2024. március 28. csütörtök

Érdekességek a Ferencváros múltjából, 2.rész

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. január 29.

Az első részben Nagy Béla visszaemlékezése alapján képben és hangban bemutattuk az első “Hajrá Fradi!” buzdítás történetét.

Ezúttal is egy “elsőt” bányásztunk elő a múltból. Az Üllői úti pálya első füves pályán lejátszott mérkőzését.

1935. november 17-e után több mint hét hónapig nem léphettek játékosok az Üllői úti stadion játékterére. Az ok egyszerű, a vezetők elhatározták, hogy újjáalakítják a játékteret, magyarán füvesítik azt.

A földes pálya utolsó mérkőzésén a fentebb jelzett napon a Ferencváros 4-0 arányban győzte le a Budai 11 együttesét, Toldi Géza és Sárosi György 2-2 góljával.

Ezután a Fradi “albérletbe költözött”. 1935. decemberében egy mérkőzés erejéig a nagy ellenfél otthonába, a Hungária körútra, ahol 5-1-re verte a III.kerület csapatát. 1936 tavaszán aztán állandó helyet kerestek, amit a Hungária körút szomszédságában, a Sport utcában találtak meg, ott játszottak 5 mérkőzést. A mérleg 4 győzelem és 1 vereség, 25-7-es gólkülönbség.

Közben pedig készült az Üllői úti gyepszőnyeg, amelynek avatására 1936. június 21-én, a Slavia Praha elleni KK-mérkőzésen került sor.

A szokás szerint teltházas mérkőzésen a

Háda – Korányi, Papp – Pósa, Polgár, Lázár – Táncos, Kiss, Sárosi, Toldi, Kemény

összeállítású Ferencváros nagyszerű játékkal 5-2-re győzött. Táncos Mihály lőtt egy gólt, de igazán emlékezetessé Sárosi György tette a gyepszőnyeg avatását, négy gólt szerzett. Hogy milyeneket? Egyebek közt ez is kiderül a http://www.filmhiradokonline.hu/ jóvoltából:

Összeállította: Simon Sándor

Forrás:
Nagy Béla: Fradi futballkrónika 1899-1973 (1974)

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS