2017. április 28. péntek

Fradisták könyvespolcára ajánljuk

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. december 19.

Volt idő, hogy a Fradi szurkolói el voltak kényeztetve, ha olvasni akartak kedvenc klubjukról. Ez az idő Nagy Béla életéhez köthető. Ő volt az, aki évente több alkalommal is megörvendeztetett minket köteteivel, amelyek bemutatták a Fradit a kezdetektől napjainkig.

Bemutatták a dicső történelmet, bemutatták annak szereplőit, a nagy bajnokokat, a legendás vezetőket. Nagy Bélának nem kellett alkalom az írásra, az élet, a mindennapok éppen elég okot szolgáltattak. Hitvallása volt a kutatás, a tájékoztatás. Nem véletlenül tartják, tartjuk úgy sokan, utolérhetetlen művésze volt a krónikának. Könyveiből fradisták százezrei táplálkoztak, gyakorlatilag minden kiadott könyve bestseller lett. Ma az antikváriumok keresett kincsei ezek a művek, akkor is, ha némely darab már rojtosra szakadt a sok forgatástól. Mert ezeket a könyveket nem lehet eleget forgatni.

Bevallom, a saját példányaim is ilyenek. Ilyenek, mert a legtöbb írásom elkészítésének előkészületekor hozzájuk nyúlok. 2006-ban Nagy Béla a Fradisták égi stadionjába költözött, onnan tekint le kedvenc csapatára. Úgy hagyott itt minket, hogy számtalan tervét magával vitte. A halálával keletkezett tájékoztatási űr beláthatatlannak tűnt.

Voltunk, vagyunk néhányan, akik próbálkozunk, hogy tájékoztassunk szeretett klubunkról, az internet adta lehetőségeket is felhasználva tegyük közkinccsé a mérhetetlen tudást. Ma is számtalan írás jelenik meg a Fradival foglalkozó honlapok sokaságán, amelyek forrása Nagy Béla egy-egy műve. Nagy szolgálatokat tesznek ezek a honlapok, ezek szerzői is, hiszen ezen munkájukkal gyakorlatilag digitalizálják Nagy Béla írásos hagyatékát, a jövő számára is kutathatóvá teszik. Van forrás bőven, a Nagy Béla által ránk hagyott 106 kötet hosszú évekig munkát adhat.

A meglevő, már feldolgozott múlt közzététele azonban csak az egyik szegmens. Van egy másik is, a jelen, egészen pontosan a Nagy Béla halála óta eltelt időszak feldolgozása, azaz Nagy Béla életművének a folytatása. Ez már sokkal embert próbálóbb feladat. Újat létrehozni egészen más, mint a régit reprodukálni. Különösen úgy, ha a mércét Nagy Béla állította fel.

Zsiga László azt vette a fejébe, hogy a nehezebb, a rögösebb utat választja. Nagy Béla szellemiségét követve gyűjti a Fradival foglalkozó adatokat, eredményeket. Gyűjti, és ezt az irdatlan mennyiségű anyagot kötetbe rendezi. Így született meg az FTC Almanach 2009/2010 című kötet. Aki ismeri Nagy Béla Napló című köteteit, az azonnal látja, a tanítvány a mesteréhez méltó művet hozott létre. Mert Zsiga László a mesterének tekinti Nagy Bélát, annak ellenére, hogy személyesen nem is ismerte. Viszont a munkáját sokunkhoz hasonlóan meg- és elismerte. Annyira, hogy életcéljává vált folytatni. Van mit. A Napló sorozat Nagy Bélánál 1974-ben megszakadt. Ez bizony nem kevesebb, mint 36 év. A most ajánlott kötet végén olvashatjuk, hogy egyebek közt előkészületben van már az 1974/75-ös FTC Almanach is. Kívánom, hogy Zsiga László jó egészségben és sokáig éljen, hogy munkabírása töretlen maradjon és sorjában megajándékozzon minket a 36 év almanachjaival. Meg persze folyamatosan, évről-évre a következőkkel.

A Fradi ezért is különb minden magyar klubnál. Mindig vannak olyan megszállott fanatikusai, akik nem ismerik a lehetetlent és mindenki számára reprodukálják, kutathatóvá teszik a múltat, illetve a jövő számára meghagyják a jelen lenyomatát.

648 oldal, 458 kép. Egy évad teljes történése. A Fradi összes szakosztályának összes eredménye benne van a kötetben. Jegyzőkönyvi részletességgel, riporteri szellemességgel. Előbbit igazolják az eredmények és összeállítások, utóbbit a tudósítások. Megemlékezik azokról, akik a tárgyi időszakban hagytak itt minket, megemlékezik fontosabb eseményekről. Igazi almanach! Nemcsak mi fradisták, a sporttal foglalkozó újságírók is igazi kincset kaptak. Egy helyen megtalálnak mindent, ami az FTC ezen szezonját jelenti.

Abban a szerencsében van részem, hogy ismerem a szerzőt, aki azzal is megtisztelt, hogy a honlapunkon is publikál. Ismerem azt a munkát, amit elvégzett. Ismerem azt a harcot, amelyet könyve megjelenéséért folytatott. Tudom, sokan nem csinálták volna végig, mert rengeteg buktatóval volt teli ez az út. Ő azonban mindannyiunk szerencséjére nem adta fel, végigjárta ezt az utat. Örülök, hogy a Ferencvárosi Torna Club a maga súlyával az ügy mellé állt. Örülök, mert ezzel gyakorlatilag hitelesítette ezt a munkát, ezt a művet. Innentől kezdve az FTC 2009/10-es szezonját tekintve minden Fradi szurkolónak ez a mű kell hogy az etalon legyen. Ha valaki hibát vagy pontatlanságot talál benne (miért ne találna, hiszen az adatok tengerében az ilyenek törvényszerűen előfordulnak, gyakran nem is a szerző, hanem a nyomda ördöge tehet róla), akkor csak egyet tehet. Jelzi azt az alkotónak, hogy az általa most létrehozott adatbázis tökéletesedjen. A könyv szerzője körül ki kell alakulnia egy új műhelynek, hogy a Fradit bemutató páratlan munkák sora a Nagy Béla által kitaposott ösvényen folytatódjon, az ösvény egyre inkább széles úttá váljon.

Legyünk büszkék erre a kötetre, tegyük oda a könyvespolcunkra. Most még csak egy darab, de az elmondottak szerint ez a szám évről-évre nőni fog, értékes sorozattá fog válni.

Karácsony közeledik. Fradista családtagjainknak és barátainknak is nagyszerű ajándék lehet a karácsonyfa alá. Olyan ajándék, amely a zöld fenyő színeit örökké világítón transzplantálja a zöld szívekbe. Aztán a zöld szív onnan tovább pumpálja az érrendszeren keresztül a zöld vért a testünkbe, azaz részünkké válik a Fradi. Kell egy Fradistának ennél több? Legyünk büszkék arra, hogy ennek a csodának a részesei lehetünk. Örüljünk annak, hogy vannak olyanok, akik a munkájukkal is hozzájárulnak mindehhez.

A kötet kapható a Libri könyvesboltjaiban, de megvásárolható az FTC szakosztályainak rendezvényein és versenyein, az FTC Múzeumban, az FTC Baráti Körben és a közeljövőben az Fradi Shopban is.

Az FTC Almanach ára 5950 Ft, ám a rendezvényeken jelentős kedvezménnyel, mindössze 3500 Ft-ért lehet hozzájutni. Az itt történő vásárlások után az adott szakosztály támogatást kap.

Aki a környezetében nem találja a könyvet, az se aggódjon. Az interneten is megrendelheti az

ftcalmanach@freemail.hu

email címen. A megrendelés után postai utánvéttel kapja meg a könyvet.

Én már beleolvastam, és biztos vagyok benne, nap mint nap használni fogom. Fogom, mert nincs olyan nap, hogy ne foglalkoznék a Fradival. A Fradi eddig is az életem volt, ma is az, és míg élek az lesz. Tudom, rajtam kívül megszámlálhatatlanul sokan vannak így. Nekik ajánlom szívből ezt a könyvet.

Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

3 hozzászólás

 1. tibu1 írta:

  Zsiga László könyve, valóban felbecsülhetetlen érték!
  Nem hiányozhat egyetlen Fradista érzelmű ember polcáról sem, valóban az egyik legtökéletesebb karácsonyi ajándék!

  Hozzászólás ideje: 2010. december 19. 09:57

 2. Roland írta:

  Csak így tovább Lacám!Kellemes ünnepeket,minden Fradista hittestvéremnek.Mert zöld az isten,fehér a szakálla!

  Hozzászólás ideje: 2010. december 19. 17:10

 3. eg adwords írta:

  Még egy könyv amit a polcomra tehetek és minden igazi fradista magáénak tudhat:D

  Hajrá Fradi!!!!!!!!!!!

  Hozzászólás ideje: 2011. február 10. 13:04

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Téli számvetés 2. – az U12

           Bejegyzés ideje: 2011. december 14.
           Szerző: Simon Sándor

           Bemutatjuk soros ellenfelünket: DVTK

           Bejegyzés ideje: 2010. május 15.
           Szerző: Simon Sándor

           Isten éltesse Rudas Ferencet!

           Bejegyzés ideje: 2010. július 6.
           Szerző: Limpi

           A színek harca

           Bejegyzés ideje: 2010. szeptember 10.
           Szerző: tibu1

           Fradi-naptár: 2011.01.24. – 2011.01.30.

           Bejegyzés ideje: 2011. január 24.
           Szerző: Simon Sándor