2024. március 29. péntek

Nagyító alatt a 2009-2010-es bajnoki szezon, 1. rész: Tabellák

Szerző: Limpi Bejegyzés ideje: 2010. május 28.

Múlt héten véget ért a 2009-2010-es bajnokság. Most az értékelések, összegzések időszakát éljük. Ilyenkor a klubok vezetői, játékosai és szurkolói értékelik az elmúlt szezont. Ezt tesszük most mi is, mérlegeljük, nagyító alá tesszük a mögöttünk hagyott idényt. Sorozatunk első részében, különböző tabellák formájában vizsgáljuk meg a bajnoki szezont.

Három év száműzetés után, 2009 nyarán végre újra az elsőosztályra készülhettünk. Régóta vártuk  a visszatérést. Három év volt, de sokkalta többnek tűnt. Joggal remélhettük, hogy a három esztendő alatt átélt kínokat és keserveket küzdéssé transzformáljuk és egy igazi harcias Fradit láhatunk és ez a hozzáállás eredményességgel is párosul majd. Az első meccs ennek szellemében is alakult. Fergeteges hangulatú mérkőzésen, gyönyörű játékkal 4-1-re legyőztük a Zalaegerszeget. A meccs úgy alakult, ahogy azt álmainkban láttuk. De sajnos a szezonnyitón bemutatott játékot az azt követő fordulókban nem sikerült megismételnünk. A kijózanitó pofon már a második fordulóban megérkezett. Vereség a Nyíregyházától. Majd ezután döntetlenek és vereségek váltották egymást. Egészen a 7. fordulóig nem érezhettük a győzelem ízét. Akkor hazai pályán legyőztük az MTK-t, de ez a siker sem hozott felemelkedést számunkra. Az e meccset követő 3 találkozón 2 vereség és 1 döntetlen volt a mérleg. A 11. fordulóban elmaradt a Győr elleni mérkőzésünk, pontosabban elhalasztották, az egy hét múlva megrendezett Kecskemét-Fradi találkozón 3-1-es vereséget szenvedtünk és ez a vereség már vezetőedzőnk, Bobby Davison állásába került. 11 meccs, 2 győzelem, 4 döntetlen, 5 vereség volt Davison mérlege és így festett a “Davison-tabella”.A táblázatok  a bejegyzés szövege alatt tekinthetők meg. A táblázatba más csapatoknál sem számítottuk be a mi elhalasztott meccsünk fordulójában lejátszott többi mérkőzést, azaz a 11. kör eredményeit, mivel a Fradi-Győr meccsen már Craig Short volt a trénerünk. Így a szóban forgó forduló mérkőzéseit, bár azok “rendes időben” kerültek lejátszásra, ennek ellenére a Short tabellánál vettük számításba. Tehát eme táblázat speciális ugyanis az 1.-10. forduló, majd az azt követő 11. fordulót kihagyva, a 12. kör eredményeit veszi számba. A táblázat az MTK, az U-20-as Világbajnokság miatt későbbre halasztott, Debrecen elleni mérkőzését is tartalmazza.

Bobby Davisont Craig Short váltotta, aki a Fradi-Diósgyőr találkozón debütált a kispadon. A mérkőzés nemcsak erről, hanem a meccset körülvevő körülményekről is emlékezetes marad. A találkozó játékvezetője, a Diósgyőr 3-1-es vezetésénél, a nézőtéren történt rendzavarások miatt félbeszakította a mérkőzést és a jegyzőkönyvekbe a szövetség által elrendelt, 0-3-as eredmény került be.Az ősz során még 3 meccsünk volt. A Győr és a Pápa ellen 3, míg a Bp. Honvéd ellenében 1 pontot gyűjtöttünk be. Craig Short addigi 4 meccse során tehát mindhárom lehetséges végkifejletet megtapasztalta, ami a végeredményt illeti: 2 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség volt a mérlege. Lássuk hogy álltunk a tabellán az őszi idény után.

A Tavaszi szezon kezdetén reménykedtünk abban, hogy a tavasz más lesz, mint az ősz. A Fradi a dicső múltban mindig híres volt a tavaszi meneteléseiről. A Haladás ellen kezdtünk és sokáig úgy tűnt 1-1-es döntetlennel kezdjük az idényt. De új szerzeményünk, az angol Anthony Elding hajrában szerzett gólja révén miénk lett a 3 pont. Az ezt követő fordulóban aztán talán az év egyik, ha nem a legjobb első félidejét bemutatva 3-0-ra elhúztunk a Zalaegerszeg otthonában. A második játékrészben aztán jött a rémálom. Dragónert és Morrisont kiállította Szabó játékvezető, a ZTE pedig élt a lehetőséggel és kiegyenlített. Ez a döntetlen eredmény nem az utolsó volt ebben az időszakban. Az ezt követő 7 találkozó során, 5 ízben szintén 1 pontot szereztünk.

A fennmaradó két találkozó a Paks és a Debrecen elleni meccs, melyeken mi hagytuk el győztesen a pályát. Ez azt jelentette, hogy az ősz utolsó 2 meccsét is beleértve, immár 11 meccs óta veretlen volt csapatunk. Ezzel a szép mérleggel fogadtuk a Derbin az Újpest csapatát.

Sajnos a találkozón nem volt szerencsénk, több kapufát is lőttünk. Az Újpest Kabát révén 1-0-ra nyert, így a veretlenségünk megszakadt. A következő fordulóban a Győr otthonából is pont nélkül távoztunk.

De az ezután következő Kecskemét-Diósgyőr-Pápa hármas ellen lejátszott találkozókon, mindhárom alkalommal mi győzedelmeskedtünk és ennek a 9 pontnak köszönhetően immár a 6. helyet foglaltuk el a tabellán.

Az utolsó fordulóra azzal a tudattal készültünk, ha legyőzzük a Honvéd csapatát akkor a 6. helyen zárjuk a 2009-2010-es bajnokságot. Sajnos nem így lett, a Honvéd 2-0-ra legyőzte csapatunkat, így a 7. hely jutott számunkra osztályrészül. Véleményem szerint nyugodtan kijelenthető, Craig Short kihozta a maximumot a csapatból. Elkészült tehát a Short tabella is, mely a Davison táblázathoz hasonló módon szintén egyedi, hiszen a 11. körben + a 13.-30. fordulókban lejátszott mérkőzések eredményeit veszi számításba.

A Short tabella alatt közvetlenül látható a Tavaszi tabella.

A következő három táblázat közül, az első tabellán azt láthatjuk az összes fordulót tekintve hanyadik helyet foglaljuk el a táblázaton hazai teljesítményünk alapján.

Utolsó előtti táblázatunkon idegenbeli eredményességünket láthatjuk.

Végül pedig az összesített táblázatot.

Az őszi teljesítményünkhöz képest jónak mondható ez a végső helyezés, viszont ami a Fradi mindenkori történelmét illeti, inkább csalódás.

Folyt. köv.

Bartók Ferenc

A táblázatok elkészítéséhez felhasznált források:

adatbank.mlsz.hu

nemzetisport.hu

nb1.hu

Tehát íme a cikkben idézett tabellák:

A végére ugorhat és hozzászólhat.

2 hozzászólás

  1. trebla77 írta:

    Kicsit jobbnak gondoltam a Short tabellát, de be kell látni ez a valós.
    Az elhullajtott pontokkal sem lennénk sokkal előrébb.
    Gratulálok Limpi, szépen körüljártad a témát.

    Hozzászólás ideje: 2010. május 31. 10:04

  2. Limpi írta:

    Üdv trebla!
    Ezzel nem vagy egyedül, szerintem sokan jobbnak éreztük. Talán azért lehet ez, mert Davison után ő igazi felüdülés volt, hiszen vele már jöttek a győzelmek is. Vele is hullajtottunk pontokat, de az elhullajtott pontok meghatározó hányadát, a Davison-éra alatt vesztettük el. Ha az idény kezdetétől ő ült volna a padon valószínűsíthetően minden másképp alakul. De a sportban, mint tudjuk, a feltételes mód nem játszik, így ez csak feltevés marad.
    Köszönöm a kommented és a gratulációt! 🙂
    Üdvözlettel: Limpi

    Hozzászólás ideje: 2010. május 31. 10:24

HOZZÁSZÓLÁS