2017. április 27. csütörtök

Fradi évfordulónaptár: 2011.04.02 – 08.

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2011. április 8.

Kit lehetett köszönteni, kiről lehetett megemlékezni az elmúlt napokban?

Amint az olvasó bizonyára észreveszi, valami történt. Egy ideje ez a rovat mindig napra szólt és mindig előre. Most azonban visszamenőleg érint hat napot. Miért? A szerkesztő is ember. Vannak egyéb kötelezettségei, amelyek néha elveszik a lehetőséget, hogy a honlappal foglalkozzon. Ám ettől nem maradhatnak ki azok, aki az adott napokon érdekeltek voltak. Ezért így utólag is, megemlékezem róluk.

2011. április 5. kedd:

Ezen a napon ünnepelte 28. születésnapját az egykori (ma már szerencsére a múlt rossz emlékeként létező) NB II-es Fradi egyik elefántcsontbarti légiósa Tidiane Souare. 2008-09 között 12 NB II-es mérkőzést játszott a Fradiban. Azóta focizott Guineában, a Horoya FC-ben és ki tudja, még hol. Nekünk csak az a lényeges, hogy egykoron a Fradiban is tette ezt.

Ugyancsak ezen a napon született 102 esztendővel ezelőtt egykori edzőnk, Sós Károly, Stróbl Károly néven. Játékosként az Ékszerészek csapatában kezdett, majd 1925-től 1927-ig az FTC amatőr futballistája volt, az első csapatban azonban nem játszott. Az első osztályt a Vasas, a Nemzeti és az Attila csapataiban ismerte meg játékosként, majd 1933 után idegenlégiós lett, játszott egyebek közt Franciaországban és Svájcban. 1938-ban tért haza, további öt esztendeig a Gamma csapatában “vezetett le”.

Sokkal hosszabb lett az edzői eredménylistája, melynek állomásai: Gamma, Szombathelyi Haladás, Újpesti TE, Szombathelyi Haladás, Salgótarjáni BTC, Dorogi Tárna, Bp. Kinizsi (azaz a Fradi, 1953-57 között, összesen 137 mérkőzésen), magyar válogatott pályaedző majd válogató biztos, Bp. Honvéd, 1961-67 között az NDK, 1968-69-ben Magyarország szövetségi kapitánya. Ez utóbbi ténykedésének, gyakorlatilag edzői karrierjének a marseille-i vereség vetett véget.

Edzői munkássága után sportvezetőként az MLSZ-ben dolgozott. 1991. augusztus 3-án hunyt el.

2011. április 6. szerda:

Szigeti Ferenc – Schmidt Ferenc néven – 1930. április 6-án egy szegény Zala megyei család gyermekeként látta meg a napvilágot. A kis falu, Türje csapatában kezdett el futballozni, és 1947-ben mint a helyi csapat gólkirálya indult el az Üllői út felé. Az első edzésen való bemutatkozása olyan jól sikerült, hogy azonnal leigazolták. A kitűnő felépítésű középcsatár Kocsis Sándorral együtt ontotta a gólokat a Fradi ifiben, a csapat 102 gólt lőtt, Szigeti Ferenc, megelőzve Kocsist, gólkirály lett, a csapat pedig megnyerte a bajnokságot. Azonnal kikiáltották Deák „Bamba” Ferenc utódjának. Bekerült az ifjúsági válogatottba is, és egyre erősebben kopogtatott a Fradi első csapata öltözőjének ajtaján. 1948. október 13-án jött el a bemutatkozás ideje, az Üllői úton a Roubaix elleni 9:0-s győzelem részese lehetett.

Fradista pályafutásának első szakasza azonban nem tartott sokáig. Közbeszólt a szegénység. A faluról felkerült gyermek szülei nem tudták elviselni az albérlet terheit, a budapesti megélhetést. A Fradi vezetése pedig csak hitegette. Így bármennyire fájdalmas volt, el kellett fogadnia az egyik nagy rivális, az Újpest ajánlatát. Azonban itt már nem volt olyan sikeres a játéka, mint a Fradiban, sőt további karrierjét két lábtörés is veszélyeztette. Lábadozott, amikor 1952-ben azt tanácsolták neki, hogy menjen a szocialista ipar egyik fellegvárának, Sztálinvárosnak, a csapatába. Így került a másodosztályú Vasmű együttesébe, többi között a későbbi 37-szeres válogatott Kotász Antal társaságában. A Sztálin Vasmű Építők rögtön meg is nyerte veretlenül az NB II Közép-csoportját, a bajnoki győzelemhez, a feljutáshoz Szigeti Ferenc 45 góllal járult hozzá! Két évig szerepeltek az NB I-ben, majd 1954-ben kiestek. Csak érdekességként, a mai dunaújvárosi futball történetében még mindig Szigeti Ferenc a legjobb góllövő, 109 mérkőzésen 88 gólt ért el!

Szigeti Ferenc második fradista korszaka 1957-ben kezdődött, a sok balszerencse után ezúttal szerencsésen. Tagja lehetett a Fradi történetének leghosszabb külföldi túrájára, az Ausztráliába utazó csapatnak. A nagy élményt gólokkal hálálta meg. 17 mérkőzésen 17 félidőt játszott és 20 gólt lőtt, a portya második legeredményesebb csatára volt. Bízott a sikeres hazai folytatásban, azonban 1958-ban megint baleset érte. A csapat az NSZK, Franciaország és Belgium területén lebonyolított túráján, miután a Hamburg elleni 5:2-s győzelemmel végződött mérkőzésen négy gólt rúgott, a saarbrückeni barátságos meccsen harmadszor is eltört a lába. Élvonalbeli szereplése ezzel úgy ért véget a Fradiban, hogy egyetlen bajnoki mérkőzésen sem kapott lehetőséget, annak ellenére, hogy 31 pályára lépése alkalmával 41 gólt lőtt!

Szigeti Ferenc harmadik fradista korszakának kezdetét 1973 jelentette, amikor a jó barát, Dalnoki Jenő mellett a Fradi első csapatának pályaedzője lett. Feladata volt a KEK küzdelmek során az ellenfelek feltérképezése. Így részese volt 1974/75-ben a KEK-döntőbe kerülésnek. Később utánpótlás szakágvezetőként tevékenykedett, azonban a nyolcvanas évek elején megszakadt a szoros kapcsolat a szeretett egyesülettel. A tágabb kapcsolat azonban nem szakadhat meg, azóta is figyelemmel kíséri szeretett csapata sorsát és eredményeit.

2010. április 7. szerda:

2011. április 7. csütörtök:

Ezen a napon ünnepelte a 65. születésnapját Németh Miklós, aki 1964.06.20-tól 1966.11.23-ig, majd 1969.03.16-tól 1972.07.05-ig szerepelt csapatunkban, mint gólerős csatár. Mérkőzéseinek száma 105 (59 bajnoki, 33 nemzetközi, 13 hazai díj), góljaié pedig 58 (27 bajnoki, 31 egyéb). Tagja az 1972-ben MNK győzelmet elért csapatnak. Nagyon nehéz volt a Szőke, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi csatársorba beférnie, de Németh Miklósra mindig lehetett számítani, sohasem okozott csalódást, ha valakit helyettesítenie kellett. A szurkolók nagyon szerették, sőt Puskás Ferenc figyelmét is felhívta magára. Nem akárhogy, négy góllal, amellyel 1971-ben egy nemzetközi tornán a Panathinaikos hálóját terhelte meg. Ugye emlékszünk, ez a csapat játszott egykoron BEK-döntőt is.

37 éves lett Lendvai Miklós, aki szülővárosában, Zalaegerszegen lett ismert és válogatott játékos. Onnan igazolt Franciaországba (Bordeaux), majd Svájcban (Lugano) játszott egy-egy évadot. 1998-ban igazolt a Fradiba, ahol ugyancsak egy évet töltött, összesen 41 mérkőzést (29 bajnoki, 10 nemzetközi, 2 hazai díj) játszott, 3 gólt (1 bajnoki, 2 egyéb) szerzett. A Fradi után újra vándorbotot vett a kezébe (Belgium, Ciprus), majd öt év után Győrbe tért haza, ahonnan szülővárosába igazolt, 2007-ben ott fejezte be élvonalbeli pályafutását. Alsóbb osztályokban ma is játszik, amellyel párhuzamosan edzősködik.

Ünnepelt a mai csapatunk kapitányaRósa Dénes is, aki 34 éves lett. BVSC, Győri ETO, Soproni VSE, BVSC, Dunaújváros, Újpest. Ezek voltak pályafutásának állomásai, mielőtt a Fradi mezét húzta magára 2003-ban. Annak ellenére, hogy a nagy ellenfél Újpesttől igazolt a Fradiba, hamar elfogadtatta magát a közönséggel, jó játékkal, gólokkal. Az első körben 2006-ig volt a játékosunk, ahol 66 NB I-es meccsen 13 gólt szerzett. 2006-ban Angliába, a Wolverhampton csapatához szerződött, ahol azonban nem sikerült igazán gyökeret vernie, volt, hogy kölcsönadták (Chelthenham), majd 2009 tavaszán a skót Hibernian játékosa lett. Innen tért haza 2009 nyarán másodszor is a Ferencvárosba, hogy NB I-es meccseinek és a góljainak a számát tovább gyarapítsa. Reméljük, mndkét szám tekintetében messze még a végállomás.

Utólag is minden ünnepeltnek nagyon boldog születésnapot kívánunk! A megholtakra pedig fradista büszkeséggel emlékezünk.

Simon Sándor

Felhasznált források:
Nagy Béla: Fradisták
Nagy Béla: Fradisták futballmezben 1. 2. 3.
Nagy Béla: Kik játszottak a Fradiban?
Nagy Béla: Fradi futballévszázad

wikipedia bejegyzések

www.ftc.hu
www.hlsz.hu
www.origo.hu
www.f-group.hu
www.tempofradi.hu
www.kataca.hu
www.waterpololegends.com

http://klinda.site.aplus.net
http://melbourne56.origo.hu/elo/versenyzok/20061018hunics.html

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Találkozásom az élő Fradizmussal

           Bejegyzés ideje: 2009. november 28.
           Szerző: tibu1

           A Fradi egykor volt szakosztályai, 2.rész: Tenisz

           Bejegyzés ideje: 2009. október 14.
           Szerző: Simon Sándor

           Fradi-naptár: 03.22.

           Bejegyzés ideje: 2010. március 22.
           Szerző: Simon Sándor

           Szurkolók a múltból: Kovács György, a szurkoló

           Bejegyzés ideje: 2009. október 9.
           Szerző: tibu1

           Búcsú a 2015-ös évtől

           Bejegyzés ideje: 2016. január 1.
           Szerző: SzB