2017. április 24. hétfő

Fókuszban a ZTE-FTC rangadó játékvezetője: Kassai Viktor

Szerző: eagleeye1899 Bejegyzés ideje: 2010. november 9.

Fókuszban a ZTE-FTC rangadó játékvezetője: Kassai Viktor

Az első félidő lassításai alkalmával néhány alattomosság feltűnt számomra a Zalaegerszegiek játékával kapcsolatosan, elsőként ezeket említeném:

 • a 7. percben Schembri gáncsolása után az őt átlépő játékos úgymond „ott hagyja a lábát”, erősebben fogalmazva megrúgja Andrét
 • a 12. percben Balogot vélhetően lekönyököli Prince, ezért kap szabadrúgást Zoli
 • a 32. percben Balog sérülésénél az ellenfél mozdulatára pedig nem találok magyarázatot. Teljesen irreális az a bevetődő karate rúgásszerű mozdulat, amellyel először gyomron talpalja, majd másik lábával lendületből fejbe rúgja őt – ez lehet véletlen, de önmagában az egész mozdulatsor csak szándékos lehet – ebben az esetben pedig szabálytalan és sérülést okozó. Elképesztő, hogy Kassai ellenünk ítélt az esetnél!

Egy szándékos kezezést a 16-oson belül a 30-ik percben nem ítélt szabálytalannak Kassai, bár látta az esetet (lassításban látszik: látja, „szögben van”). A test előtti kézzel labdakezelést nem ítélte szabálytalannak, játékosaink hiába jelezték.

Íme:

Kassai ezeket nem vette észre. Emellett Miljkovic és Adriano első megmozdulása sárga lapot ért, míg a másik oldalon több kemény belemenésnél előnyszabályt ítélt a javunkra, amelyekkel nem sokat ért csapatunk, ezekben az esetekben nem volt utólagos szóbeli figyelmezetés sem.

Ellenben csapatunk szabálytalanságai esetében rendkívül nagy vehemenciával, erőteljesen magyarázott Kassai. Ezeket láthattuk Schembrivel kapcsolatosan néhányszor, mikor ő a vélt sérelmeket számon kérte illetve a 33-ik percben Rósa szabálytalanságánál.

Általánosságban elmondható 8ez sajnos minden mérkőzésünkön megfigyelhető9, játékosainkat a bíróink kellő eréllyel fegyelmezik, sokszor rögtön lapok segítségével is, míg az ellenfelünk általában dorgálást sem kap. Ezért is készítem a szabálytalanságok arányáról készült táblázatokat hétről-hétre, hogy bizonyítsam, csapatunk nem érdemelné ezt a kiemelt és megkülönbözetett figyelmet (vagy fegyelmet). Bár most a ZTE mérkőzésen a szabálytalansági „versenyt” megnyertük (Kassai keze szerint), általában 10-ből 9 mérkőzésen veszítjük, ami mutatja, csapatunk sportszerűbb, mint a többiek!

A játékvezetőt ezúttal partjelzői is átejtették, igen komoly, egyértelmű szituációkban húztak lest, kialakuló ziccer helyzeteknél. Főként a második eset a fájó, mert ott az indítás tökéletes volt és egy az egyben mehetett volna Schembri a kapura 1-1-es állásnál:

A 11-es megadható volt, mi inkább ilyenkor azt hiányoljuk, amiket hasonló szituációban nem kapunk meg.

A 11-es után még érdekesség, hogy hirtelen Kassai mindent megítélt javunkra, még olyan esetben is fújt, mikor Heinz elleni fault után nála maradt a labda és indította volna a 16-os szélén a társat: a sípszóval megakadályozta ezt, a szabadrúgás elvégzésekor pedig már leshelyzet alakult ki…

Kiosztott még hirtelen kettő(!) sárga lapot a ZTE játékosainak ebben a rövid időben!

Kassainak voltak egészen kíváló döntései is, Panikvar és Kamber műesését és színészkedését zseniálisan észre vette, ez a felfogás nagyban segítené a magyar foci fejlődését, sajnos ezt a többi játékvezető nem így kezeli. Ennek feltétele a bíró jó kondíciója lenne, amivel mindig a szituáció közelében tudna helyezkedni – ez például sok bírónknál nincs meg.

Alapvetően engedné a keményebb, de sportszerű (labdára irányuló) játékot. A honi mezőnyben leginkább az ő teljesítményén figyelhetők meg ezek jelei, úgy gondolom, ezért is lehet sikeres nemzetközi szinten, ott ahol a játékosok főként a labdára koncentrálnak a kőkemény játék során.

Ezen a mérkőzésen a játékosok alapvetően sportszerűen viszonyultak egymáshoz (a fent leírt néhány esetet leszámítva),  ez azért könnyítette játékvezetőnk dolgát, mégis a hibák alapján ez messze volt a jó teljesítménytől.

Sinka András

eagleeye

A végére ugorhat és hozzászólhat.

5 hozzászólás

 1. trebla77 írta:

  A jó és a rossz bíráskodás közben tévedhet a bíró, hol ide hol oda.
  De ennek ellentmond az hogy kassai jó formában volt, tehát csak” tudatosan” kezelte a mérkőzést.
  Nekem visszatérően ez a problémám.
  Magyarán azt a szerepet játszotta, hogy ő korrekt.
  Hofi Géza szavaival:” én vagyok a hülye”.

  Hozzászólás ideje: 2010. november 9. 13:36

 2. Wolfee írta:

  Hát igen!Az érdekesség,hogy nagymértékben a Fradival mindig minden szabályt tökéletesen betartatnak,legyenek azok rendbontások vagy a pályán lévő focistáink!Most akkor a “Csányosi” mi a f…t akar?Egyébként A Nyílba is csalódtam!Elég lett volna az ő szájából annyi,hogy a 11’s-t meg lehetett adni!Nem kell a Kassainak meg az mlsz-nek a seeggét nyalni neki is!!!

  Hozzászólás ideje: 2010. november 9. 19:39

 3. eagleeye írta:

  Trebla,

  amit szoktál mondani, hogy a meccs vége felé a bíró kompenzál szinte minden meccsen, sárgákkal, szabadok megítélésével, hogy “mutassa, hogy ő korrekt”, az ezen a mérkőzésen is kiemelten igaz volt!

  Hozzászólás ideje: 2010. november 10. 07:07

 4. helios írta:

  Kedves Fradisták! Ti még mindig nem törödtök bele, hogy a játékvezetők döntő többségben a Fradi ellen fújják a sípot.Én közel 60 éve járok meccsre,és napokig tudnék mesélni a vérlázító bírói csalásokról.A kommunizmus idején még ez érthető volt,mivel a Fradi tábor a rendszer ellenségének számított,de hogy most mi az oka ,azt csak a Jóisten tudja,vagy még Ő sem.

  Hozzászólás ideje: 2010. november 12. 13:12

 5. eagleeye írta:

  Én már elfogadtam, helios, de a szavam mindig fel fogom emelni addig, amíg ez nem változik.

  Hozzászólás ideje: 2010. november 12. 13:23

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           A máltai napok Rósa Dénes szemével, 4-5.nap

           Bejegyzés ideje: 2010. január 28.
           Szerző: Simon Sándor

           Beszélgetés Ferenczi Istvánnal

           Bejegyzés ideje: 2010. február 26.
           Szerző: tibu1

           Eredmények: 2010.10.04–10.10.

           Bejegyzés ideje: 2010. október 13.
           Szerző: Simon Sándor

           Beszélgetés Pölöskey Péterrel

           Bejegyzés ideje: 2010. augusztus 27.
           Szerző: tibu1

           Ez történt december 8-án.

           Bejegyzés ideje: 2010. december 9.
           Szerző: Simon Sándor