2024. április 26. péntek

Mai ellenfelünk: NK Hrvatski Dragovoljac

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2011. február 2.

Románia, Szerbia, Szlovákia. Keressünk összekötő kapcsot! Mindenütt vannak magyarok? Kétségtelen! A jelenkori magyar határok szomszédai? Kétségtelen! Ezen a télen ezen országok élvonalbeli csapataival játszott a Ferencváros felkészülési mérkőzést? Tény! Ezekbe a sorokba Horvátország is beletartozik. Csapatunk mai ellenfele a horvát élvonal tagja, az NK Hrvatski Dragovoljac.

Horvátországot, a horvát történelmet ismerve nem lehet olyan tradíciókban gondolkodni, mint Magyarországon, adott esetben a Fradit tekintve. Így van ez a futballcsapatok esetében is.

Mai ellenfelünk története is csupán 1975-ig nyúlik vissza. Ekkor alapították NK Trnsko 75 néven. Egy év múltán változott a nevük ONK Novi Zagreb névre. Csekély szláv nyelvismeret is elég, hogy lássuk, ez Új Zágrábot jelent. A névválasztás is beleillett az ébredő horvát nemzeti öntudatba. 1990-ben, csupán egy betű különbséggel NK Novi Zagreb lett az új név, amely 1994-ben vált a jelenleg is használttá. Nevük magyar fordítása: Horvát Önkéntesek. Névválasztásukkal azok előtt tisztelegtek, akik a függetlenségi harcok során a délszláv háborúban az életüket vesztették. A klub színe is ekkor változott fekete fehérre, utalva a gyász színeire.

1995-ben megnyerték a horvát B-ligát és feljutottak az első osztályba, ahol 1996-ban az ötödik helyen végeztek. Egy évvel később erről sikerült feljebb lépniük, egészen a harmadik helyig. Ez a hely adott nekik jogosultságot az UEFA Intertotó kupában történő indulásra. Ez a kupasorozat a következő két évben is a nemzetközi szereplés lehetőségét adta meg nekik.

A 2001/02-es szezonban aztán kiestek, a visszajutás csak mostanság sikerült. Azonban a jelen szezonban sem állnak túl biztatóan, nevezetesen az utolsó helyen telelnek. Ez még nem is lenne oly nagy baj, ám a ponthátrány annál inkább. A 16 csapatos ligában úgy “tökutolsók”, hogy 15 meccsen mindössze 7 pontot szereztek, ezzel nem kevesebb mint 11 pont hátránnyal vannak az utolsó előtti mögött. Erre mondják, nem túl biztató helyzet.

Mérkőzéseiket a 2000-ben épült NŠC Stjepan Spajić stadionban játsszák, amelynek befogadóképessége mindössze 5000 fő.

Jelenlegi keretükben csupán egy idegenlégiós, egy brazil játékos található, a többi mind horvát nemzetiségű.

A papírforma alapján az eddigi felkészülési meccseink közül ez tűnik a legkönnyebbnek. Ám ne feledjük, csapatunk valódi kemény menetből vívja ezt a mérkőzést is. Az edzések nem a meccsre vannak hangolva, nem is beszélve az utazásról. De ahogy eddig sem, most sem a kifogásokat keressük, csupán az ellenfelet próbáltuk néhány ecsetvonással bemutatni. Az ellenfelet, amelyet a lehetőségek szerint le kell győzni. Akár menetből is, ahogy eddig is …

Az összeállítást az NK Hrvatski Dragoljovac hivatalos honlapjának (http://www.nk-hrvatskidragovoljac.com), valamint az angol nyelvű wikipedia oldalnak (http://http://en.wikipedia.org/wiki/NK_Hrvatski_dragovoljac) a felhasználásával Simon Sándor készítette.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS