2024. március 29. péntek

Lipcsei úton a klubrekord felé – 4. rész

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. május 5.

Lipcsei Péter ismét csökkentett egyet a hátrányán dr. Sárosi Györggyel szemben (sajnos ismét vesztes meccsen), így már csak két meccsre van a csúcsbeállítástól és háromra az abszolút csúcsdöntéstől. Sorozatunkban ez alkalomból a két játékos 400. mérkőzéseit mutatjuk be. Sárosi György dr. 1940-ben a Bajnokok Tornája 1. fordulójában lépett pályára a Gradjanski ellen, míg Lipcsei Péter 2003-ban egy bajnoki találkozón a Sopron ellen. Akkor mindketten győztes csapat tagjai voltak.

1940. december 15. Üllői út, 7000 néző:
Bajnokok Tornája – 1. forduló – 1. mérkőzés

Ferencváros – Gradjanski (jugoszláv) 6-0 (2-0)
Játékvezető: Kiss E.

Csikós – Szoyka, Tátrai – Sárosi III, Polgár, Nagy II – Kalocsay, Kiss Gy., Finta, Sárosi Gy., Gyetvai

Edző: Dimény Lajos

G: Kalocsay 3, Kiss Gy., Gyetvai, Finta

A Ferencváros megkezdte szereplését a Bajnokok Tornáján. Az első fordulóban a jugoszláv Gradjanski volt az ellenfelünk. A Fradi előtt nem volt ismeretlen a zágrábi együttes, hiszen 1924 óta jó néhányszor összemérte tudását a két gárda. Szám szerint hét alkalommal. A mérleg a Ferencváros felé billent: 4 győzelem, 1 döntetlen és 2 vereség, 17-13-as gólaránnyal. Legutoljára bő fél évvel ezelőtt márciusban találkozott a két csapat, akkor a zágrábiak 5-1-re diadalmaskodtak. Érdekesség, hogy a Gradjanski még sosem játszott Budapesten a Ferencváros ellen, így a mieink vezetősége már régen szerette volna őket Pestre csábítani, de valahogy mindig elodázódott a terv. Most nyolcadszorra végre összejött: a horvátok az Üllői úton vendégszerepelhettek. Mindkét csapatban hemzsegtek a válogatottak. A Ferencváros hat, míg a Gradjanski nyolc labdarúgót adott a nemzeti tizenegynek, így kitűnő találkozóra volt kilátás. Az előzetes latolgatások alapján a Gradjanski egy hajszállal esélyesebbnek tűnt.

Már előző nap elkezdték letakarítani a mintegy hét centiméteres havat a pályáról. A fagypont alatti hőmérséklet azonban sokakat elriasztott a találkozó megtekintésétől, de így is hétezren látogattak ki az Üllői útra. Sárosi vezetésével érkezett a pályára a zöld-fehér gárda. A síkos, havas talaj miatt sokat csúszkáltak a játékosok. A Ferencváros ragadta magához a kezdeményezést és már a 12. percben Gyetvai 16 méteres lövése a bal kapufán csattant. Szinte állandóan a Gradjanski térfelén pattogott a labda. A 17. minutumban Sárosi dr. sarokra tartó lövését a horvát portás szögletre mentette. Aztán egy perccel később jubiláló hősünk ötméteres fejesét fogta a hálóőr. Óriási fölényben játszottak a zöld-fehérek. Szöglet szögletet követett, majd a 20. percben Sárosi ordító helyzetet hagyott ki. Finta középre adott labdáját Gyurka a kapu torkából fejelte fölé. A mieink sokkal jobban alkalmazkodtak a csúszós talajhoz, csak a gól nem akart összejönni. A Gradjanski csak nagy ritkán jutott el Csikós kapujáig, de a ferencvárosi hálóőr eszén akkor sem tudtak túljárni. Huszonöt perc elteltével kissé enyhült a nyomás, majd fél óra után szabadrúgáshoz jutott a Fradi. Sárosi III ravaszul elcsavarta a sorfal felett a labdát, amely a felső lécről vágódott vissza a mezőnybe. A 36. percben végre megtört a jég és gólt szerzett a Ferencváros. Sárosi III egy szabadrúgást Kisshez passzolt, majd ő is követte a támadást, a visszakapott labdát Kalocsayhoz adta, aki hátragurított Kisshez. Kiss pedig mintegy tíz méterről jobb belsővel a jobb alsóba lőtt. Alaposan felidegesítette a horvátokat a találat, szerintük a szabadrúgást szabálytalanul végeztük el, így nehezen csillapodtak a kedélyek. Egy darabig adok-kapok folyt a pályán, aztán a 43. percben Sárosi dr. az alapvonalig futott a labdával, onnan a túloldalra emelt, az éppen érkező Kalocsay laposan a kapu közepébe helyezett. A szünetben a mieink a zágrábiak sportszerűtlen viselkedése miatt panaszkodtak.

A második félidőt sérülés miatt új kapussal kezdte a Gradjanski. Először a horvátok előtt adódott lehetőség az 51. percben. Az ellenfél csatára kiugrott a védőink közül, szerencsére lövése a jobb kapufán csattant. A nagy helyzet felrázta a mieinket. Előbb Sárosi III bombáját tolta a léc fölé a cserekapus, majd a 60. percben növeltük előnyünket. Finta kiugrott a védők közül, az ötöshöz érve meglökték, a horvát portás is kiszaladt a kapujából. Egy darabig ott pattogott a labda közöttük, majd Kalocsay eszmélt a leggyorsabban, odaszaladt és az üres hálóba gurított. 3-0. Két perccel később Sárosi III bombáját a hálóőr kiütötte, a védők röviden szabadítottak fel, a nagy lendülettel érkező Gyetvai ballal a bal alsó sarokba vágta a pettyest. Három minutummal később hatalmas tűzijátékot rendezett a Ferencváros a zágrábi kapu előtt. Előbb Sárosi III, majd Gyetvai próbálkozott, végül szögletre pattant a labda. A túloldalon is akadt helyzet. A 71. percben Sárosi III röviden adott haza, Csikós kifutott, ezzel megzavarva a zágrábi középcsatárt, aki fölé lőtt. Mielőtt a Gradjanski komolyan elhihette volna, hogy van keresnivalója a mérkőzésen, a 75. percben a Ferencváros ismét betalált. Sárosi remek ütemben indította Fintát, aki közvetlen közelről szerezte meg a Fradi ötödik gólját. Nem sokkal később a mieink már a tizenegyedik szögletüket végezték el, amit Sárosi alig bombázott mellé. Újabb és újabb kitűnő ferencvárosi akció futott végig a pályán, a közönség remekül szórakozott. A Gradjanski nyolc perccel a lefújás előtt jutott egy kis lélegzethez, ekkor egy lövésük a jobb kapufa alsó élét súrolva jutott az alapvonalon túlra. A másik oldalon viszont a mieink már nem kegyelmeztek. Gyetvai a vonalig vitte a labdát, középre gurított, Finta lábáról az érkező Kalocsayhoz került a játékszer, a szélső közelről a bal sarokba lőtt, 6-0. Ezzel a győzelemmel a Ferencváros alaposan visszavágott a márciusi, zágrábi 1-5-ért.

A sport így értékelte Sárosit: a csatársorban szünet előtt Sárosi dr. ritkán látott nagy játékkedve, küzdőakarata és sok értékes passza állt az élen. Szünet után elhalványodott a játéka. A gólerő hiányzott ekkor a játékából.

Dimény Lajos: – A visszavágás nagyszerűen sikerült. Mindenki szépen játszott. Az ötödik gólunk talán kissé lesízű volt, na de mi is kaptunk Zágrábban két gólt, igazán lesből!

Hogy a történetnek vége is legyen: egy héttel később a Gradjanski hazai pályán 3-1-re legyőzte a mieinket, majd a Rapid ellen egy vereség és egy győzelem született, így nem sikerült megnyerni a Bajnokok Tornáját. Igaz az valójában be sem fejeződött, mert az első helyet eldöntő Rapid – Gradjanski meccsekre sosem került sor.

És egy kis meglepetés! Az előbb leírtakat lehet ellenőrizni a korabeli filmhíradó felvételén…

2003. szeptember 14. Üllői út, zárt kapuk:
NB I – 5. forduló

FTC – MATÁV Sopron 2-0 (1-0)
Játékvezető: Szarka

Szűcs L. – Bognár, Dragóner, Kiss – Kriston, Lipcsei, Zováth, Leandro – Rósa D., Jovics (Sasu), Gera (Kapic)

Edző: Garami József

G: Jovics, Sasu

Az NB I 5. fordulójában az FTC a Matáv Sopront fogadta. A mieink az utolsó előtti helyen álltak, pedig veretlenek voltak. Hogy lehet ez? A májusi, Debrecen elleni bajnoki címet eldöntő botrányos meccs után az MLSZ levont 6 pontot a Ferencvárostól és három találkozóra betiltotta az Üllői úti stadiont. Ezzel csapatunk az új idényt mínusz hatról kezdte. Amennyiben nem vonnak le pontot a Fraditól, úgy a 6. helyen álltunk volna, a Sopron ekkor az ötödik volt. A találkozót zárt kapuk mögött rendezték és ezzel letelt a három meccses eltiltás.

A mieink védelmét sérülések tépázták. Az FTC azonban rögtön magához ragadta a kezdeményezést. A 12. percben Lipcsei végezhetett el egy szabadrúgást a bal szélről, középre ívelt, Gera a 11-es pontról felugorva a léc fölé bólintott. Nem sokkal később Jovics lesről talált a vendégek kapujába, majd a 17. percben szabályos gólt is szerzett. Lipcsei térfélátölelő átadással indította a bal oldalon Gerát, ő a 16-os vonaláról középre passzolt az üresen maradt Jovicsnak, aki tíz méterről jobbal a jobb alsó sarokba helyezett. Ezt követően sem változott a helyzet, a mieink támadtak, míg a soproniak csak nagy ritkán bukkantak fel Szűcs kapuja előtt. A 23. percben Gera 22 méterről végzett el egy szabadrúgást, a labdát kapura csavarta, ám a jobb sarokra tartó lövést a kapus bravúrral kiütötte. A túloldalon egy soproni fejes szállt a léc fölé, majd Leandro indult meg az oldalvonal mellett, az akciót kísérő Lipcsei elé tálalt, a csapatkapitány ballal középre ívelt, a lendületből érkező Rósa 13 méterről a bal felső sarok mellé bólintott. A 34. percben Gera a ziccerek ziccerét hagyta ki. Lipcsei a tétovázó soproniak között szemfülesen lecsapott egy labdára, indította a védők közül kilépő Gerát, aki egyedül nézhetett farkasszemet a portással. Végül 11 méterről gyengén a bal kapufa mellé perdített. Három minutummal a lefújás előtt Kriston cselezgetett a 16-oson belül, majd kilenc méterről a bal sarkot célozta meg, azonban a vendégek hálóőre szögletre mentett.

Szünet után harcosabban kezdett a Sopron, a Fradi pedig kontrákra épített. Az 56. percben Gera szöktette Leandrot, aki betört a büntetőterületre, majd éles szögből lőtt, de a kapus ismét védeni tudott. Aztán a második gólunk teljesen megtörte a soproniak ellenállását. Az ellentámadásunk Zováth nagyszerű labdaszerzésével indult, aki Leandrohoz passzolt, ő a pár perccel korábban csereként beállt Sasuhoz továbbított, a légiós egy finom mozdulattal eltolta a pettyest a kivetődő portás mellett és hat méterről higgadtan a kapu közepébe helyezett, 2-0. A hátralévő bő fél óra már csak két helyzetet hozott. Előbb Sasu nagy erejű lövése szállt a kapu fölé, majd a 78. percben egy 12 méterről leadott soproni léc alá tartó bombát tolt Szűcs bravúrral szögletre. Lipcsei a mezőny legjobbja lett, 7-es osztályzatot kapott.

Garami József: – Az első félidőben higgadtan futballoztunk és a helyzeteink alapján ekkor több góllal is vezethettünk volna. A szünet után kissé kapkodóbb lett a játék, de összességében ezen a mérkőzésen az történt, amit mi akartunk.

Hogy a történet ne maradjon lezáratlan, a Fradi később visszakapta a levont hat pontot és végül bajnoki címet nyert. Mindmáig a legutolsót…

Zsiga László
FTC Múzeum

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

  1. ftc ireland írta:

    MINDENT BELE PETI,MEG LESZ A CLUBRECORD,TISZTASZIVBOL KIVANOM NEKED,MEGERDEMLED,TE VAGY A FRADI!MINDOROKKE FERENCVAROS,MINDOROKKE LIPCSEI PETI!!!nagyon jok ezek a cikkek ahogy igy felsorolva meg van irva,kivalo munka,gratulalok,varom a kovetkezot!

    Hozzászólás ideje: 2010. május 6. 13:20

HOZZÁSZÓLÁS