2017. április 28. péntek

Bemutatjuk keddi (?) ellenfelünket: Paksi FC

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. november 30.

Legutóbb azt vetettem fel, hogy szombaton kiderül, az égiek szembe mernek-e menni az MLSZ döntésével. Nos, meg merték tenni! Eláztatták a paksi pályát. Az MLSZ azonban nem hagyja magát, most a keddet jelölte ki. Valljuk be, reális körülmények között sokkal nagyobb esély nincs a játékra, mint múlt csütörtökön volt szombatra. Mindenesetre kedd estig még olvashatjuk az ellenfél történelmének bemutatóját.

Mára abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy minden NB I-es ellenfelünkről készült már ilyen bemutató. A fogadtatása jó ennek a sorozatnak, így arra jutottunk, hogy minden aktuális bajnoki mérkőzésünk előtt elővesszük az archívumból, kicsit frissítjük és közzétesszük. Ezért láthatóak régebbi hozzászólások is.

A Paksi FC hivatalos címerében nem véletlen a két évszám. Hogy miért? Az alábbiakból kiderül.

A paksi futball első írásos emléke jócskán a címerben jelzett évszámok elé nyúlik vissza, 1912. augusztus 4-ről maradt fenn, amikor a paksi diákcsapat játszott a bölcskei diákokkal. Hamarosan megalakult a Paksi Atlétikai Sport Club, melyen kívül még három labdarúgó csapat is működött kisebb nagyobb sikerrel.

A Paksi Sportegyesület 1952-es megalakulásáig folyamatosan valamely megyei vagy nemzeti szintű bajnokságban játszottak Paks csapatai. A PSE nevet többször is használták, de az akkori „viharos időkben” ez többször változott: PSE, Paksi Munkás Sport Club, Biritói Á.G., Paksi Á.G., Paksi Traktor. 1952-ben a paksi csapat a járási bajnokságban küszködött, s talán ez volt az utolsó csepp a pohárban, mely 1952. november 28-án arra ösztönözte a labdarúgást szeretőket, hogy megalakítsák a Paksi Kinizsi Sportkört. Ennek alapítói Rödlmeier János, Bán Péter, Bohner István, Judi János és Ambrus Ödön voltak. A terv megvalósításához nagyban hozzájárult a Paksi Konzervgyár anyagi támogatása Kródi József segítségével, aki meghatározó személyisége volt a paksi labdarúgásnak. Színei már ekkor zöld és fehér voltak. Az alapítás 1952-es dátumát örökíti meg a címer az alsó mezőben.

Az 1954 és 1964 közötti években a labdarúgók a megyei bajnokság élmezőnyében szerepeltek. A 60-as években már foglalkoztak a helyi utánpótlással is, mely a későbbiekben megalapozta a 70-es évek felnőtt csapatát.

1966-ban felavatták az új füves pályát és az 500 nézőt befogadó fedett lelátót. Pályájuk jelenleg 4.950 néző befogadására alkalmas. A hírek szerint szombaton ha lesz is meccs, a füves pálya csak elméleti meghatározás lehet, mivel a talajt eléggé megviselte már eddig is a novemberi időjárás.

1970 tavaszán egyfordulós bajnokságot rendeztek az őszi – tavaszi rendszerre való átállás miatt, s ekkor született meg a paksiak által oly régen várt siker. Csapatuk megnyerte a bajnoki címet, melyet meg tudtak ismételni a valós bajnokságban, az első őszi – tavaszi menetelés során is, így felkerültek az NB III középcsoportjába. Ezt követte 1971. július 25-én a Ferencváros elleni, 5.000 néző előtt lejátszott MNK mérkőzés, melyen 7:2 arányban kikaptak a paksi fiúk. A „nagy Fradi” örök élményt szerzett sok ember számára.

Ezt követően három NB III-as esztendő következett, majd ismét a megyei bajnokságban játszott a PSE. Aztán elérkezett a paksi körökben oly sokat emlegetett 1976-os év, a Paks megnyerte a megyei bajnokságot, méghozzá elég imponáló gólkülönbséggel (119-21), ezzel jogot szerezve újra az NB III-as szereplésre. Ezzel azonban nem volt vége a sikerszériának. A csapat meg sem állt a Népstadionig, ahol megnyerték a Szabadföld Kupa döntőjét 4:2 arányban, és ezzel az addigi legnagyobb sikert szállították a paksi közönségnek.

Az 1981/82-es idény a Dráva csoportban találta a PSE-t, de a szereplés rövidre sikeredett, kiestek. 1983-84-ben a megyei bajnokságot újra meggyőző játékkal nyerték meg és elkezdődött egy hosszabb NB III-as időszak.

1987/88-ban egy csoportba került a két paksi gárda, a PSE és az ASE. Megkezdődött a városi rangadók sora, mely számtalan nagy csatát hozott, váltakozó sikerrel. Az ebben a szezonban elért harmadik hely arra jogosította a PSE-t, hogy osztályozót játszhattak az NB II-be való jutásért. Ez akkor még nem sikerült. „Ami késik nem múlik” volt a jelszó az 1989/90-es bajnokság alatt és színvonalas versenyben, jó ellenfelek előtt tudták megnyerni az NB III-as bajnokságot. A következő évad már nem úgy sikerült, ahogy szerették volna, egyből kiestek a második osztályból.

1993. július 1-jén aláírták a két paksi egyesület vezetői a közös labdarúgó szakosztály működtetéséről szóló megállapodást. A volt ASE labdarúgókra épült csapat az NB II-ben játszott, míg a volt megyei csapat tartalék együttesként szerepelt, lehetőséget adva az ifi bajnokságból kiöregedettek számára. Az együttműködésről mind a mai napig megoszlanak a vélemények, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy mennyi lehetőség nyílott ekkortájt a paksi fiatalok előtt.

A 2005/06-os bajnokságban újra nagyot alkotott a csapat. Megnyerte az NB II Nyugati csoportját és a paksi labdarúgás történelmében először az első osztályba jutott. Ekkor hozták létre a Paksi SE-n belül a Paksi Futball Clubot (Paksi FC), amely dátumot egy futballabdával együtt ugyancsak feltüntetik az új címerükben. Igazi sikertörténet kezdődött ekkor, mert kétségkívül sikernek minősíthető, hogy feljutásuk, 2006 óta az NB I törzstagjai. Csapatukat a lehetőségeik szerint erősítik, mindig addig nyújtózkodnak, ameddig a takarójuk ér.

A mai magyar NB I-es mezőny egyik olyan csapata, amely tudatosan és felvállaltan csak magyar labdarúgókat foglalkoztat. Ezen belül is kiemelt figyelmet fordítanak saját pátriájukra, a fiatalokat Tolna megyében kiemelten kezelik, ehhez a csapathoz irányítják.

Az idők folyamán nem kis fradista kötődése is kialakult a csapatnak. Elég csak az egészen a közelmúltig a csapatnál vezetőedző Gellei Imrére vagy a nyáron távozott Tököli Attilára gondolni. Ők ugyan távoztak, de Lisztes Krisztián és Bartha László még mindig képviseli ezt a vonulatot.

Az összeállítást a Paksi FC hivatalos honlapjának (www.paksifc.hu) és a www.magyarfutball.hu stadionképének felhasználásával készítette: Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

 1. Robert Pasztor írta:

  gyozunk tutira,HAJRA FRADI!!!

  Hozzászólás ideje: 2010. július 30. 18:30

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Beszélgetés Pölöskey Péterrel

           Bejegyzés ideje: 2010. augusztus 27.
           Szerző: tibu1

           Kupadöntő előtt, avagy UTE-FTC baráti találkozó

           Bejegyzés ideje: 2016. május 7.
           Szerző: Admin

           Fradi-Nyíregyháza pro és kontra

           Bejegyzés ideje: 2014. augusztus 25.
           Szerző: Simon Sándor

           Győzzük le a Vasast! Szubjektív beharangozó.

           Bejegyzés ideje: 2009. augusztus 21.
           Szerző: Simon Sándor

           Kedvenceink voltak: beszélgetés Fischer Pállal

           Bejegyzés ideje: 2009. március 17.
           Szerző: Simon Sándor