2024. április 26. péntek

Fradi évfordulónaptár: 2011.04.02 – 08.

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2011. április 8.

Kit lehetett köszönteni, kiről lehetett megemlékezni az elmúlt napokban?

Amint az olvasó bizonyára észreveszi, valami történt. Egy ideje ez a rovat mindig napra szólt és mindig előre. Most azonban visszamenőleg érint hat napot. Miért? A szerkesztő is ember. Vannak egyéb kötelezettségei, amelyek néha elveszik a lehetőséget, hogy a honlappal foglalkozzon. Ám ettől nem maradhatnak ki azok, aki az adott napokon érdekeltek voltak. Ezért így utólag is, megemlékezem róluk.

2011. április 5. kedd:

Ezen a napon ünnepelte 28. születésnapját az egykori (ma már szerencsére a múlt rossz emlékeként létező) NB II-es Fradi egyik elefántcsontbarti légiósa Tidiane Souare. 2008-09 között 12 NB II-es mérkőzést játszott a Fradiban. Azóta focizott Guineában, a Horoya FC-ben és ki tudja, még hol. Nekünk csak az a lényeges, hogy egykoron a Fradiban is tette ezt.

Ugyancsak ezen a napon született 102 esztendővel ezelőtt egykori edzőnk, Sós Károly, Stróbl Károly néven. Játékosként az Ékszerészek csapatában kezdett, majd 1925-től 1927-ig az FTC amatőr futballistája volt, az első csapatban azonban nem játszott. Az első osztályt a Vasas, a Nemzeti és az Attila csapataiban ismerte meg játékosként, majd 1933 után idegenlégiós lett, játszott egyebek közt Franciaországban és Svájcban. 1938-ban tért haza, további öt esztendeig a Gamma csapatában “vezetett le”.

Sokkal hosszabb lett az edzői eredménylistája, melynek állomásai: Gamma, Szombathelyi Haladás, Újpesti TE, Szombathelyi Haladás, Salgótarjáni BTC, Dorogi Tárna, Bp. Kinizsi (azaz a Fradi, 1953-57 között, összesen 137 mérkőzésen), magyar válogatott pályaedző majd válogató biztos, Bp. Honvéd, 1961-67 között az NDK, 1968-69-ben Magyarország szövetségi kapitánya. Ez utóbbi ténykedésének, gyakorlatilag edzői karrierjének a marseille-i vereség vetett véget.

Edzői munkássága után sportvezetőként az MLSZ-ben dolgozott. 1991. augusztus 3-án hunyt el.

2011. április 6. szerda:

Szigeti Ferenc – Schmidt Ferenc néven – 1930. április 6-án egy szegény Zala megyei család gyermekeként látta meg a napvilágot. A kis falu, Türje csapatában kezdett el futballozni, és 1947-ben mint a helyi csapat gólkirálya indult el az Üllői út felé. Az első edzésen való bemutatkozása olyan jól sikerült, hogy azonnal leigazolták. A kitűnő felépítésű középcsatár Kocsis Sándorral együtt ontotta a gólokat a Fradi ifiben, a csapat 102 gólt lőtt, Szigeti Ferenc, megelőzve Kocsist, gólkirály lett, a csapat pedig megnyerte a bajnokságot. Azonnal kikiáltották Deák „Bamba” Ferenc utódjának. Bekerült az ifjúsági válogatottba is, és egyre erősebben kopogtatott a Fradi első csapata öltözőjének ajtaján. 1948. október 13-án jött el a bemutatkozás ideje, az Üllői úton a Roubaix elleni 9:0-s győzelem részese lehetett.

Fradista pályafutásának első szakasza azonban nem tartott sokáig. Közbeszólt a szegénység. A faluról felkerült gyermek szülei nem tudták elviselni az albérlet terheit, a budapesti megélhetést. A Fradi vezetése pedig csak hitegette. Így bármennyire fájdalmas volt, el kellett fogadnia az egyik nagy rivális, az Újpest ajánlatát. Azonban itt már nem volt olyan sikeres a játéka, mint a Fradiban, sőt további karrierjét két lábtörés is veszélyeztette. Lábadozott, amikor 1952-ben azt tanácsolták neki, hogy menjen a szocialista ipar egyik fellegvárának, Sztálinvárosnak, a csapatába. Így került a másodosztályú Vasmű együttesébe, többi között a későbbi 37-szeres válogatott Kotász Antal társaságában. A Sztálin Vasmű Építők rögtön meg is nyerte veretlenül az NB II Közép-csoportját, a bajnoki győzelemhez, a feljutáshoz Szigeti Ferenc 45 góllal járult hozzá! Két évig szerepeltek az NB I-ben, majd 1954-ben kiestek. Csak érdekességként, a mai dunaújvárosi futball történetében még mindig Szigeti Ferenc a legjobb góllövő, 109 mérkőzésen 88 gólt ért el!

Szigeti Ferenc második fradista korszaka 1957-ben kezdődött, a sok balszerencse után ezúttal szerencsésen. Tagja lehetett a Fradi történetének leghosszabb külföldi túrájára, az Ausztráliába utazó csapatnak. A nagy élményt gólokkal hálálta meg. 17 mérkőzésen 17 félidőt játszott és 20 gólt lőtt, a portya második legeredményesebb csatára volt. Bízott a sikeres hazai folytatásban, azonban 1958-ban megint baleset érte. A csapat az NSZK, Franciaország és Belgium területén lebonyolított túráján, miután a Hamburg elleni 5:2-s győzelemmel végződött mérkőzésen négy gólt rúgott, a saarbrückeni barátságos meccsen harmadszor is eltört a lába. Élvonalbeli szereplése ezzel úgy ért véget a Fradiban, hogy egyetlen bajnoki mérkőzésen sem kapott lehetőséget, annak ellenére, hogy 31 pályára lépése alkalmával 41 gólt lőtt!

Szigeti Ferenc harmadik fradista korszakának kezdetét 1973 jelentette, amikor a jó barát, Dalnoki Jenő mellett a Fradi első csapatának pályaedzője lett. Feladata volt a KEK küzdelmek során az ellenfelek feltérképezése. Így részese volt 1974/75-ben a KEK-döntőbe kerülésnek. Később utánpótlás szakágvezetőként tevékenykedett, azonban a nyolcvanas évek elején megszakadt a szoros kapcsolat a szeretett egyesülettel. A tágabb kapcsolat azonban nem szakadhat meg, azóta is figyelemmel kíséri szeretett csapata sorsát és eredményeit.

2010. április 7. szerda:

2011. április 7. csütörtök:

Ezen a napon ünnepelte a 65. születésnapját Németh Miklós, aki 1964.06.20-tól 1966.11.23-ig, majd 1969.03.16-tól 1972.07.05-ig szerepelt csapatunkban, mint gólerős csatár. Mérkőzéseinek száma 105 (59 bajnoki, 33 nemzetközi, 13 hazai díj), góljaié pedig 58 (27 bajnoki, 31 egyéb). Tagja az 1972-ben MNK győzelmet elért csapatnak. Nagyon nehéz volt a Szőke, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi csatársorba beférnie, de Németh Miklósra mindig lehetett számítani, sohasem okozott csalódást, ha valakit helyettesítenie kellett. A szurkolók nagyon szerették, sőt Puskás Ferenc figyelmét is felhívta magára. Nem akárhogy, négy góllal, amellyel 1971-ben egy nemzetközi tornán a Panathinaikos hálóját terhelte meg. Ugye emlékszünk, ez a csapat játszott egykoron BEK-döntőt is.

37 éves lett Lendvai Miklós, aki szülővárosában, Zalaegerszegen lett ismert és válogatott játékos. Onnan igazolt Franciaországba (Bordeaux), majd Svájcban (Lugano) játszott egy-egy évadot. 1998-ban igazolt a Fradiba, ahol ugyancsak egy évet töltött, összesen 41 mérkőzést (29 bajnoki, 10 nemzetközi, 2 hazai díj) játszott, 3 gólt (1 bajnoki, 2 egyéb) szerzett. A Fradi után újra vándorbotot vett a kezébe (Belgium, Ciprus), majd öt év után Győrbe tért haza, ahonnan szülővárosába igazolt, 2007-ben ott fejezte be élvonalbeli pályafutását. Alsóbb osztályokban ma is játszik, amellyel párhuzamosan edzősködik.

Ünnepelt a mai csapatunk kapitányaRósa Dénes is, aki 34 éves lett. BVSC, Győri ETO, Soproni VSE, BVSC, Dunaújváros, Újpest. Ezek voltak pályafutásának állomásai, mielőtt a Fradi mezét húzta magára 2003-ban. Annak ellenére, hogy a nagy ellenfél Újpesttől igazolt a Fradiba, hamar elfogadtatta magát a közönséggel, jó játékkal, gólokkal. Az első körben 2006-ig volt a játékosunk, ahol 66 NB I-es meccsen 13 gólt szerzett. 2006-ban Angliába, a Wolverhampton csapatához szerződött, ahol azonban nem sikerült igazán gyökeret vernie, volt, hogy kölcsönadták (Chelthenham), majd 2009 tavaszán a skót Hibernian játékosa lett. Innen tért haza 2009 nyarán másodszor is a Ferencvárosba, hogy NB I-es meccseinek és a góljainak a számát tovább gyarapítsa. Reméljük, mndkét szám tekintetében messze még a végállomás.

Utólag is minden ünnepeltnek nagyon boldog születésnapot kívánunk! A megholtakra pedig fradista büszkeséggel emlékezünk.

Simon Sándor

Felhasznált források:
Nagy Béla: Fradisták
Nagy Béla: Fradisták futballmezben 1. 2. 3.
Nagy Béla: Kik játszottak a Fradiban?
Nagy Béla: Fradi futballévszázad

wikipedia bejegyzések

www.ftc.hu
www.hlsz.hu
www.origo.hu
www.f-group.hu
www.tempofradi.hu
www.kataca.hu
www.waterpololegends.com

http://klinda.site.aplus.net
http://melbourne56.origo.hu/elo/versenyzok/20061018hunics.html

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS