2024. március 29. péntek

Ez volt a hét, ez lesz a hét. 2011.06.05.

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2011. június 5.

Fradista vissza- és előretekintő. Természetesen szubjektív szemmel.

1. Úgy tűnik, a sportban visszavonhatatlanul itt a nyár, beköszöntött a vakáció ideje, a Fradi nagy családjánál is. De a sport azért is sport, hogy ne egyszerre következzenek be az események. Van, aki már élvezi a megérdemelt pihenőjét, van, aki válogatottbeli kötelezettségének tesz eleget és van, aki még mindig a pályán küzd a jobb eredményért. Ez utóbbiak közül a múlt héten férfi futsalosainkra irányult a figyelem, akik a Fradi idei bronzos szezonjának lehetnek újabb fejezetírói. Ők is elkezdték ugyanis a bajnoki bronzcsatájukat. Ellenfelük csütörtökön este a Colorspectrum-Aramis volt a Spartacus Kőér utcai csarnokában. Most ez volt a hazai pálya. Csapatunkról annyit, hogy ez a negyedik szezonjuk a legmagasabb osztályban. Az elsőben a kilencedik, a másodikban a hetedik, a harmadikban az ötödik helyen zártak. Most meg cél a harmadik hely! A matematikában járatosak felkiálthatnak, micsoda számtani sor! Hisszük nem fog megszakadni. Ha pedig így lesz, miért ne folytatódhatna mindez jövőre is? De ne szaladjunk ennyire előre, most még ezt a bronzot kell behúzni. Nem lesz könnyű, ez már az első meccsen is látszott. Ellenfelünk is ugyanazt akarja elérni, mint mi és ezért tesz is. Csapatunkat meg sérülések és eltiltások is sújtották. A Berettyóújfalu elleni elődöntő utolsó meccsén súlyos térdsérülést szenvedett az első számú kapus, Tóth Gyula, sárgalapok miatti eltiltás miatt pedig a gólfelelős Csopaki hiányzott. A kapusposztot az öregfiúk csapatból reaktivált Nagy Endre vette át, igazán bravúrosan. Méltó társa volt Veres Ádám is, aki a büntetőpárbajban vitézkedett, akkor, amikor a legjobban kellett. Merthogy a rendes játékidőben nem egy tipikus futsaleredmény, 1-1 született, ami után a csapat büntetőkkel győzött 4-3-ra a két nyert meccsig tartó bronzpárbajban. Az első lépés megvan a bronz felé!


szólj hozzá: FTC-aramis (büntetők)

2. Férfi futballban szombaton a második csapatunk lejátszotta utolsó hazai mérkőzését az NBII Nyugati csoportjában. Tét is volt, legalább egy pontot kellett szerezni a BKV Előre ellen, hogy matamatikailag is biztossá váljon a bentmaradás. Igaz ez a hely nem dobogós, az adott helyzetben mégis fontos. Fontos, hogy a Fradi futballjának közvetlen utánpótlása a második vonalban pallérozódjon, ott mutassa magát. Így sokkal inkább szem előtt lehetnek, mint ha más csapatoknál játszanának kölcsönben vagy bárhogy. Az első csapat kapuját is látják, azon akár be is léphetnek, amire idén Pölöskey Péter volt a példa, aki a bajnokság végén már befért oda, ahová az elején nem sok esélyt adtak neki. Küzdeni kell, feladni soha és minden megtörténhet! A fiúk hozták is a kötelezőt, hiszen elérték a döntetlent, 1-1 lett itt is az eredmény. Érdekesség, az ellenfél gólját egy bizonyos Csopaki István jegyezte, aki futószalagon termeli a gólokat. Úgy nagypályán, mint teremben, a futsalban. Igaz, az utóbbi helyen lőtt góljainak jobban örülünk, hiszen azokat a Fradi színeiben szerzi. A futsal csapatunk 1-1-ében benne volt az ő hiánya is. Visszatérve azonban a Fradi II-re. Reméljük, jövőre már a helyezés is Fradihoz méltóbb lesz, hiszen az idei tanulóévben beleizmosodhattak ebbe az osztályba.

3. Az öregfiúk nosztalgia örökrangadót játszottak hétfőn este az Albert Stadion centerpályáján. Éltek is a lehetőséggel, hogy a labda végre úgy gurult, pattant, ahogyan azt szánták. Lefocizták a jó nevekkel (egyebek közt Illés Bélával is) felálló MTK-t. A vége 8-0 lett! A BLSZ által szervezett öregfiúk bajnokság kiemelt csoportjában pedig a második hely. Szép az eredmény, de ők is jobbat vártak, céljuk volt az Újpest előtt végezni. Ettől függetlenül gratulálunk a helyezéshez és a mostani eredményhez is.

4. Utánpótlás csapataink az utolsó előtti fordulónál tartanak a bajnokságokban. Egészen elfogadható eredményeket produkáltak. Az U18-asok és az U16-osok Siófokon győztek, az előbbiek 5-1-re, az utóbbiak 5-0-ra. Az U15 ás az U13 a Népligetben a Vácot fogadta, előbbi 1-0-ra, utóbbi 5-0-ra győzött. Az U14 és az U12 az Energia FC vendége volt, előbbi 1-0-ra győzött, utóbbi ugyanilyen arányban kikapott. Hat meccs, öt győzelem, 1 vereség. Nem rossz! Ezt kellene állandósítani, persze a vereség nélkül.

5. A pályán kívül is történt egy- s más. Kedden éjfélkor lezárult a jótékony licit, elkelt a bronzérmesek meze. Az a mez, amelyet mai futballcsapatunk tagjain kívül aláírtak a múlt legendái is. Örömmel jelentem, bővült a lista. Napjaink legendája Lipcsei Péter, aki a kilencvenes évektől reprezentálja a sort, a nyolvanas éveket Bánki József, a hetvenes éveket Nyilasi Tibor és Ebedli Zoltán, a hatvanasokat Albert Flórián, Rákosi Gyula és Szücs Lajos fémjelzi a mezen. A sor folytatásaként azóta még két évtizedet utaztunk vissza az időben. Az ötvenes években meghatározó játékos volt már dr. Fenyvesi Máté, a negyvenesekben pedig Rudas Ferenc. Immáron az ő aláírásuk is a mezen olvasható. Csakúgy mint a Fradi mezét csak sajnálatosan későn magára húzható Grosics Gyuláé valamint a Fradi alapító atyáit idézően dr. Springer Miklósé. A mez új tulajdonosa Hegedüs József, aki 100.000,- Ft-ot fizet érte, amely összeget a Merétei család kapja meg, akiket a vörösiszap űzött el otthonukból, Devecserről, egészen Kópházáig. Az átadás-átvételt terveink szerint a Sport TV nyilvánossága előtt fogjuk megejteni, amelyről természetesen tudósítunk majd.

6. A pénteki nap fő eseménye a Tempó Fradi Alapítványhoz kötődik. Ők is elkötelezett hívei a fradista hagyományok ápolásának. Eddig is számos olyan sportolót kutattak fel, akik egykoron rengeteg örömöt okoztak a Fradi szurkolóinak. Pénteken azt a Gulyás Gézát köszöntötték 80. születésnapja alkalmából, aki az ötvenes években volt első számú kapusunk. Az ő nevéhez köthető az a páratlan bravúr és egyben segítőkészség, hogy 1970/71-ben, jóval túl az aktív korszakán a Fradi kérésére újra edzésbe állt, mivel Géczi István megsérült. Negyven esztendősen sem vallott szégyent. Sőt! Játékostársai méltón köszönték meg neki tettét. A neki jutó két meccs egyikén a bíró által megítélt 11-es végrehajtását rábízták. És Gulyás Géza belőtte, azaz a lexikonokban kapusként bajnoki gól is szerepel a neve mellett. Az ünnepségnek az FTC Labdarúgó Zrt. adott helyt a Toldi-teremben, így a régi társak és barátok méltón köszönthették őt. Mi is gratulálunk, jó egészséget és még sok Fradi sikert kívánunk. A Tempó Fradinak meg köszönjük a munkájukat.

7. Az FTC Baráti Kör vezetői pénteken Gulyás Géza köszöntésén túl egy másik szép rendezvényen is megjelentek és koszorúztak. Minden év júniusának első hétvégéjén tartják a Csanádi-napot, a Csanádi Árpádról elnevezett sportiskolában. Ez az az iskola, amelyet nemrég elhunyt barátunk, Schlégel Oszkár alapított és tett naggyá. Termeit nagyszerű olimpiai bajnokainkról nevezték el, az idén éppen a Zsivótzky Gyula termet avatták. No és természetesen minden évben megkoszorúzzák a névadó Csanádi Árpád és most már az alapító Schlégel Oszkár emlékhelyét is, ahová idén is odakerültek az FTC Baráti Kör koszorúi is. Emléküket sosem feledjük!

A jövő hét sem dúskál majd bajnoki mérkőzésekben …

1. Hétfőn azért minden bizonnyal lesz sajtóérdeklődés az Üllői úton, hiszen futballistáink máris elkezdik a felkészülést az új szezon feladataira, mindenekelőtt a június 30-án megvívandó Európa Liga selejtező első mérkőzésére. Még nem ismert az ellenfél, még nem tudni kik maradnak csapatunkban avagy éppen kik jönnek oda. Egy biztos, az ilyen indulások mindig események, nem lesz ez másképp idén sem.

2. Férfi futsalban a héten eldől a harmadik hely sorsa. Ha hétfőn nyerünk Budaörsön az Aramis ellen, akkor tovább már nem kell izgulnunk. Ha nem, akkor még mindig tudunk hazai környezetben javítani. Hiszem, tudom, meglesz ez a bronz is, Hajrá Fradi!

3. Fociban hétfőn az öregfiúk is befejezik az idei bajnokságot, este fél hétkor a Vasas ellen várnak minden érdeklődőt az Albert Stadionba.

4. Az NB II-ben Lipcsei Péter csapata szombaton Ajkán fejezi be a szezont, szerencsére immár tét nélkül.

5. Befejeződik a szezon a futball utánpótlásban is. Az utolsó fordulóban a teljes utánpótlásunk derbilázban éghet, hiszen minden csapatunk az Újpest ellen lép pályára. Az alsóbb korosztályok (U15, U14, U13, U12) hazai pályán, szerdán fogadják ellenfeleiket a Népligetben, míg a “nagyobbak” (U19, U18, U17, U16) Újpestre látogatnak szombaton. Reméljük a nyolc meccs nekünk hízelgő, kedves arányt fog felmutatni.

6. A női NB I rájátszásának 9. fordulójában hölgyeink a Taksony csapatával mérkőznek idehaza, vasárnap délután fél hatkor. Elkelne a győzelem, hiszen jó volna az ötödik helyről egyet előremozdulni.

Összeállította: Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS