2024. március 29. péntek

Mai ellenfelünk: FC Nitra

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2011. január 29.

Erdély és Délvidék után a Felvidék következik. A Fradi labdarúgói tovább viszik a lángot a magyarlakta területeken. Ezúttal Nyitrára vezet az útjuk. Most a nyitraiak készülnek arra, hogy presztízsokokból legyőzzék. Ez is a garanciája annak, hogy újra éles felkészülési meccset vívhatunk. Nem mai klub a Nyitra, hogy is lenne az, mikor magyar eleink mindenütt szerettek klubot, sportklubot létrehozni. Nézzük az ő történetüket.

Immáron 102 esztendeje, 1909-ben alapították meg NYÖTTSO néven. A bonyolult betűszó jelentése: Nyitrai Önkéntes Tűzoltó Testület Sportosztálya. Két évvel később a bonyolult elnevezés kissé módosult, miután egyesületté alakultak. Az új név a Nyitrai Torna és Vívó Egyesület, NYTVE lett.

Az új név alatt már nyolc évig sportolhattak a tagok, amikor 1919-ben tovább egyszerűsödött az elnevezés Nyitrai SC-re azaz Nyitrai Sport Clubra. Két esztendő után ebből SK Nitra lett. Nem nehéz kitalálni a szlovákosodás okát. Újabb két év (még mindig csak 1923-at írunk) és a nevük AC Nitra. Ez legalább tartósnak bizonyult, hiszen épp egy negyedszázadig nem változott.

Eddig csak a névváltozásokat említettük, a teljesítményeket nem. A legelső időktől kezdve foglalkoztak a labdarúgással, de bajnokságokba nem neveztek. Rendszertelenül játszottak barátságos mérkőzéseket, zömmel a környékbeli csapatokkal. Nagy ünnep volt a városban, ha a kor – hozzájuk képest – futball nagyhatalmai, bécsi vagy budapesti csapatok ellen játszhattak. A rendszeres bajnoki küzdelmekhez csupán 1928/29-ben csatlakoztak, amikoris a területi bajnokságokban indultak. A második világháború végéig nem is jutottak a második vonalnál feljebb, oda is csak néha.

Ez a folyamat a háború után is tartott. Mivel ők is viselték a szocialista kor áldásait és átkait, egy ideig megint a nevüket keresték. 1948-ban egy ideig Sokol Nitra, majd ZSJ Sokol, ZK KP Nitra és DSO Slavoj Nitra lett anevük. És még mindig csak 1956-ot mutatott a naptár. Az eredményekben nem lehet ilyen hosszú sort írni, hiszen azok továbbra is az alsóbb osztályokhoz kötötték őket.

1956-ban hosszabb időre, tíz teljes évre állandósult nevet kaptak, amely a TJ Slovan Nitra lett. Ezen a néven köszöntött rájuk az első igazi siker, amikor az 1959/60-as szezonban először szerepelhettek a csehszlovák első osztályú bajnokságban. Az első évben a nyolcadik helyen végeztek. A következő évadban tizenegyedikek lettek, míg az 1961/62-es szezont ezüstérmesként fejezték be. Ez mindmáig a legelőkelőbb helyezésük a bajnoki küzdelmekben. Aztán 1963-ban kiestek az első osztályból, ahova az 1971/72-es szezonra tértek vissza. Négy év után újra búcsúztak, miután utolsóként zárták, az 1974/75-ös szezont. Az 1979/80-as évadban indulhattak újra az élvonalban, amikor újoncként a hatodikok lettek. Ezután újra változékony teljesítményt mutattak, míg 1984-ben újra kiestek. Két szezon után sikerült a visszajutás. 1989-ben érték el második feljegyzésre méltó sikerüket, bronzérmesek lettek. Eután, annak megszűnéséig 1993-ig stabil tagjai maradtak a csehszlovák első osztályú bajnokságnak.

Jobban szerepeltek a csehszlovák kupasorozatban, ahol az évek során négyszer (1974/75, 1982/83, 1986/87, 1990/91) is eljutottak a kupadöntőig, azonban mindannyiszor alulmaradtak.

Ezúttal az eredmények ismertetésével szaladtunk előre, pedig a klubtörténet hagyományai alapján a csapat neve is tovább változott. Ezt ott hagytuk abba, hogy 1966-ig Slovan Nitra voltak. Ezután 1976-ig újra AC Nitra, majd 1990-ig TJ Plastika Nitra lett a nevük. 1990-től azonban a mai nevet viselik, azaz FC Nitra néven versenyeznek, immár 21 éve, ami a történetüket látva közelíti a rekordidőt.

1993/94-től az akkor induló szlovák bajnokságban szerepelnek. Az első év kudarc volt nekik, hiszen utolsóként kiestek. A visszajutás nem váratott sokáig, hiszen egy szezont töltöttek el mindössze a másodosztályban, 1995-ben már újra az első osztályra készülhettek. A következő szezont szintén a legjobbak között kezdhették el, de a létszámcsökkentés miatt, 2000-ben újra kiestek. Öt év másodosztályú száműzetés után, a 2005/06-os szezonra jutottak fel újra, amelyet végül ötödikként fejeztek be. A 2007/08-as szezonban bronzérmesek lettek, viszont a következő évadban utolsó előttiként zártak, de a 2009/10-es bajnoki küzdelmek alatt újra feltámadtak, és az előkelő negyedik pozícióban végeztek. Látható, hogy a szlovák éra hű tükörképe a csehszlovák korszaknak, már ami a hektikus szereplést illeti.

A nemzetközi színtérre eddig mindössze kétszer léphettek ki. Először 1989/90-ben indultak az UEFA Kupában, ahol a német 1. FC Köln ellen az első fordulóban kétszer kikaptak (1-4, 0-1). Másodszor tavaly nyáron kóstolhattak bele az európai kupaszereplésbe, ami ugyancsak nem tartott sokáig. Az Európa Liga első selejtezőkörében a Győri ETO jelentette nekik a végállomást (2-2, 1-3).

Mai csapatuk fotója:

Stadionjuk a város közepén, szép helyen van, 11 384 fő befogadóképességű.

Az összeállítást az FC Nitra hivatalos honlapjának (http://www.fcnitra.sk), valamint az angol nyelvű wikipedia oldalnak (http://en.wikipedia.org/wiki/FC_Nitra) a felhasználásával Simon Sándor készítette.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS