2017. április 30. vasárnap

Hét év alatt a harmadik ligától a BL-ig

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. július 13.

Mai ellenfelünk az FC Unirea Urziceni ezt tette meg. Hogyan? Az az ő titkuk, nézzük a rövid történelmüket.

Kezdjük egy kicsit messzebbről, a várossal. Urziceni nem másról, mint a csalánról kapta a nevét (urzica = csalán). Első említése, egy 1596-os, Mihai Viteazul korabeli okiratban található. 1716 és 1833 között Lalomita megye központja. 1895-ben kapott városi rangot. A város, Bukarest, Ploieşti, Buzău és Slobozia városoktól egyaránt kb. 60 km-re fekszik, így ezek között egy fontos csomópontnak számít. A lakosság zöme a mezőgazgaságban és a szolgáltatói piacon dolgozik.

Nagyon sokáig nem sok dolguk volt a labdarúgással. Amikor már szerte Európában, sőt Romániában is az egyik legnépszerűbb játék volt, ők még nem foglalkoztak vele. Az első emlékeik az 1930-as évekre nyúlnak vissza. Ekkor emlékeznek meg a Lalomita nevű első focicsapatukról, amely a környező városok, főleg Ploieşti, Buzău, és Slobozia városok csapataival mérkőzött a város piacterén. Aztán a második világháborúban sokat játszottak a város határában állomásozó német csapatok együttesével. Történt ugyanis, hogy a város mellett lévő tónál 300 német katona védett egy radarállomást, a tó ahol a mérkőzések voltak, ma a La Nemţi („a németeknél”) nevet viseli.

A klub hivatalos alapítása 1954-ben történt. Színeikül a kék-fehéret választották. Eredményeiket nem a krónikák első oldalain jegyezték, aminek elsődleges oka az volt, hogy csak és kizárólag alacsonyabb osztályokban játszottak.

Az első említésre méltó évszám a történelmükben 1976, amikor felavatták a csapat első önálló stadionját, Tineretului néven. Persze nem volt ez a szó mai értelmében vett stadion, inkább csak pálya, de nagy szó volt a csapat életében.

Aztán 12 évig megint hírcsend, mígnem 1988-ban feljegyezték, hogy a román kupa nyolcaddöntőjébe jutott a csapat, ahol 3-1-re kikapott a Corvinul Hunedoara csapatától.

Újabb csendes évek következtek 2002-ig, amikor azonban beköszöntött a klub ma is tartó aranykora. Ekkor egy új szponzor, a Valahorum SA állt a csapat mellé. Ennek köszönhetően a csapat stadionját teljesen felújították, és komoly csapatépítésbe kezdtek, aminek hamarosan meg is lett az eredménye. 2003-ban a csapat a története során először feljutott a B-ligába, ahonnan 2006-ban továbblépett az első osztályba.

Az első osztályban az első szezonjukban a 10. helyet szerezték meg, ezt követően a 2007-08-as idényben már az ötödikek lettek, amivel biztosították az első UEFA-kupa szereplésüket. Ugyanebben az idényben a román kupadöntőig meneteltek, ahol a CFR Cluj (mondjuk inkább, Kolozsvár) csapatától kaptak ki 2-1-re, és lettek másodikok.

2009-ben megnyerték a bajnoki címet, aminek révén bejutottak a Bajnokok Ligájába. A román labdarúgás presztízsének köszönhetően a bajnoki cím egyből a csoportkört jelentette a számukra. Itt a spanyol Sevilla, a német Stuttgart és a skót Rangers volt az ellenfelük. Odahaza megverték (2-1) a Sevillát és egyaránt 1-1-es döntetlennel végeztek a másik két csapattal. Idegenben kikaptak Sevillában (0-2) és Stuttgartban (1-3), viszont 4-1-re nyertek Glasgow-ban. Összesítésben egyetlen ponttal szorultak a harmadik helyre, így az Európa Ligában folytatták a diadalmenetüket, ahol nem kisebb csapattal, mint a Liverpoollal mérkőzhettek. Ez már túl kemény dió volt, kettős vereséggel estek ki. Ahhoz képest, hogy hét évvel korábban még a román harmadik liga középcsapata voltak.

A csapat fotója:

Izraeli edző (Roni Levi) dirigálja őket, van két portugál, egy-egy brazil, argentin, litván és szerb játékosuk, az összes többi román, azaz elsősorban hazai alapanyagból dolgoznak. Érdekesség, hogy egyik kapusuk az a Daniel Tudor, aki 2003 és 2006 között a Videoton kapuját védte.

Említettük már a 2002-ben felújított stadionjukat, amely egyáltalán nem tekinthető nagynak, mindössze 7000 néző befogadására alkalmas, igaz mindegyiküknek ülőhelyet ad.

A legutóbbi román bajnokságban a második helyen végeztek, a CFR Cluj (Kolozsvár) mögött, amely ugyancsak feljogosítja őket a BL selejtezőiben való indulásra. Emlékeztetőül, két nappal korábbi ellenfelünk a Steaua ugyanitt és ugyanekkor a negyedik lett.

Kőkemény ellenfél a kőkemény felkészülés során…

Az összeállítást a http://www.fcunirea.ro/ hivatalos honlap adatai alapján Simon Sándor készítette.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Ennél többet érdemelnénk!

           Bejegyzés ideje: 2010. március 18.
           Szerző: Simon Sándor

           Fradi szurkolók a múltból: Győrffy György, egy másik színész

           Bejegyzés ideje: 2009. augusztus 19.
           Szerző: tibu1

           A máltai napok Rósa Dénes szemével, 1.nap

           Bejegyzés ideje: 2010. január 26.
           Szerző: Simon Sándor

           Sípszó előtt

           Bejegyzés ideje: 2015. február 27.
           Szerző: Admin

           Újra pályán a Ferencváros

           Bejegyzés ideje: 2010. október 1.
           Szerző: moncsi1