2024. április 25. csütörtök

Az ősz mérkőzései a számok tükrében – összesítő

Szerző: eagleeye1899 Bejegyzés ideje: 2010. december 18.

Itt, az FTC Baráti kör oldalán hétről-hétre készítettem egyéni statisztikáimat a játékosaink bajnoki teljesítményéről. Gondoltam egy merészet és összegyúrtam ezeket az egyéni számokat csapatszintű számokká, amelyek tükrében visszaidézem az őszi mérkőzéseket…

A számok a mérkőzések felvételének visszanézése alapján készültek.

Igyekeztem mindezt hibátlanul vagy a legkevesebb hibával elvégezni, úgy érzem,  sikerült is. A honlapon a “statisztika” menüpontban visszanézhetők a jelen munka forrásai, a fordulónkénti egyéni táblázatok.


Úgy gondoltam, a téli szünetben, a focimentes időkben ezen néhány adat egymás mellé állításával egy kicsit feleleveníthetjük az ősz mérkőzéseit, ellenőrizhetjük, hogy emlékeink szinkronban vannak-e a számokkal, azaz a számok, amelyek most már a csapat teljesítményét mutatják, azt mutatják-e, amit a meccset élőben látva éreztünk.

Ha az olvasónak kedve van, tartson velem egy kis böngészésre!

Először nézzük az átadásokat, melyik mérkőzésen, mennyi jó és rossz passz volt:

Lehet, hogy kicsit túlszíneztem ezt a táblát, de úgy gondoltam, mégis így hagyom.

Mint látható, a legtöbb átadást (és a legtöbb átadást!) az FTC – Szolnok mérkőzésen produkálta csapatunk. Igaz, hogy a pontatlan passzok tekintetében is ezen a mérkőzésen jártak élen a játékosaink, mégis a passzok száma olyan magas, hogy ez a relatív kicsi előny e tekintetben elhanyagolható a többi mérkőzéshez képest. Ez a mérkőzés emlékezetem szerint elég nagy fölényben voltunk (a labdabirtoklásban mindenképp) és habár nem brillírozott csapatunk, Pisanjukék alig-alig okoztak veszélyt (azt is főként az elején)  illetve keveset birtokolták a labdát.

Jó átadások tekintetében igen magas szám volt az FTC-Honvéd mérkőzésen, amelyet bár elveszítettünk, de emlékezhetünk, hogy igen komoly nyomás alá helyeztük a Honvédot az első félidő végén illetve a második félidő első felében, a 60 perc tájékáig. Ez volt az a mérkőzés (nem feledem, mert máig bosszant), amelyen a Honvéd szó szerint három támadást vezetett és ezzel nyert.

Szembetűnő még a magas értékeknél maradva – de ez már negatív képet ad – a DVSC-FTC mérkőzés elég magas (kategóriájában a legmagasabb) rossz átadási statisztikája. Összes passzok tekintetében ez a mérkőzés az ötödik helyen végzett, ami annyira nem rossz szám (emlékezhetünk, többnyire partiban voltunk a Lokival a mérkőzésen, főleg a második félidőben, bátrabb végjátékkal nyerhettünk is volna akár?!), de a rossz passzok tekintetében itt végeztünk az élen, talán ezért is lett vereség a vége?

Nézzük most a másik végéről, negatív oldalról a számokat.

Legkevesebb összes passz szám + legkevesebb jó passz :  Videoton – FTC. Prukner úr háromvédős rendszert játszatott, először a bajnokságban, a kontrákra, kevés húzással játszottunk. Úgy gondolom, a számok is ezt igazolják.

Pozitív töltetű legalacsonyabb érték a rossz passzok esetében:  FTC – MTK és Pápa-FTC. Az eredményeket mindenki ismeri, két elsöprő siker, 3-0 és 0-5! Érdekes egybeesés.

Második legalacsonyabb összes átadás és jó passz: UTE-FTC. Várható volt, hogy ilyen téren ez a mérkőzés a „top”-ban lesz ebben a kategóriában, bár a Vidi meccsünk „megelőzte”…

Alacsony összes passz tekintetében említést érdemel az e tekintetben dobogós mérkőzés, az FTC-Kaposvár. Emlékezhetünk, nagyon megszenvedtünk a szervezett Kaposvárral hazai pályán, ezt ez a szám is mutatja.

Még talán az Vasas-FTC alacsony rossz passz száma említésre méltó, majd fele annyi, mint a legtöbbet produkált mérkőzésünkön.

Nézzük az összjátékot középpályásaink és védőink összprodukciója alapján:

Ebben a táblázatban játékosaink közül védőnek kizárólag a védőinket számoltam be, azon középpályásainkat, akik esetleg az adott meccsen esetenként egész a védővonalig léptek vissza, a középpályás statisztikába számoltam. A csatáraink összjátékát itt nem vettem figyelembe.

Látható, hogy az FTC-Szolnok meccsen a kimagasló számokból mindkét csapategység kivette a részét.

Középpályásaink az FTC-Haladás mérkőzésen produkálták az ősz második legjobb átadás statisztikáját.

Védőink az FTC-Honvéd mérkőzésen járatták a legtöbbet a labdát. Emlékezhetünk, a Honvéd szinte az egész mérkőzésen beszorult, körbe adogattuk őket még emberhátrányban is, amelyből védőink nagy arányban vették ki részüket – az ellenfélen nem találtunk fogást, feltolt védőink sokat kényszerültek oldalpasszokra illetve támadásaink meddősége miatt sokat járatták ők a labdát – támadóinkat lefogták.

legkevesebb rossz középpályás passz: Pápa-FTC.

legkevesebb védő átadás:  Videoton-FTC. Sokszor átfutottak minket a középpályán, védőink viszonylag keveset adogattak, passzaik általában nem egymáshoz, hanem előre irányultak (kontrák).

Nézzük a védekezés adatait:

szerelés, tisztázás: csapatszintű, labdaszerzéssel kiegészített szerelés statisztika. v. szerelés: védőink szerelése, tisztázása. kp.szerelés: középpályásaink szerelése, tisztázása.

Kecskemét-FTC: főként a védőink szereltek, a Kecskemét keményen kontrázott, a középpályánkat átjátszották gyorsan, sok íveléssel.

Videoton-FTC: sok szerelés, mindkét csapatrész önmagához képest magas számot produkált.

Ami érdekesség lehet, hogy majd minden mérkőzésünkön a védelem nagyobb arányban „dolgozott”, mint a középpálya, ez alól kivétel a Paks-FTC mérkőzés, ahol középpályásaink összesítve nagyobb arányban vették ki részüket a védőmunkából – talán az irreális talaj hatása miatt?! A középpályások az MTK elleni mérkőzésen és a Kaposvár elleni meccsen szintén sokat besegítettek a védőmunkába.

Nézzük a labdaszerzés, a labdavesztés számait:

A Haladás elleni meccsen csak átadás statisztika készült, ezért ez hiányzik.

LABDAVESZTÉS

UTE-FTC: a legtöbb labdavesztés.

Debrecen és Paks idegenben: szintén magas számok. Mindhárom vereség, sőt a Siófok elleni hazai meccsünk a következő a sorban. Őket már győztes mérkőzés követi, de négy vereség e tekintetben az élen áll.

LABDASZERZÉS

FTC-MTK a csúcson! A Videoton mérkőzés a második. Úgy látszik, kellett a bravúrdöntetlenhez a meglepő, agresszív stílusunkból fakadó labdaszerzés.

A Honvéd ellen volt a legkevesebb labdaszerzés. Talán mert a labda szinte végig nálunk volt?!

A Haladás elleni meccset ebből a szempontból nem figyeltem. A két utolsó mérkőzés üres mezői szintén ezen okból hiányosak. (Azért remélem így is érdemes áttekinteni.

A szélen az FTC-MTK mérkőzésen próbálkoztunk a legtöbbet. Érdekes, hogy két gólunk (öngólok) a szélről beadásból születtek illetve a harmadik gól szögletből. Mondhatjuk, itt nyertük meg a meccset?!

A Vasas és az MTK mérkőzésen íveltük előre a 16-osra a legkevesebbet a labdát.

A legtöbbször a Siófok ellen próbálkoztunk így, rettenetesen erőlködtünk, hogy megnyerjük azt a mérkőzést, nem volt türelmünk kijátszani az ellenfelet.

A Paks elleni irreális talajon íveltük előre a mezőnyben a legtöbbet a labdát.

A ZTE meccs volt e téren az első. Sajnos itt kísérleteink jó része vagy blokkolt volt, vagy fölé és mellé ment…

A Paks elleni nyitómeccsen volt a legkevesebb kísérletünk, mégis győztünk. Emlékszem, aggódtunk is, hogy kevés a gólhelyzet, mi lesz így a csapattal?

Azért nem sikerült olyan rosszra az ősz, sőt!

Remélem, a számok segítségével valamelyest sikerült felelevenítenem az ősz mérkőzéseit.

Köszönöm a figyelmet!

Sinka András

(eagleeye)

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

11 hozzászólás

  1. Simon Sándor írta:

    András!

    Azt hiszem, sokak nevében írhatom, nagyon köszönjük páratlan munkádat, amellyel az egész szezonban megörvendeztettél minket. Köszönjük, mert tudjuk, egy-egy ilyen összeállítás elkészítése kemény munka, amelynek időszükséglete sem akármilyen. Köszönjük, mert általa sokan visszajelzést kapunk az adott meccs élőben tapasztalt megérzéseire.

    Jövőre várjuk a folytatást! Az egyre jobb hangulatú folytatást, ami azt jelenti, hogy csapatunk töretlenül fog fejlődni, úgy a játékban, mint a helyezésben. Magam hiszem, hogy rövidesen újra meg fogja hódítani a csúcsokat, tömegesen vissza fogja csalogatni a nézőket a lelátóra.

    Hozzászólás ideje: 2010. december 18. 13:23

  2. eagleeye írta:

    Kedves Sanyi!

    Köszönöm szépen a bíztatást 🙂

    Nagy tavasz elé nézünk, sok hazai rangadóval.Bízom benne, hogy sikerül még jobban összeállnia idei csapatunknak!A váz mára kialakult, nem kell majd a nulláról kezdeni, ennyivel pedig már előnyben leszünk az őszhöz képest, úgyhogy van remény magasabb szintre lépni 🙂

    Hozzászólás ideje: 2010. december 18. 14:44

  3. Franto írta:

    Csak csatlakozni tudok Sanyihoz. Hatalmas gratuláció és minden elismerésem a munkádért! Csak így tovább!

    Hozzászólás ideje: 2010. december 18. 15:00

  4. tibu1 írta:

    András!

    Munkáddal valóban sokunknak okoztál örömet, magam is sokszor vettem hasznát a játékosokkal történő beszélgetésim során.
    Rajtam kívül azonban elég szép “rajongó táborod” is alakult, akik hétről-hétre várták a statisztikáidat.
    Köszönjük az áldozatkész munkádat!

    Hozzászólás ideje: 2010. december 18. 15:15

  5. eagleeye1899 írta:

    Ohh, köszönöm, de ne engem dicsérjétek és bíztassatok, hanem a csapatot inkább! 🙂 Bár tudom, hogy Ti ezt teszitek és nem kell ezt nektek mondani, hehe.

    (De azért jól esik nekem is a dicséret, köszi :-))

    Aranyosak vagytok.Mindjárt jön bockor, és visszaránt a valóságba, az éles szemével kiszúr valami hibát, de köszönöm neki is, hogy általában olvassa és kommentálja is a táblákat 🙂

    Hozzászólás ideje: 2010. december 18. 15:52

  6. tibu1 írta:

    Bockor a kegyetlen! 😀 😀 😀

    Hozzászólás ideje: 2010. december 18. 16:53

  7. trebla77 írta:

    Mint ahogyan beszéltünk is róla a számok nem hazudnak!
    Szép munka, köszönjük!
    Az összesítésből még egy adat kiderül, hogy a végére az utolsó meccsekre mintha romlott volna a statisztika is. Lehet, hogy kondíció terén is kell keresgélni?
    Szép tavaszt nekünk, hogy megkönnyítsék a munkát neked is:)

    Hozzászólás ideje: 2010. december 18. 19:38

  8. bockor írta:

    Szia Eagle!

    Látom már hiányoztam 🙂 Természetesen hozzászólok, mint mindig és azzal kell kezdenem, hogy gratulálok a munkádhoz! Ahhoz a munkádhoz, amit olyan jól végeztél, hogy vagy egyáltalán nem, vagy csak elenyészően kevés helyen tudtam belekötni. Pedig rajta voltam! 🙂
    Most is nagyon kellett figyelnem, hogy kötekedhessek, de azért találtam valamit 🙂 A Videoton ellen az első félidőben nem kontráztunk, hanem sokszor a térfelükön tartottuk a labdát, szerintem ekkor fölényben is voltunk. A második félidőre, vagy rossz felfogásban jöttünk ki, vagy a fehérváriak kényszerítették ránk az akaratukat és akkor már valóban csak kontrákra futotta az erőnkből. Most csak ennyi sikerült 🙂
    Továbbra is maradok hűséges olvasód!

    Hozzászólás ideje: 2010. december 19. 10:46

  9. eagleeye írta:

    Szia bockor!

    Már vártalak, örülök, hogy jöttél 🙂 Nélküled nincs is statisztika!Köszönöm, hogy segítettél szezon közben, hogy mik az érdekes szempontok, stb.
    A vidivel kapcsolatban egyetértek Veled, voltak periódusok, mikor tartottuk a labdát, ez igaz.Viszont nem adogathattunk sokáig, mert támadtak a Vidisek erőszakosan, mint ahogy sokszor mi is őket.Szerintem ezért volt alacsony a passz számunk ezen a meccsen.
    Azért a gólunk és Schembri helyzete(i) szerintem a kontra kategóriájába tartoznak, a Vidi akcióinál többször volt átlövés, feljöttek ránk, de ezen nem veszünk össze 🙂
    Köszönöm, hogy mindig átnézed, mit “alkotok” és segítesz vagy javítasz!
    Remélem Treblának és Sanyinak igaza lesz, jók leszünk tavasszal, akkor tényleg könnyebb nekem is ráfordítani az időt a dolgokra 🙂

    Hozzászólás ideje: 2010. december 19. 12:29

  10. Franzstadt.tk írta:

    Kedves András!
    Remek munkát végzett, figyelemreméltó a statisztika.
    Az a kérdésem,hogy átvehetem-e a honlapra(www.franzstadt.tk) a cikket,természetesen név- és forrásmegjelöléssel?

    Hozzászólás ideje: 2011. január 1. 15:27

  11. eagleeye írta:

    Kedves Franzstadt.tk!

    Köszönöm a dicséretet, forrásmegjelöléssel bármi átvehető az oldalról, úgyhogy csak bátran, hajrá (Fradi)! 🙂

    Üdvözlettel:

    András

    Hozzászólás ideje: 2011. január 1. 16:31

HOZZÁSZÓLÁS