2017. április 28. péntek

Nagyító alatt a 2009-2010-es bajnoki szezon, 1. rész: Tabellák

Szerző: Limpi Bejegyzés ideje: 2010. május 28.

Múlt héten véget ért a 2009-2010-es bajnokság. Most az értékelések, összegzések időszakát éljük. Ilyenkor a klubok vezetői, játékosai és szurkolói értékelik az elmúlt szezont. Ezt tesszük most mi is, mérlegeljük, nagyító alá tesszük a mögöttünk hagyott idényt. Sorozatunk első részében, különböző tabellák formájában vizsgáljuk meg a bajnoki szezont.

Három év száműzetés után, 2009 nyarán végre újra az elsőosztályra készülhettünk. Régóta vártuk  a visszatérést. Három év volt, de sokkalta többnek tűnt. Joggal remélhettük, hogy a három esztendő alatt átélt kínokat és keserveket küzdéssé transzformáljuk és egy igazi harcias Fradit láhatunk és ez a hozzáállás eredményességgel is párosul majd. Az első meccs ennek szellemében is alakult. Fergeteges hangulatú mérkőzésen, gyönyörű játékkal 4-1-re legyőztük a Zalaegerszeget. A meccs úgy alakult, ahogy azt álmainkban láttuk. De sajnos a szezonnyitón bemutatott játékot az azt követő fordulókban nem sikerült megismételnünk. A kijózanitó pofon már a második fordulóban megérkezett. Vereség a Nyíregyházától. Majd ezután döntetlenek és vereségek váltották egymást. Egészen a 7. fordulóig nem érezhettük a győzelem ízét. Akkor hazai pályán legyőztük az MTK-t, de ez a siker sem hozott felemelkedést számunkra. Az e meccset követő 3 találkozón 2 vereség és 1 döntetlen volt a mérleg. A 11. fordulóban elmaradt a Győr elleni mérkőzésünk, pontosabban elhalasztották, az egy hét múlva megrendezett Kecskemét-Fradi találkozón 3-1-es vereséget szenvedtünk és ez a vereség már vezetőedzőnk, Bobby Davison állásába került. 11 meccs, 2 győzelem, 4 döntetlen, 5 vereség volt Davison mérlege és így festett a “Davison-tabella”.A táblázatok  a bejegyzés szövege alatt tekinthetők meg. A táblázatba más csapatoknál sem számítottuk be a mi elhalasztott meccsünk fordulójában lejátszott többi mérkőzést, azaz a 11. kör eredményeit, mivel a Fradi-Győr meccsen már Craig Short volt a trénerünk. Így a szóban forgó forduló mérkőzéseit, bár azok “rendes időben” kerültek lejátszásra, ennek ellenére a Short tabellánál vettük számításba. Tehát eme táblázat speciális ugyanis az 1.-10. forduló, majd az azt követő 11. fordulót kihagyva, a 12. kör eredményeit veszi számba. A táblázat az MTK, az U-20-as Világbajnokság miatt későbbre halasztott, Debrecen elleni mérkőzését is tartalmazza.

Bobby Davisont Craig Short váltotta, aki a Fradi-Diósgyőr találkozón debütált a kispadon. A mérkőzés nemcsak erről, hanem a meccset körülvevő körülményekről is emlékezetes marad. A találkozó játékvezetője, a Diósgyőr 3-1-es vezetésénél, a nézőtéren történt rendzavarások miatt félbeszakította a mérkőzést és a jegyzőkönyvekbe a szövetség által elrendelt, 0-3-as eredmény került be.Az ősz során még 3 meccsünk volt. A Győr és a Pápa ellen 3, míg a Bp. Honvéd ellenében 1 pontot gyűjtöttünk be. Craig Short addigi 4 meccse során tehát mindhárom lehetséges végkifejletet megtapasztalta, ami a végeredményt illeti: 2 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség volt a mérlege. Lássuk hogy álltunk a tabellán az őszi idény után.

A Tavaszi szezon kezdetén reménykedtünk abban, hogy a tavasz más lesz, mint az ősz. A Fradi a dicső múltban mindig híres volt a tavaszi meneteléseiről. A Haladás ellen kezdtünk és sokáig úgy tűnt 1-1-es döntetlennel kezdjük az idényt. De új szerzeményünk, az angol Anthony Elding hajrában szerzett gólja révén miénk lett a 3 pont. Az ezt követő fordulóban aztán talán az év egyik, ha nem a legjobb első félidejét bemutatva 3-0-ra elhúztunk a Zalaegerszeg otthonában. A második játékrészben aztán jött a rémálom. Dragónert és Morrisont kiállította Szabó játékvezető, a ZTE pedig élt a lehetőséggel és kiegyenlített. Ez a döntetlen eredmény nem az utolsó volt ebben az időszakban. Az ezt követő 7 találkozó során, 5 ízben szintén 1 pontot szereztünk.

A fennmaradó két találkozó a Paks és a Debrecen elleni meccs, melyeken mi hagytuk el győztesen a pályát. Ez azt jelentette, hogy az ősz utolsó 2 meccsét is beleértve, immár 11 meccs óta veretlen volt csapatunk. Ezzel a szép mérleggel fogadtuk a Derbin az Újpest csapatát.

Sajnos a találkozón nem volt szerencsénk, több kapufát is lőttünk. Az Újpest Kabát révén 1-0-ra nyert, így a veretlenségünk megszakadt. A következő fordulóban a Győr otthonából is pont nélkül távoztunk.

De az ezután következő Kecskemét-Diósgyőr-Pápa hármas ellen lejátszott találkozókon, mindhárom alkalommal mi győzedelmeskedtünk és ennek a 9 pontnak köszönhetően immár a 6. helyet foglaltuk el a tabellán.

Az utolsó fordulóra azzal a tudattal készültünk, ha legyőzzük a Honvéd csapatát akkor a 6. helyen zárjuk a 2009-2010-es bajnokságot. Sajnos nem így lett, a Honvéd 2-0-ra legyőzte csapatunkat, így a 7. hely jutott számunkra osztályrészül. Véleményem szerint nyugodtan kijelenthető, Craig Short kihozta a maximumot a csapatból. Elkészült tehát a Short tabella is, mely a Davison táblázathoz hasonló módon szintén egyedi, hiszen a 11. körben + a 13.-30. fordulókban lejátszott mérkőzések eredményeit veszi számításba.

A Short tabella alatt közvetlenül látható a Tavaszi tabella.

A következő három táblázat közül, az első tabellán azt láthatjuk az összes fordulót tekintve hanyadik helyet foglaljuk el a táblázaton hazai teljesítményünk alapján.

Utolsó előtti táblázatunkon idegenbeli eredményességünket láthatjuk.

Végül pedig az összesített táblázatot.

Az őszi teljesítményünkhöz képest jónak mondható ez a végső helyezés, viszont ami a Fradi mindenkori történelmét illeti, inkább csalódás.

Folyt. köv.

Bartók Ferenc

A táblázatok elkészítéséhez felhasznált források:

adatbank.mlsz.hu

nemzetisport.hu

nb1.hu

Tehát íme a cikkben idézett tabellák:

A végére ugorhat és hozzászólhat.

2 hozzászólás

 1. trebla77 írta:

  Kicsit jobbnak gondoltam a Short tabellát, de be kell látni ez a valós.
  Az elhullajtott pontokkal sem lennénk sokkal előrébb.
  Gratulálok Limpi, szépen körüljártad a témát.

  Hozzászólás ideje: 2010. május 31. 10:04

 2. Limpi írta:

  Üdv trebla!
  Ezzel nem vagy egyedül, szerintem sokan jobbnak éreztük. Talán azért lehet ez, mert Davison után ő igazi felüdülés volt, hiszen vele már jöttek a győzelmek is. Vele is hullajtottunk pontokat, de az elhullajtott pontok meghatározó hányadát, a Davison-éra alatt vesztettük el. Ha az idény kezdetétől ő ült volna a padon valószínűsíthetően minden másképp alakul. De a sportban, mint tudjuk, a feltételes mód nem játszik, így ez csak feltevés marad.
  Köszönöm a kommented és a gratulációt! 🙂
  Üdvözlettel: Limpi

  Hozzászólás ideje: 2010. május 31. 10:24

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Sanyi bá szomorú

           Bejegyzés ideje: 2013. szeptember 28.
           Szerző: Simon Sándor

           Sokunk kedvence: beszélgetés Dragóner Attilával

           Bejegyzés ideje: 2010. április 23.
           Szerző: tibu1

           Találkozásom Tolonics Sándorral

           Bejegyzés ideje: 2017. április 25.
           Szerző: SzB

           A Fradi mai szakosztályai: Úszás (2.rész: 1934-1960)

           Bejegyzés ideje: 2010. január 11.
           Szerző: Simon Sándor

           Meghívó

           Bejegyzés ideje: 2016. január 13.
           Szerző: Simon Sándor