2017. április 24. hétfő

Mai ellenfelünk: FCM Tirgu Mureş

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2011. január 21.

Ma délben csapatunk a szabadban, rendes méretű pályán is megkezdi 2011-es szereplését. A kőkemény szovátai edzőtábort színesítik egy mérkőzéssel, ahol ellenfelük a marosvásárhelyiek csapata lesz, amit ma FCM Tirgu Mureş-nek hívnak. Őket próbáljuk egy kicsit bemutatni.

A klub teljes neve a címerében is olvasható: Fotbal Club Municipal Tirgu Mureş. Fiatal klubról beszélünk, hiszen 2004-ben alapították.

Mielőtt azonban a mai csapattal foglalkoznánk, nézzük a marosvásárhelyi labdarúgás múltját, amelyet természetesen a magyarok alapoztak meg. Már 1898-ban megalakult a Marosvásárhelyi SE, amely még ma is működik, futballcsapata a román negyedik ligában szerepel. A XX. század elején, 1911-ben alapították meg a Marosvásárhelyi PMTE (Polgári Munkás Testedző Egyesület) nevű klubot, amelyből később NKMTE lett. Mint a legtöbb vidéki városban, a vasutasok sem maradhattak ki a sportból, Marosvásárhelyi Székely Vasutas SE néven 1941-ben alapítottak klubot.

A vasutasok kezdeményezésére, zömmel a fentebb felsorolt magyar csapatok játékosaiból alakult meg 1944-ben az immár román nevű ASM Târgu Mureş, amely a helyi bajnokságba nevezett be. Azért érdemes külön is megemlíteni, mert jelenlegi ellenfelünk történelme, ha nem is tekinti jogelődjének, de innen származtatja a marosvásárhelyi labdarúgást. Ez a csapat 1946-ban már a román első ligában találta magát. Kilenc szezont húztak le itt, mikor kiestek. Közben, 1948-ban az őt támogató gyár után RATA néven indultak, egy év múlva pedig már, mint Locomotiva. 1956-ban a neve Avantul lett és egy rövid szezon erejéig újra feljutott az élvonalba. Az újbóli kiesés után felvette az eredetihez hasonló nevét és lett CS Târgu Mureş. Az 1959/60-as bajnokság végén aztán feloszlott. Az első osztályban a legjobb helyezése a negyedik volt, amit kétszer is (1948/49 és 1952) elért.

A CS Târgu Mureş megszűnése után sem maradt sokáig minőségi futball nélkül a város, hiszen 1962-ben létrejött a hadsereg klubja az ASA Târgu Mureş (Asociaţia Sportivă Armata), amely hamarosan olyan erőssé vált, hogy futballban az európai kupákban is indulhatott. A bajnokságban a legjobb helyezése egy második hely volt. Az európai szereplést három UEFA Kupa indulás jelentette 1975 és 1978 között, amelynek során olyan csapatokkal játszottak, mint a német Dynamo Dresden, a horvát Dinamo Zagreb vagy a görög AEK Athen. Ezen klub történetének legfényesebb csillaga az a Bölöni László volt, akire mi magyarok, mi fradisták is büszkeséggel tekintünk. Miért? Mert sosem tagadta meg magyarságát és mint minden erdélyi magyarnak,  a Fradi felé húz a szíve. Az sem véletlen, hogy ennek az azóta ugyancsak megszűnt (2005) csapatnak a stadionját róla nevezték el Marosvásárhelyen. Az 1953-ban született Bölöni 1970 és 1984 között volt a klub labdarúgója, amikor a bukaresti katonacsapathoz (Steaua) vezényelték. Ki ne tudná, a vezérletével BEK-et nyert ez az együttes.

Az ASA megszűnése már átfedi az új egyesület az FCM megalakulását. Úgy tűnik, Marosvásárhelyen a futballban az állandóság, a tradíciók nem bírnak elsőrendű fontossággal. A 2004-ben alapított új egyesület színe narancs-kék. Alapításakor még a Trans-Sil Târgu Mureș nevet viselte, 2008-tól vette fel a mai nevét. Három évig a harmadosztályban, 2008-tól a másodosztályban, 2010-től pedig az élvonalban szerepelnek.

Mai keretében a nevek alapján csupán egy magyar játékos Szilágyi Lóránd szerepel a románokon kívül. Öt idegenlégiósa van, két szerb, két spanyol és egy brazil. Első élvonalbeli szezonjukban a 18 csapatos román bajnokságban 18 meccs után a 13. helyen állnak, két pontra a kieső helytől. Az elsődleges céljuk tehát nyilvánvalóan a bentmaradás kiharcolása.

Náluk is elkezdődött már a felkészülés, hiszen a román pontvadászat február 18-án folytatódik. Tán egy kicsit előrébb is járnak, mint mi, akik labdát még csak teremben láttunk. No, de majd ma! A szabad ég alatt meglátjuk, mit is jelent fiainknak a labdaéhség. Persze tudjuk, ezen a meccsen nem az eredmény a legfontosabb. Sokkal inkább az, hogy sok erdélyi magyarnak házhoz vittük azt a legendát, ami apáról-fiúra szállva élteti bennük a Fradi iránti szeretetet.

Az összeállítást az FCM Tirgu Mureş hivatalos honlapjának (http://www.fcm-tirgumures.ro), valamint a CS Târgu Mureş és az ASA Târgu Mureş megszűnt csapatok wikipedia oldalainak, a www.magyarfutball.hu honlap marosvásárhelyi adatainak a felhasználásával Simon Sándor készítette.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

 1. birosandor írta:

  miert nem boloni laci a fcm edzoje

  Hozzászólás ideje: 2012. február 13. 08:09

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           A Fradi dicső múltja, 98.rész – 1999-2000

           Bejegyzés ideje: 2010. szeptember 6.
           Szerző: Simon Sándor

           Búcsú a régi Albert-stadiontól

           Bejegyzés ideje: 2013. március 28.
           Szerző: SzB

           A Fradi dicső múltja, 19.rész – 1920-21

           Bejegyzés ideje: 2009. február 26.
           Szerző: Simon Sándor

           Bajnoki esélylatolgatás

           Bejegyzés ideje: 2015. február 15.
           Szerző: Simon József

           Grosics Gyula Prima Primissima-díjat kapott

           Bejegyzés ideje: 2009. december 5.
           Szerző: tibu1