2017. április 30. vasárnap

Lipcsei úton a klubrekord felé – 4. rész

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. május 5.

Lipcsei Péter ismét csökkentett egyet a hátrányán dr. Sárosi Györggyel szemben (sajnos ismét vesztes meccsen), így már csak két meccsre van a csúcsbeállítástól és háromra az abszolút csúcsdöntéstől. Sorozatunkban ez alkalomból a két játékos 400. mérkőzéseit mutatjuk be. Sárosi György dr. 1940-ben a Bajnokok Tornája 1. fordulójában lépett pályára a Gradjanski ellen, míg Lipcsei Péter 2003-ban egy bajnoki találkozón a Sopron ellen. Akkor mindketten győztes csapat tagjai voltak.

1940. december 15. Üllői út, 7000 néző:
Bajnokok Tornája – 1. forduló – 1. mérkőzés

Ferencváros – Gradjanski (jugoszláv) 6-0 (2-0)
Játékvezető: Kiss E.

Csikós – Szoyka, Tátrai – Sárosi III, Polgár, Nagy II – Kalocsay, Kiss Gy., Finta, Sárosi Gy., Gyetvai

Edző: Dimény Lajos

G: Kalocsay 3, Kiss Gy., Gyetvai, Finta

A Ferencváros megkezdte szereplését a Bajnokok Tornáján. Az első fordulóban a jugoszláv Gradjanski volt az ellenfelünk. A Fradi előtt nem volt ismeretlen a zágrábi együttes, hiszen 1924 óta jó néhányszor összemérte tudását a két gárda. Szám szerint hét alkalommal. A mérleg a Ferencváros felé billent: 4 győzelem, 1 döntetlen és 2 vereség, 17-13-as gólaránnyal. Legutoljára bő fél évvel ezelőtt márciusban találkozott a két csapat, akkor a zágrábiak 5-1-re diadalmaskodtak. Érdekesség, hogy a Gradjanski még sosem játszott Budapesten a Ferencváros ellen, így a mieink vezetősége már régen szerette volna őket Pestre csábítani, de valahogy mindig elodázódott a terv. Most nyolcadszorra végre összejött: a horvátok az Üllői úton vendégszerepelhettek. Mindkét csapatban hemzsegtek a válogatottak. A Ferencváros hat, míg a Gradjanski nyolc labdarúgót adott a nemzeti tizenegynek, így kitűnő találkozóra volt kilátás. Az előzetes latolgatások alapján a Gradjanski egy hajszállal esélyesebbnek tűnt.

Már előző nap elkezdték letakarítani a mintegy hét centiméteres havat a pályáról. A fagypont alatti hőmérséklet azonban sokakat elriasztott a találkozó megtekintésétől, de így is hétezren látogattak ki az Üllői útra. Sárosi vezetésével érkezett a pályára a zöld-fehér gárda. A síkos, havas talaj miatt sokat csúszkáltak a játékosok. A Ferencváros ragadta magához a kezdeményezést és már a 12. percben Gyetvai 16 méteres lövése a bal kapufán csattant. Szinte állandóan a Gradjanski térfelén pattogott a labda. A 17. minutumban Sárosi dr. sarokra tartó lövését a horvát portás szögletre mentette. Aztán egy perccel később jubiláló hősünk ötméteres fejesét fogta a hálóőr. Óriási fölényben játszottak a zöld-fehérek. Szöglet szögletet követett, majd a 20. percben Sárosi ordító helyzetet hagyott ki. Finta középre adott labdáját Gyurka a kapu torkából fejelte fölé. A mieink sokkal jobban alkalmazkodtak a csúszós talajhoz, csak a gól nem akart összejönni. A Gradjanski csak nagy ritkán jutott el Csikós kapujáig, de a ferencvárosi hálóőr eszén akkor sem tudtak túljárni. Huszonöt perc elteltével kissé enyhült a nyomás, majd fél óra után szabadrúgáshoz jutott a Fradi. Sárosi III ravaszul elcsavarta a sorfal felett a labdát, amely a felső lécről vágódott vissza a mezőnybe. A 36. percben végre megtört a jég és gólt szerzett a Ferencváros. Sárosi III egy szabadrúgást Kisshez passzolt, majd ő is követte a támadást, a visszakapott labdát Kalocsayhoz adta, aki hátragurított Kisshez. Kiss pedig mintegy tíz méterről jobb belsővel a jobb alsóba lőtt. Alaposan felidegesítette a horvátokat a találat, szerintük a szabadrúgást szabálytalanul végeztük el, így nehezen csillapodtak a kedélyek. Egy darabig adok-kapok folyt a pályán, aztán a 43. percben Sárosi dr. az alapvonalig futott a labdával, onnan a túloldalra emelt, az éppen érkező Kalocsay laposan a kapu közepébe helyezett. A szünetben a mieink a zágrábiak sportszerűtlen viselkedése miatt panaszkodtak.

A második félidőt sérülés miatt új kapussal kezdte a Gradjanski. Először a horvátok előtt adódott lehetőség az 51. percben. Az ellenfél csatára kiugrott a védőink közül, szerencsére lövése a jobb kapufán csattant. A nagy helyzet felrázta a mieinket. Előbb Sárosi III bombáját tolta a léc fölé a cserekapus, majd a 60. percben növeltük előnyünket. Finta kiugrott a védők közül, az ötöshöz érve meglökték, a horvát portás is kiszaladt a kapujából. Egy darabig ott pattogott a labda közöttük, majd Kalocsay eszmélt a leggyorsabban, odaszaladt és az üres hálóba gurított. 3-0. Két perccel később Sárosi III bombáját a hálóőr kiütötte, a védők röviden szabadítottak fel, a nagy lendülettel érkező Gyetvai ballal a bal alsó sarokba vágta a pettyest. Három minutummal később hatalmas tűzijátékot rendezett a Ferencváros a zágrábi kapu előtt. Előbb Sárosi III, majd Gyetvai próbálkozott, végül szögletre pattant a labda. A túloldalon is akadt helyzet. A 71. percben Sárosi III röviden adott haza, Csikós kifutott, ezzel megzavarva a zágrábi középcsatárt, aki fölé lőtt. Mielőtt a Gradjanski komolyan elhihette volna, hogy van keresnivalója a mérkőzésen, a 75. percben a Ferencváros ismét betalált. Sárosi remek ütemben indította Fintát, aki közvetlen közelről szerezte meg a Fradi ötödik gólját. Nem sokkal később a mieink már a tizenegyedik szögletüket végezték el, amit Sárosi alig bombázott mellé. Újabb és újabb kitűnő ferencvárosi akció futott végig a pályán, a közönség remekül szórakozott. A Gradjanski nyolc perccel a lefújás előtt jutott egy kis lélegzethez, ekkor egy lövésük a jobb kapufa alsó élét súrolva jutott az alapvonalon túlra. A másik oldalon viszont a mieink már nem kegyelmeztek. Gyetvai a vonalig vitte a labdát, középre gurított, Finta lábáról az érkező Kalocsayhoz került a játékszer, a szélső közelről a bal sarokba lőtt, 6-0. Ezzel a győzelemmel a Ferencváros alaposan visszavágott a márciusi, zágrábi 1-5-ért.

A sport így értékelte Sárosit: a csatársorban szünet előtt Sárosi dr. ritkán látott nagy játékkedve, küzdőakarata és sok értékes passza állt az élen. Szünet után elhalványodott a játéka. A gólerő hiányzott ekkor a játékából.

Dimény Lajos: – A visszavágás nagyszerűen sikerült. Mindenki szépen játszott. Az ötödik gólunk talán kissé lesízű volt, na de mi is kaptunk Zágrábban két gólt, igazán lesből!

Hogy a történetnek vége is legyen: egy héttel később a Gradjanski hazai pályán 3-1-re legyőzte a mieinket, majd a Rapid ellen egy vereség és egy győzelem született, így nem sikerült megnyerni a Bajnokok Tornáját. Igaz az valójában be sem fejeződött, mert az első helyet eldöntő Rapid – Gradjanski meccsekre sosem került sor.

És egy kis meglepetés! Az előbb leírtakat lehet ellenőrizni a korabeli filmhíradó felvételén…

2003. szeptember 14. Üllői út, zárt kapuk:
NB I – 5. forduló

FTC – MATÁV Sopron 2-0 (1-0)
Játékvezető: Szarka

Szűcs L. – Bognár, Dragóner, Kiss – Kriston, Lipcsei, Zováth, Leandro – Rósa D., Jovics (Sasu), Gera (Kapic)

Edző: Garami József

G: Jovics, Sasu

Az NB I 5. fordulójában az FTC a Matáv Sopront fogadta. A mieink az utolsó előtti helyen álltak, pedig veretlenek voltak. Hogy lehet ez? A májusi, Debrecen elleni bajnoki címet eldöntő botrányos meccs után az MLSZ levont 6 pontot a Ferencvárostól és három találkozóra betiltotta az Üllői úti stadiont. Ezzel csapatunk az új idényt mínusz hatról kezdte. Amennyiben nem vonnak le pontot a Fraditól, úgy a 6. helyen álltunk volna, a Sopron ekkor az ötödik volt. A találkozót zárt kapuk mögött rendezték és ezzel letelt a három meccses eltiltás.

A mieink védelmét sérülések tépázták. Az FTC azonban rögtön magához ragadta a kezdeményezést. A 12. percben Lipcsei végezhetett el egy szabadrúgást a bal szélről, középre ívelt, Gera a 11-es pontról felugorva a léc fölé bólintott. Nem sokkal később Jovics lesről talált a vendégek kapujába, majd a 17. percben szabályos gólt is szerzett. Lipcsei térfélátölelő átadással indította a bal oldalon Gerát, ő a 16-os vonaláról középre passzolt az üresen maradt Jovicsnak, aki tíz méterről jobbal a jobb alsó sarokba helyezett. Ezt követően sem változott a helyzet, a mieink támadtak, míg a soproniak csak nagy ritkán bukkantak fel Szűcs kapuja előtt. A 23. percben Gera 22 méterről végzett el egy szabadrúgást, a labdát kapura csavarta, ám a jobb sarokra tartó lövést a kapus bravúrral kiütötte. A túloldalon egy soproni fejes szállt a léc fölé, majd Leandro indult meg az oldalvonal mellett, az akciót kísérő Lipcsei elé tálalt, a csapatkapitány ballal középre ívelt, a lendületből érkező Rósa 13 méterről a bal felső sarok mellé bólintott. A 34. percben Gera a ziccerek ziccerét hagyta ki. Lipcsei a tétovázó soproniak között szemfülesen lecsapott egy labdára, indította a védők közül kilépő Gerát, aki egyedül nézhetett farkasszemet a portással. Végül 11 méterről gyengén a bal kapufa mellé perdített. Három minutummal a lefújás előtt Kriston cselezgetett a 16-oson belül, majd kilenc méterről a bal sarkot célozta meg, azonban a vendégek hálóőre szögletre mentett.

Szünet után harcosabban kezdett a Sopron, a Fradi pedig kontrákra épített. Az 56. percben Gera szöktette Leandrot, aki betört a büntetőterületre, majd éles szögből lőtt, de a kapus ismét védeni tudott. Aztán a második gólunk teljesen megtörte a soproniak ellenállását. Az ellentámadásunk Zováth nagyszerű labdaszerzésével indult, aki Leandrohoz passzolt, ő a pár perccel korábban csereként beállt Sasuhoz továbbított, a légiós egy finom mozdulattal eltolta a pettyest a kivetődő portás mellett és hat méterről higgadtan a kapu közepébe helyezett, 2-0. A hátralévő bő fél óra már csak két helyzetet hozott. Előbb Sasu nagy erejű lövése szállt a kapu fölé, majd a 78. percben egy 12 méterről leadott soproni léc alá tartó bombát tolt Szűcs bravúrral szögletre. Lipcsei a mezőny legjobbja lett, 7-es osztályzatot kapott.

Garami József: – Az első félidőben higgadtan futballoztunk és a helyzeteink alapján ekkor több góllal is vezethettünk volna. A szünet után kissé kapkodóbb lett a játék, de összességében ezen a mérkőzésen az történt, amit mi akartunk.

Hogy a történet ne maradjon lezáratlan, a Fradi később visszakapta a levont hat pontot és végül bajnoki címet nyert. Mindmáig a legutolsót…

Zsiga László
FTC Múzeum

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

 1. ftc ireland írta:

  MINDENT BELE PETI,MEG LESZ A CLUBRECORD,TISZTASZIVBOL KIVANOM NEKED,MEGERDEMLED,TE VAGY A FRADI!MINDOROKKE FERENCVAROS,MINDOROKKE LIPCSEI PETI!!!nagyon jok ezek a cikkek ahogy igy felsorolva meg van irva,kivalo munka,gratulalok,varom a kovetkezot!

  Hozzászólás ideje: 2010. május 6. 13:20

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Napi válasz, VII.3.

           Bejegyzés ideje: 2009. július 4.
           Szerző: Simon Sándor

           Lyka II Antalra emlékeztünk

           Bejegyzés ideje: 2016. október 7.
           Szerző: SzB

           Szigeti Ferenc 79 éves! Boldog születésnapot!

           Bejegyzés ideje: 2009. április 6.
           Szerző: Simon Sándor

           Sanyi bá csalódott

           Bejegyzés ideje: 2013. október 7.
           Szerző: Simon Sándor