2017. április 24. hétfő

Lipcsei úton a klubrekord felé – 3. rész

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. május 2.

Lipcsei Péter pályára lépett az Újpest ellen, így 643 alkalommal húzta magára a zöld-fehért mezt, azaz az FTC hivatalos honlapján megjelent adatrevízió szerint négy mérkőzés hiányzik neki az abszolút rekordhoz.

Úton a rekord felé című sorozatunkban ezúttal Sárosi és Lipcsei 300. találkozóját elevenítjük fel.

Sárosi György dr. 1938-ban a 67. örökrangadón ünnepelte 300. mérkőzését a Fradiban, amellyel a másnapi Nemzeti Sport kiemelten foglalkozott. Három oldalon számolt be a bajnokság végkimenetét is eldöntő derbiről. Lipcsei viszont egy barátságos nemzetközi mérkőzésen lépett pályára, amelyről mindössze egy néhány soros tudósítás jelent meg a Nemzeti Sportban.

1938. április 10. Üllői út, 24000 néző
NB I, 22. forduló

Ferencváros – Hungária 1-0 (1-0)
Játékvezető: Hertzka

Háda – Polgár, Korányi – Magda, Sárosi III, Lázár – Bíró, Jakab, Sárosi Gy., Toldi, Kemény
Edző: Rauchmaul Emil
G: Sárosi Gy.

Az 1937-38-as bajnokságban fej-fej mellett haladt a két ősi rivális. 21 forduló után, öt körrel a befejezés előtt az éllovas Ferencvárosnak 37 pontja volt, a második Hungáriának 36. Amelyikük győz, az szinte bajnoknak mondhatja magát. Az áprilisi napon, amely Virágvasárnapra esett, újult erővel támadott a tél és a fagyos szél, valamint a hófúvás miatt „csak” 24000-en merészkedtek ki az Üllői útra. Aki kihagyta a rangadót, az nagy élménnyel lett szegényebb. Polgár vezetésével érkezett a pályára a Ferencváros. Az első helyzet Bíró előtt adódott, aki tíz méterről hatalmas bombát zúdított a kapu fölé. Nem sokkal később Jakab Toldihoz adott, ő tovább Sárosinak, Gyurka Keményhez csúsztatott, aki 12 méterről lőtt, a Hungária kapusa csak szögletre tudta ütni a labdát. Aztán a 6. percben a Fradi megszerezte a vezetést. Még a vendégek dobtak be, de Lázárhoz került a pettyes, átadott jobbra Bíróhoz, aki középre emelt, Sárosi kiugrott és hat lépéstől hirtelen fordulattal a vetődő portás mellett a bal sarokba lőtt, 1-0. A gól után a Ferencvárosnak még volt néhány jó lehetősége, de aztán a Hungária magához tért és Hádának is akadt védenivalója. Remek küzdelem folyt a pályán, pompásnál pompásabb támadások futottak egymás után. A 11. percben az ex-ferencvárosi Turay húszméteres lövését Háda tolta a kapu fölé. Ezt követően is felváltva forogtak veszélyben a kapuk, majd a 23. percben egy vendégvédő lába alatt elgurult a labda, Sárosi azonnal rástartolt, de Turay az utolsó pillanatban menteni tudott. Két perccel később szabadrúgáshoz jutott a Hungária, Turay húszméteres lövése egy hajszállal suhant el a léc felett. Természetesen a Ferencváros sem adta fel, Kemény jobb lábas bombáját a kékek kapusa vetődve hárította. A 31. minutumban remek zöld-fehér támadást láthatott a közönség. Lázár passzát Sárosi futtában megállította, majd a mögötte rohanó Toldi hatalmas lövést zúdított a bal kapufa mellé. Irtózatos iramot diktált a két csapat. Szinte pillanatonként változott a helyzet a pályán. Aztán a 37. percben a Hungária kihagyta a meccs addigi legnagyobb lehetőségét. Tétovázó védőink között váratlanul az egyik Hungária-csatárhoz került a labda, aki négy méterről kapura lőtt, Háda bravúrral védett. A hajrában inkább a küzdelem dominált, illetve a kékek kíméletlen játéka. Ellenfelünk rendkívül keményen és szabálytalanul futballozott, a szünetre szinte mindenki összeszedett valamilyen apróbb sérülést. Ráadásul Lázár ujjtörést szenvedett, csak egy hatalmas kötéssel folytathatta a meccset. Sárosi az öltözőben lemondóan legyintett és így szólt: „a lényeges az, hogy már a mérkőzés előtt kilátásba helyezték, hogy lerúgnak”.

Villámgyors ferencvárosi akcióval indult a második felvonás. Lázárt nem zavarta a bekötözött keze, mert rögtön remek passzt adott Toldinak, aki Keményhez továbbított, a beadást azonban tisztázták a védők. Továbbra is lüktető, nagy iramú volt a mérkőzés. Az 57. percben egy öt méterről leadott ravasz, csavart lövést Háda bravúrral tolt ki a léc mellől. Ellenfelünk szerint túl volt a labda a gólvonalon, azonban a másnapi Sport megemlíti, hogy van egy fényképfelvételük a helyzetről, de nem perdöntő, mert nem lehet látni rajta, hogy a labda teljes terjedelmével áthaladt-e a vonalon. Még vicc is született az esetről:
– Látta a fényképet Kardos lövéséről? Hát, abból nem igen lehet kiokosodni.
– Rossz szögből vette fel a fényképész.
– Dehogy! Háda jó szögből vette fel a labdát…
A Ferencváros előtt is adódott egy hatalmas lehetőség. A 68. percben egy szögletet Kemény élből kapura lőtt, a lécnél álló meglepett védő kifejelte a labdát. A Hungária térfélölelő passzokkal egyre veszélyesebben támadott. Végül a 73. percben Korányi a 16-oson belül buktatta a hungáriás csatárt. 11-es! A büntetőt a vendégek a jobb kapufára vágták, majd a kipattanót Polgár tisztázta. Rövid időre beszorult a Ferencváros, viszont a 78. percben akár mi is kaphattunk volna 11-est. Bíró labdájával Sárosi ugrott ki, de öt métere a kaputól egy védő kézzel fellökte őt. A játékvezető sípja azonban néma maradt. A hajrában sem csökkent az iram, az utolsó pillanatig nem volt biztos, hogy a Fradi meg tudja nyerni a mérkőzést, de az is benne volt a találkozóban, hogy nagyobb arányban győzünk. A 85. percben Keménynek meccslabdája volt! Sárosi indította őt, túljutott egy védőn és már csak a kékek portásával állt szemben. Ballal leadott lövését azonban a hálóőr hihetetlen reflexszel hárítani tudta. A mérkőzés végét jelentő sípszó után a ferencvárosi szurkolók örömmámorban úsztak, hisz legyőztük a legnagyobb riválisunkat. A lelátón senki sem hitte volna, hogy a 6. percben esett gól el is dönti az örökrangadót.
A mérkőzés előtt egyértelműen a Hungária volt az esélyes. A hófúvásban lejátszott, 1-0-val végződő rangadó után egy Fradi-szurkoló csodálkozással kérdezte:
– Mi az, elázott a papírforma?

Sárosiról a Nemzeti Sport ezt írta: „A csatársor közepén Sárosi dr. adós maradt a várt javulással, de nagy klasszisát mutatja, hogy a sorsdöntő gól mégis az ő nevéhez fűződik. S társainak nem egy nagy gólhelyzetet készített elő. Tartózkodott a közelharcoktól, ezt viszont még teljesen ki nem hevert sérülése, s Turaynak néhány kemény „beszállása” magyarázza.”

Sárosi talán ezért is nyilatkozott a mérkőzés végén csak ennyit: „Jobb ha nem beszélek”.
Rauchmaul Emil: – Az első félidőben a Hungária jobban passzolt, jobbak voltak a szövényei. A másodikban a mieink is megnyugodtak, elkezdtek szépen passzolgatni, s ha az összjátékot kis szerencse kíséri, akkor több gólt is rúghattunk volna. Szeretném, ha ezzel a bajnokságot is megnyertük volna.

Rauchmaul edző kívánsága teljesült, mert bő egy hónap múlva a Ferencváros megnyerte a bajnokságot. A Hungáriát annyira visszavetette a mieink elleni vereség, hogy végül csak a 3. helyre futottak be, még az Újpest is megelőzte őket.

2001. július 5. Heiligenkreuz, 300 néző:
Nemzetközi barátságos mérkőzés

FTC – Legia Warsawa (lengyel) 1-2 (1-2)
Játékvezető: Leisner (osztrák)

Németh – Hrutka (Balog), Dragóner (Földvári), Cheregi – Pinte, Lipcsei, Csiszár, Szabó (Kardos), Keller (Vén) – Gera (Varga), Horváth P. (Hámori)
Edző: Csank János
G: Horváth P. (11-esből)

A Fradi Heiligenkreuzba látogatott, hogy megmérkőzzön a Legia Varsóval. Az első félidőben, Csiszár szenzációs labdája után Gera ugrott ki, akit felvágtak, a megítélt büntetőt Horváth Péter értékesítette. Ezt követően a lengyelek még az első játékrészben fordítani tudtak és a lefújásig nem is változott a végeredmény.

Zsiga László
FTC Múzeum

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Fradi-Újpest Baráti Körben

           Bejegyzés ideje: 2015. április 13.
           Szerző: Simon Sándor

           Bemutatjuk szombati ellenfelünket: Kaposvári Rákóczi FC

           Bejegyzés ideje: 2010. október 15.
           Szerző: Simon Sándor

           Főpróba

           Bejegyzés ideje: 2012. február 26.
           Szerző: SzB

           Egy élet a Fradiért, Rudas Ferenc 1921-2016

           Bejegyzés ideje: 2016. február 11.
           Szerző: Simon Sándor

           Meghívó

           Bejegyzés ideje: 2014. szeptember 2.
           Szerző: Simon Sándor