2017. április 25. kedd

Vasárnap a Népligetben jártam

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2011. január 11.

Fradista oldalon ez a cím egyet jelent azzal, hogy az író egy Fradi vonatkozású eseményen vett részt. Valóban így van. Kora este eleget tettem egy szíves meghívásnak.

Földházi Árpád a csapatot működtető Kft. vezetője invitált egy beszélgetésre, amelyet az FTC – Szekszárd női kosárlabda bajnoki mérkőzés előtt folytattunk le. Utána értelemszerű, hogy megtekintettem a Fradi-család egyik nem oly régi tagjának a bajnokiját.

Nem, most nem írom még le a beszélgetésből készült interjút. Arra egy a jövőben, a jelen szakosztályainak életét bemutató sorozat keretében kerítek majd sort. Azt a sorozatot még elő kell készíteni, amelyen dolgozom.

Miért írok akkor mégis? Mert lenyűgözött az a lelkesedés, ami Árpádból áradt, amikor szeretett sportágáról, a kosárlabdáról beszélt. Érdekes történet az is, hogy hogyan tett szert egy csapatra, milyen küzdelmek árán integrálta azt a Fradiba. Egyszerűen fantasztikus, hogy a kezdet kezdetén oly nagyot álmodott, és ezt az álmot fokozatosan terelgeti a megvalósulás felé.

Jó úton terelgeti. A csapat tavaly megnyerte az NBI/B bajnokságot. Érdekes módon ez a női kosárlabdában nem jelent automatikus indulást a legjobbak között. Árpádék azonban küzdöttek és ügyesen érvelve elérték a célt, az indulást. Így van most 12 helyett 13 csapat az NB I-ben. Nem a többiek játszópajtásának, edzőpartnerének érkeztek ebbe az osztályba. Itt is maradandót kívánnak alkotni. Mindjárt az első évben.

Ehhez a nagy célhoz új csapat kellett. Eddig is sejtettem, most meg is tudtam, hogy a női kosarasoknál hatalmas a szakadék az első és a másodosztály között. Ráadásul az első osztályban is kimagaslik a két nemzetközileg is jegyzett csapat, a Pécs és a Sopron. Ahhoz, hogy esély legyen a jó szereplésre, az eddig teljesen amatőr társulatot szinte teljesen le kellett cserélni, profikat igazolni. A helyzet úgy hozta, hogy edzőt is kellett keresni, holott ez nem volt benne a pakliban. Ám itt is egy fantasztikus igazolást hajtottak végre. Mert mi másnak lenne betudható, hogy Farkas Sándor hosszútávra aláírt a Fradihoz. Az a Farkas Sándor, aki egyedülálló módon férfi- és női csapatokkal is tudott magyar bajnoki címet nyerni, ráadásul mindkét nemmel 3-3-at. Fantáziát látott az ambíciózus tervekben, a fiatal vezetés munkabírásában és belevágott.

Jelenleg az alapszakasz háromnegyedénél tartunk és a Nanette FTC csapata az előkelő negyedik helyen áll, azaz minden esélye megvan, hogy jó helyen jusson be a rájátszásba.

Egy pár szó a Nanette-ről, amely idehaza az otthonépítés szakértője. A holland székhelyű Nanette Real Estate Group a közép-európai ingatlanpiac meghatározó szereplője, Olimpia Group néven 2000-től van jelen a magyarországi ingatlanpiacon sikeres nemzetközi tevékenysége azonban több évtizedre nyúlik vissza. A cégcsoport magyarországi beruházásai mellett Lengyelországban, Romániában, Horvátországban és Ukrajnában is jelentős ingatlan portfolióval rendelkezik. Nos, egy ilyen céget sikerült névadó szponzornak megnyerni. Rajta kívül a támogatók sorában üdvözölheti a csapat a Ferencvárosi Önkormányzatot, a Visegrádi Ásványvíz előállítóját, a Ferencvárosban üzemelő színvonalas Veranda éttermet, a BOS Security biztonsági céget és az Adidas sportszergyártót. Vannak köztük olyanok, amelyeket biztosan nem kell bemutatni. A vezetők áldozatos munkája mellett ők biztosítják a csapat zavartalan működését, segítik céljainak elérésében.

Idén, ha még nem is erősen, de egyre inkább kimondott cél lehet a bajnokságban a legjobb négy közé kerülés. Ezért is fontos megtartani a most birtokolt negyedik helyet, mert így a rájátszás első körében a két nyert meccsig tartó sorozatot itthon kezdhetjük, ha szükséges, a döntő meccset is itthon játszhatjuk. Jó úton halad a csapat. Vasárnap azt a Szekszárdot győzte le meggyőzően, amelyik ugyancsak a rájátszás lehetőségéért küzd, jelenleg épp lemaradna róla, hisz kilencedik.

Kíváncsi voltam, milyen lesz a hangulat egy női kosármeccsen. Árpád elmondta, hogy szokatlanul sok néző jött ki, szerintem úgy 150-200-an voltunk. Érdekes azt mondani, hogy ez sok, mikor a csarnokba akár 1000-ren is beférnek, amint azt a női kézilabdázók egy-egy tüzes mérkőzésén nemegyszer láttuk. No és persze, hallottuk. Ha teltház van és visszhangzik a Fradi-indulóktól a terem, még a legjobb ellenfelek keze is megremeg. Volt erre példa a közel és távolabbi múltban egyaránt kézilabdában. Fradista szurkolótársaim! Jelentem van egy csapat, amelyik a kézilabdán kívül is igényli a segítséget, ez pedig a női kosárlabda. Ez egy szerethető csapat, mert a Fradi legszebb hagyományainak megfelelően játszik. Ha nem is mindig eredményesen, mert hibák még akadnak, de mindig szívvel és akarattal. Edzőjük, Farkas Sándor most sem mulasztotta el kiemelni, hogy mennyire köszöni a szurkolók támogatását. Néhány ember, szerintem nem több mint húsz, ugyanis a hangjával is idézte, hogy Fradi meccsen van. És ha már ott van, akkor szurkol. Képzeljük el, mi lenne, ha megtelne a csarnok és megrekedne benn a hang. Akkor mit tennének az ellenfelek? Az csak egy dolog, hogy néznének egy nagyot. De vajon hogyan játszanának? És hogyan játszanának a mieink, akik ettől valóban szárnyakat kaphatnának.

A szakosztályvezetés nem a szurkolókon kívánja a bevételeit behozni, ezért csak jelképes 200 Ft-os belépőket szed. Sok ez egy fradista élményért? Egy Fradi győzelemért? Ugye, nem! Érdemes lenne kipróbálni és még az alapszakasz hátralevő fordulóiban próbát tartani, hogy mire a rájátszáshoz érünk, akkor már minden zökkenőmentesen menjen és sok száz torokból zúgjon a buzdítás, Hajrá Fradi! A Fradi győzelem női kosárlabdában is szép, nagyon szép, fradistáknak az egyik legszebb. Éljünk a lehetőséggel, különösen így focimentes időkben. Legközelebb január 23-án vasárnap kora este, a tabellán most mögöttünk álló Szeged ellen próbálhatjuk ki. Tegyük azt!

Hajrá Fradi!

Simon Sándor

(A személyes élményeken túl adatokat és képeket használtam fel a fradikosar.hu, a www.nanette.hu és a sportkronika.eu honlapokról.)

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

 1. ivi67ftc írta:

  Köszi az írást a szponzorok bemutatását és kitartás Sanyi! “Csak Ferencváros küzdeni kell”!!!

  Hozzászólás ideje: 2011. január 13. 06:31

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Fradi-naptár: 09.13. – 09.19.

           Bejegyzés ideje: 2010. szeptember 13.
           Szerző: Limpi

           A Fradi dicső múltja, 22.rész – 1923-24

           Bejegyzés ideje: 2009. március 3.
           Szerző: Simon Sándor

           Lelátói hangulatok: Fradi – Paks

           Bejegyzés ideje: 2009. augusztus 16.
           Szerző: Simon Sándor

           Elkezdődött!

           Bejegyzés ideje: 2009. július 27.
           Szerző: Simon Sándor

           Eseménynaptár: 11.15 – 11.21.

           Bejegyzés ideje: 2010. november 15.
           Szerző: Simon Sándor