2021. január 23. szombat

Mai ellenfelünk: FCM Tirgu Mureş

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2011. január 21.

Ma délben csapatunk a szabadban, rendes méretű pályán is megkezdi 2011-es szereplését. A kőkemény szovátai edzőtábort színesítik egy mérkőzéssel, ahol ellenfelük a marosvásárhelyiek csapata lesz, amit ma FCM Tirgu Mureş-nek hívnak. Őket próbáljuk egy kicsit bemutatni.

A klub teljes neve a címerében is olvasható: Fotbal Club Municipal Tirgu Mureş. Fiatal klubról beszélünk, hiszen 2004-ben alapították.

Mielőtt azonban a mai csapattal foglalkoznánk, nézzük a marosvásárhelyi labdarúgás múltját, amelyet természetesen a magyarok alapoztak meg. Már 1898-ban megalakult a Marosvásárhelyi SE, amely még ma is működik, futballcsapata a román negyedik ligában szerepel. A XX. század elején, 1911-ben alapították meg a Marosvásárhelyi PMTE (Polgári Munkás Testedző Egyesület) nevű klubot, amelyből később NKMTE lett. Mint a legtöbb vidéki városban, a vasutasok sem maradhattak ki a sportból, Marosvásárhelyi Székely Vasutas SE néven 1941-ben alapítottak klubot.

A vasutasok kezdeményezésére, zömmel a fentebb felsorolt magyar csapatok játékosaiból alakult meg 1944-ben az immár román nevű ASM Târgu Mureş, amely a helyi bajnokságba nevezett be. Azért érdemes külön is megemlíteni, mert jelenlegi ellenfelünk történelme, ha nem is tekinti jogelődjének, de innen származtatja a marosvásárhelyi labdarúgást. Ez a csapat 1946-ban már a román első ligában találta magát. Kilenc szezont húztak le itt, mikor kiestek. Közben, 1948-ban az őt támogató gyár után RATA néven indultak, egy év múlva pedig már, mint Locomotiva. 1956-ban a neve Avantul lett és egy rövid szezon erejéig újra feljutott az élvonalba. Az újbóli kiesés után felvette az eredetihez hasonló nevét és lett CS Târgu Mureş. Az 1959/60-as bajnokság végén aztán feloszlott. Az első osztályban a legjobb helyezése a negyedik volt, amit kétszer is (1948/49 és 1952) elért.

A CS Târgu Mureş megszűnése után sem maradt sokáig minőségi futball nélkül a város, hiszen 1962-ben létrejött a hadsereg klubja az ASA Târgu Mureş (Asociaţia Sportivă Armata), amely hamarosan olyan erőssé vált, hogy futballban az európai kupákban is indulhatott. A bajnokságban a legjobb helyezése egy második hely volt. Az európai szereplést három UEFA Kupa indulás jelentette 1975 és 1978 között, amelynek során olyan csapatokkal játszottak, mint a német Dynamo Dresden, a horvát Dinamo Zagreb vagy a görög AEK Athen. Ezen klub történetének legfényesebb csillaga az a Bölöni László volt, akire mi magyarok, mi fradisták is büszkeséggel tekintünk. Miért? Mert sosem tagadta meg magyarságát és mint minden erdélyi magyarnak,  a Fradi felé húz a szíve. Az sem véletlen, hogy ennek az azóta ugyancsak megszűnt (2005) csapatnak a stadionját róla nevezték el Marosvásárhelyen. Az 1953-ban született Bölöni 1970 és 1984 között volt a klub labdarúgója, amikor a bukaresti katonacsapathoz (Steaua) vezényelték. Ki ne tudná, a vezérletével BEK-et nyert ez az együttes.

Az ASA megszűnése már átfedi az új egyesület az FCM megalakulását. Úgy tűnik, Marosvásárhelyen a futballban az állandóság, a tradíciók nem bírnak elsőrendű fontossággal. A 2004-ben alapított új egyesület színe narancs-kék. Alapításakor még a Trans-Sil Târgu Mureș nevet viselte, 2008-tól vette fel a mai nevét. Három évig a harmadosztályban, 2008-tól a másodosztályban, 2010-től pedig az élvonalban szerepelnek.

Mai keretében a nevek alapján csupán egy magyar játékos Szilágyi Lóránd szerepel a románokon kívül. Öt idegenlégiósa van, két szerb, két spanyol és egy brazil. Első élvonalbeli szezonjukban a 18 csapatos román bajnokságban 18 meccs után a 13. helyen állnak, két pontra a kieső helytől. Az elsődleges céljuk tehát nyilvánvalóan a bentmaradás kiharcolása.

Náluk is elkezdődött már a felkészülés, hiszen a román pontvadászat február 18-án folytatódik. Tán egy kicsit előrébb is járnak, mint mi, akik labdát még csak teremben láttunk. No, de majd ma! A szabad ég alatt meglátjuk, mit is jelent fiainknak a labdaéhség. Persze tudjuk, ezen a meccsen nem az eredmény a legfontosabb. Sokkal inkább az, hogy sok erdélyi magyarnak házhoz vittük azt a legendát, ami apáról-fiúra szállva élteti bennük a Fradi iránti szeretetet.

Az összeállítást az FCM Tirgu Mureş hivatalos honlapjának (http://www.fcm-tirgumures.ro), valamint a CS Târgu Mureş és az ASA Târgu Mureş megszűnt csapatok wikipedia oldalainak, a www.magyarfutball.hu honlap marosvásárhelyi adatainak a felhasználásával Simon Sándor készítette.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

 1. birosandor írta:

  miert nem boloni laci a fcm edzoje

  Hozzászólás ideje: 2012. február 13. 08:09

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

 • Felelős szerkesztő: Simon Sándor
 • A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
 • Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
 • Simon Józsefnek (statisztikák)
 • Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
 • Harsányi Györgynek (fotók)
 • Email: ftc.barati.kor@gmail.com
 • Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

 • Legutóbbi hozzászólások

  Szabó Ferenc 65 éves

  Bejegyzés ideje: 2021. január 19.
  Szerző: SzB

  Végső nyughelyére kerültek Mészáros József hamvai

  Bejegyzés ideje: 2020. november 1.
  Szerző: Simon Sándor

  Az FTC Baráti Kör elnökségének közleménye

  Bejegyzés ideje: 2020. október 6.
  Szerző: Admin

  Az FTC Baráti Kör története

  Bejegyzés ideje: 2020. március 22.
  Szerző: Admin

  Szent Lászlós öregdiákokat keresünk

  Bejegyzés ideje: 2020. február 4.
  Szerző: Simon Sándor

  A tagdíjfizetésről

  Bejegyzés ideje: 2020. január 8.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 3. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 28.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 2. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 20.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 1. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 17.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Tolnay Lajos

  Bejegyzés ideje: 2019. április 22.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Gráf József

  Bejegyzés ideje: 2019. február 17.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Gabrovitz Kornél

  Bejegyzés ideje: 2019. január 2.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Dr. Keönch (Köncs) Boldizsár

  Bejegyzés ideje: 2018. december 29.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Weisz István

  Bejegyzés ideje: 2018. december 27.
  Szerző: Simon Sándor

  A Ferencvárosi Torna Club elnökei és ügyvezető elnökei

  Bejegyzés ideje: 2018. december 16.
  Szerző: Simon Sándor

  Fradi-naptár: 10.11. – 10.17.

  Bejegyzés ideje: 2010. október 11.
  Szerző: Limpi

  A riói olimpia volt a téma

  Bejegyzés ideje: 2016. július 27.
  Szerző: SzB

  Az FTC-Siófok mérkőzés számai

  Bejegyzés ideje: 2010. szeptember 21.
  Szerző: eagleeye1899

  Beszélgetés Liban Abdival

  Bejegyzés ideje: 2010. május 14.
  Szerző: tibu1

  Rudas Ferenc születésnapi köszöntése

  Bejegyzés ideje: 2014. július 8.
  Szerző: SzB

  Friss bejegyzések