibor folytatta a Nagy Béla Hagyományörző Társaság képviseletében:

„Olyan teljesítmény nyújtott, ami megismételhetetlen, illetve annak a csatársornak a tagja volt, amely később az aranycsapat alapkövét jelentette. A legjobb 50 magyar labdarúgóból a 18-iknak választották, olyan kiválóságok között, mint Puskás, Bozsik vagy éppen Hidegkuti. Büszkék lehetnek azok az egyesületek, akiknek életét Deák gazdagította.”

Az ünnepség a 2007-ben Deák születésnapjára készített Szepesi György felvétellel zárult, ahol a legendás riporter minden szavával elismerően szólt a 1998-ban 76 évesen elhunyt labdarúgóról.

FTC Press

A végére ugorhat és hozzászólhat.

2 hozzászólás

  1. Roland írta:

    Szép dolognak tartom és jó érzéssel tölt el,hogy nem felejtjük el a régi nagy Fradi játékosokat.Csak így tovább köszi.Deák Bamba ma is nagy játékos lenne.

    Hozzászólás ideje: 2010. április 1. 01:18

  2. walkó istván rezső írta:

    Jómagam feleségem és a Muraközy házaspárral együtt résztvehettünk a SZAC 1oo.éves évfordulóra rendezett bálon 2oo8-ban.egyébként régi testvéri /1968 óta együtt dolgoztunk a Távfűtő Művek-nél/barátságban vagyunk azóta.Ott találkoztam Iluskával másodizben.Első alkalommal a Sortkorház -ban ahol a fizioterápián kezelésre kisérte a gólgyáros BAMBÁ-t.Jóegészséget Iluska!!! Hajrá FRADI mindörökké!!

    Hozzászólás ideje: 2011. december 29. 09:53

HOZZÁSZÓLÁS