2024. április 20. szombat

Fradisták könyvespolcára ajánljuk

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. december 19.

Volt idő, hogy a Fradi szurkolói el voltak kényeztetve, ha olvasni akartak kedvenc klubjukról. Ez az idő Nagy Béla életéhez köthető. Ő volt az, aki évente több alkalommal is megörvendeztetett minket köteteivel, amelyek bemutatták a Fradit a kezdetektől napjainkig.

Bemutatták a dicső történelmet, bemutatták annak szereplőit, a nagy bajnokokat, a legendás vezetőket. Nagy Bélának nem kellett alkalom az írásra, az élet, a mindennapok éppen elég okot szolgáltattak. Hitvallása volt a kutatás, a tájékoztatás. Nem véletlenül tartják, tartjuk úgy sokan, utolérhetetlen művésze volt a krónikának. Könyveiből fradisták százezrei táplálkoztak, gyakorlatilag minden kiadott könyve bestseller lett. Ma az antikváriumok keresett kincsei ezek a művek, akkor is, ha némely darab már rojtosra szakadt a sok forgatástól. Mert ezeket a könyveket nem lehet eleget forgatni.

Bevallom, a saját példányaim is ilyenek. Ilyenek, mert a legtöbb írásom elkészítésének előkészületekor hozzájuk nyúlok. 2006-ban Nagy Béla a Fradisták égi stadionjába költözött, onnan tekint le kedvenc csapatára. Úgy hagyott itt minket, hogy számtalan tervét magával vitte. A halálával keletkezett tájékoztatási űr beláthatatlannak tűnt.

Voltunk, vagyunk néhányan, akik próbálkozunk, hogy tájékoztassunk szeretett klubunkról, az internet adta lehetőségeket is felhasználva tegyük közkinccsé a mérhetetlen tudást. Ma is számtalan írás jelenik meg a Fradival foglalkozó honlapok sokaságán, amelyek forrása Nagy Béla egy-egy műve. Nagy szolgálatokat tesznek ezek a honlapok, ezek szerzői is, hiszen ezen munkájukkal gyakorlatilag digitalizálják Nagy Béla írásos hagyatékát, a jövő számára is kutathatóvá teszik. Van forrás bőven, a Nagy Béla által ránk hagyott 106 kötet hosszú évekig munkát adhat.

A meglevő, már feldolgozott múlt közzététele azonban csak az egyik szegmens. Van egy másik is, a jelen, egészen pontosan a Nagy Béla halála óta eltelt időszak feldolgozása, azaz Nagy Béla életművének a folytatása. Ez már sokkal embert próbálóbb feladat. Újat létrehozni egészen más, mint a régit reprodukálni. Különösen úgy, ha a mércét Nagy Béla állította fel.

Zsiga László azt vette a fejébe, hogy a nehezebb, a rögösebb utat választja. Nagy Béla szellemiségét követve gyűjti a Fradival foglalkozó adatokat, eredményeket. Gyűjti, és ezt az irdatlan mennyiségű anyagot kötetbe rendezi. Így született meg az FTC Almanach 2009/2010 című kötet. Aki ismeri Nagy Béla Napló című köteteit, az azonnal látja, a tanítvány a mesteréhez méltó művet hozott létre. Mert Zsiga László a mesterének tekinti Nagy Bélát, annak ellenére, hogy személyesen nem is ismerte. Viszont a munkáját sokunkhoz hasonlóan meg- és elismerte. Annyira, hogy életcéljává vált folytatni. Van mit. A Napló sorozat Nagy Bélánál 1974-ben megszakadt. Ez bizony nem kevesebb, mint 36 év. A most ajánlott kötet végén olvashatjuk, hogy egyebek közt előkészületben van már az 1974/75-ös FTC Almanach is. Kívánom, hogy Zsiga László jó egészségben és sokáig éljen, hogy munkabírása töretlen maradjon és sorjában megajándékozzon minket a 36 év almanachjaival. Meg persze folyamatosan, évről-évre a következőkkel.

A Fradi ezért is különb minden magyar klubnál. Mindig vannak olyan megszállott fanatikusai, akik nem ismerik a lehetetlent és mindenki számára reprodukálják, kutathatóvá teszik a múltat, illetve a jövő számára meghagyják a jelen lenyomatát.

648 oldal, 458 kép. Egy évad teljes történése. A Fradi összes szakosztályának összes eredménye benne van a kötetben. Jegyzőkönyvi részletességgel, riporteri szellemességgel. Előbbit igazolják az eredmények és összeállítások, utóbbit a tudósítások. Megemlékezik azokról, akik a tárgyi időszakban hagytak itt minket, megemlékezik fontosabb eseményekről. Igazi almanach! Nemcsak mi fradisták, a sporttal foglalkozó újságírók is igazi kincset kaptak. Egy helyen megtalálnak mindent, ami az FTC ezen szezonját jelenti.

Abban a szerencsében van részem, hogy ismerem a szerzőt, aki azzal is megtisztelt, hogy a honlapunkon is publikál. Ismerem azt a munkát, amit elvégzett. Ismerem azt a harcot, amelyet könyve megjelenéséért folytatott. Tudom, sokan nem csinálták volna végig, mert rengeteg buktatóval volt teli ez az út. Ő azonban mindannyiunk szerencséjére nem adta fel, végigjárta ezt az utat. Örülök, hogy a Ferencvárosi Torna Club a maga súlyával az ügy mellé állt. Örülök, mert ezzel gyakorlatilag hitelesítette ezt a munkát, ezt a művet. Innentől kezdve az FTC 2009/10-es szezonját tekintve minden Fradi szurkolónak ez a mű kell hogy az etalon legyen. Ha valaki hibát vagy pontatlanságot talál benne (miért ne találna, hiszen az adatok tengerében az ilyenek törvényszerűen előfordulnak, gyakran nem is a szerző, hanem a nyomda ördöge tehet róla), akkor csak egyet tehet. Jelzi azt az alkotónak, hogy az általa most létrehozott adatbázis tökéletesedjen. A könyv szerzője körül ki kell alakulnia egy új műhelynek, hogy a Fradit bemutató páratlan munkák sora a Nagy Béla által kitaposott ösvényen folytatódjon, az ösvény egyre inkább széles úttá váljon.

Legyünk büszkék erre a kötetre, tegyük oda a könyvespolcunkra. Most még csak egy darab, de az elmondottak szerint ez a szám évről-évre nőni fog, értékes sorozattá fog válni.

Karácsony közeledik. Fradista családtagjainknak és barátainknak is nagyszerű ajándék lehet a karácsonyfa alá. Olyan ajándék, amely a zöld fenyő színeit örökké világítón transzplantálja a zöld szívekbe. Aztán a zöld szív onnan tovább pumpálja az érrendszeren keresztül a zöld vért a testünkbe, azaz részünkké válik a Fradi. Kell egy Fradistának ennél több? Legyünk büszkék arra, hogy ennek a csodának a részesei lehetünk. Örüljünk annak, hogy vannak olyanok, akik a munkájukkal is hozzájárulnak mindehhez.

A kötet kapható a Libri könyvesboltjaiban, de megvásárolható az FTC szakosztályainak rendezvényein és versenyein, az FTC Múzeumban, az FTC Baráti Körben és a közeljövőben az Fradi Shopban is.

Az FTC Almanach ára 5950 Ft, ám a rendezvényeken jelentős kedvezménnyel, mindössze 3500 Ft-ért lehet hozzájutni. Az itt történő vásárlások után az adott szakosztály támogatást kap.

Aki a környezetében nem találja a könyvet, az se aggódjon. Az interneten is megrendelheti az

ftcalmanach@freemail.hu

email címen. A megrendelés után postai utánvéttel kapja meg a könyvet.

Én már beleolvastam, és biztos vagyok benne, nap mint nap használni fogom. Fogom, mert nincs olyan nap, hogy ne foglalkoznék a Fradival. A Fradi eddig is az életem volt, ma is az, és míg élek az lesz. Tudom, rajtam kívül megszámlálhatatlanul sokan vannak így. Nekik ajánlom szívből ezt a könyvet.

Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

3 hozzászólás

  1. tibu1 írta:

    Zsiga László könyve, valóban felbecsülhetetlen érték!
    Nem hiányozhat egyetlen Fradista érzelmű ember polcáról sem, valóban az egyik legtökéletesebb karácsonyi ajándék!

    Hozzászólás ideje: 2010. december 19. 09:57

  2. Roland írta:

    Csak így tovább Lacám!Kellemes ünnepeket,minden Fradista hittestvéremnek.Mert zöld az isten,fehér a szakálla!

    Hozzászólás ideje: 2010. december 19. 17:10

  3. eg adwords írta:

    Még egy könyv amit a polcomra tehetek és minden igazi fradista magáénak tudhat:D

    Hajrá Fradi!!!!!!!!!!!

    Hozzászólás ideje: 2011. február 10. 13:04

HOZZÁSZÓLÁS