2024. április 24. szerda

HelyeyÉletének 66. évében elhunyt Helyey László Jászai Mari-díjas színművész. Halálával nemcsak a színésztársadalom, hanem a Fradi-család is szegényebb lett.

Kitartó ember volt. Hatodik nekifutásra vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1975-ben diplomázott. Színészi pályafutásának fő állomásai: Kaposvár – Csiky Gergely Színház, Budapest – Nemzeti Színház, Katona József Színház, Kaposvár – Csiky Gergely Színház, Pécs – Nemzeti Színház, Szolnok – Szigligeti Színház, Budapest – Kamaraszínház, Új Színház.

Közel félszáz film- és száz színdarabbeli szereplése mellett, mint az egyik legkedveltebb szinkronhang vívta ki a szakma és a közönség elismerését. Nagy szeretetnek örvendett a gyerekek körében, mert a magyar népmesék Mátyás királya és az ő hangja elválaszthatatlan volt számukra.

A Ferencvároshoz való kötődése közismert volt. 1980 óta a Ferencvárosban, a József Attila lakótelepen élt, rendszeres résztvevője volt a IX. kerületi önkormányzat rendezvényeinek. 2012-ben a Ferencváros József Attila Díjával tüntették ki. Lelkes Fradi drukker volt!

Az Új Színház saját halottjának tekinti, temetéséről később adnak értesítést.

Isten nyugosztalja!

SzB

Tisztelt Olvasóink!

Engedjenek meg nekem néhány személyes gondolatot.

AFkiállítás 033Az 1960-as években az érettségiig Helyey Lászlóval együtt futballoztunk a BEAC-ban. A mai napig a fülemben cseng az a jellegzetes hang, amellyel Laci az öltöző padjára felállva zengte: „Lenni vagy nem lenni: az itt a kérdés!” Már akkor gondoltuk, hogy nem áll távol tőle a színészi pálya.

Utoljára személyesen 2013. március 19-én az Albert Flórián emlékkiállítás IX. kerületi megnyitóján találkoztunk. Felelevenítettük a gyerekkori emlékeket, fényképezkedtünk. Ekkor készítettem vele a mellékelt, dr. Springer Miki bácsival közös fényképet, s megbeszéltük, hogy majd eljön az egyik FTC Baráti Kör összejövetelre.

Amikor megtudtam, hogy kórházba került, sms-ben üzentem neki, hogy szeretném meglátogatni. December 7-én felhívott, s kérte, egyelőre ne menjek be hozzá, az intenzív osztályon fekszik, majd szól, ha már jobban lesz. Erre, sajnos, nem került sor. A karácsonyi jókívánságaimra már nem válaszolt… Ma délelőtt értesültem halálának híréről. Mélységesen megrendített.

Laci! Isten Veled!

SzB

A végére ugorhat és hozzászólhat.

3 hozzászólás

  1. fekete géza írta:

    Azon a bizonyos Március 19 i napon (Albert Flórián emlékkiállításán) ismerhettem meg Lacit és derítettük fel közös Krisztinavárosi (Petőfi Sándor gimnáziumi) emlékeinket…és kapcsolatunk, gyermekeink kapcsolatát is továbbá reméltük kapcsolatunk elmélyítését .
    Útóljára Györből a kórházból hívott és remélte minél elöbb találkozunk és a megkezdett portréjához (mely az én kérésem volt ) modellt fog ülni egy nagy beszélgetés keretében.
    Isten Veled Laci
    F.G.

    Hozzászólás ideje: 2014. január 4. 16:49

  2. Kinizsi írta:

    Kedves Géza! Pedig biztos nagyon jó portré lett volna, remélhetőleg így is be tudod fejezni. Majd megnézem!

    Hozzászólás ideje: 2014. január 5. 16:18

  3. fekete géza írta:

    A portrét már elkészítettem és gipszbe is öntöttem azóta
    F.G.

    Hozzászólás ideje: 2014. január 17. 20:28

HOZZÁSZÓLÁS