2024. március 19. kedd

Száz éve született Mészáros József

Szerző: Admin Bejegyzés ideje: 2023. január 16.

2023. január 16-án emlékezünk meg Mészáros József, az FTC Baráti Kör egykori elnöke születésének 100. évfordulójáról.

Egy olyan ember emléke előtt tisztelgünk, aki úgy vált a Ferencvárosi Torna Club legendájává, hogy benne nem születésétől fogva buzgott a zöld vér. Igen, Mészáros József nem fradistának született, ő azzá vált!

Éppen 100 esztendeje, 1923. január 16-án született Pestszenterzsébeten. Futballozni is ott kezdett 15 évesen a Pesterzsébeti MTK csapatában. Onnan igazolta le a környék valódi nagy csapata a Kispest 1940-ben, ahol egészen 1948-ig futballozott, nem kisebb nevekkel, mint Bozsik József vagy éppen Puskás Ferenc. Aztán 1947 nyarán megérintette őt az, amit szavakkal elmondani nehéz, szinte lehetetlen feladat, a ferencvárosi lélek. Történt ugyanis, hogy kölcsönjátékosként meghívták az FTC hírnevessé vált észak-amerikai túrájára, csapattársával Puskás Ferenccel és az újpestiek legendájával Szusza Ferenccel együtt. A Fradiban még játszott dr. Sárosi György, a korábbi évek nagy világklasszisa is. Mai ésszel fel sem foghatjuk, mekkora csapatot alkottak ők akkor, amelynek játékát egész Mexikó szájtátva figyelte és csodálta. A turné meccsei között pedig ez a társaság szórakozott, beszélgettek, énekeltek, anekdotáztak. A vezetők természetesen nem hagyták ki a kínálkozó alkalmat, a kölcsönjátékosokat hívták, a hazatérés után is csatlakozzanak a fradista közösséghez. Mészáros József volt közülük az egyetlen, aki elfogadta ezt az invitálást. Elfogadta még akkor is, ha tudta, hogy az akkori szabályok szerint egy évet ki kell hagynia. Ám a sors bőven kárpótolta, amikor az egy év letelt, olyan csapatot alakítottak az Üllői úton, amely párját ritkította, létrejött minden idők leggólképesebb Fradija, a Budai, Kocsis, Deák, Mészáros, Czibor álomcsatársorral. Mészáros József ennek a csatársornak volt a mozgatója, a szellemi vezére, rendkívül technikás játéka, gyors gondolkodása révén számolatlanul adta a szellemes passzokat, amikből a többiek ontották a gólokat. 1949 tavaszán joggal ünnepelt az egész város, bajnok lett a Ferencváros! Jól tudjuk, azt a csodálatos csapatot a kommunista hatalom szétszedte, 1950-re atomjaira hullott. Mészáros József nem menekült, ő már fradista lett, az maradt az ÉDOSZ-ban, a Kinizsiben is, tette a dolgát, a pályán is segítette a nálánál fiatalabbakat, mint az akkor odakerülő Mátrai Sándort vagy Fenyvesi Mátét.

Nemcsak labdarúgóként segítette a csapattársait, tudatosan készült az edzői hivatásra is. Már 1956-tól oktatta a klub fiataljait, majd onnan előlépve a tartalékcsapat edzője lett. Elmondható, hogy ha valaki, akkor ő igazán megismerte a klub akkori utánpótlásában rejlő hatalmas erőt, mielőtt 1961. júniusában az első csapat edzője lett. Így egyáltalán nem csoda, hogy olyan játékosok mutatkoztak be nála, mint Varga Zoltán, Géczi István, Páncsics Miklós, Juhász István, de Novák Dezső is nála öltött először Fradi cí­meres mezt. 1963-ban, 14 év után vele nyerte meg a Fradi a bajnokságot, majd 1964-ben ismét az Üllői útra került a bajnoki cí­m. 1965-ben azután jött a máig páratlan magyar klubsiker, a magyar csapatok közül elsőként nagy európai kupát, a VVK-t nyerte meg a Ferencváros Mészáros József vezetésével. Az edzők sorsa azonban akkoriban sem volt mindig felhőtlen, a nagy sikerek ellenére Mészáros Józsefnek is távoznia kellett. Elment, ám szíve már véglegesen a Ferencvárosé lett, ha hívták mindig boldogan jött segíteni. Az 1979/80-as szezonban vezetői feladattal találták meg, ő lett a labdarúgó szakosztály elnöke. Amikor pedig nem a klub vezetésében ténykedett, akkor 1990-től egészen a haláláig az FTC Baráti Körének az elnökletét vállalta el. Ez a fajta négyes szerepvállalás – játékosként és edzőként bajnok, vezető és Baráti Kör elnök – ugyancsak példa nélküli az FTC történetében. A klub a szolgálatait 1974-ben örökös bajnoki címmel, 1984-ben Aranydiplomával, 1994-ben Springer-díjjal ismerte el.

Mészáros József esetében még azt is szó szerint kell érteni, hogy az FTC volt az élete és a halála. Ugyanis élete utolsó emléke is az Üllői úthoz köti, 1997. április 16-án volt a stadionban az a Ferencváros – Videoton mérkőzés, amely arról híresült el, hogy az akkori edző Varga Zoltán ultimátumot kapott, ha nem nyer, mennie kell. Mészáros József nagyon izgult, ugyanis az előző őszön ő beszélte rá egykori kedvencét, Varga Zoltánt, hogy hazatérjen Németországból és vegye át a csapatot. A Fradinak nem sikerült nyernie, a történtekbe pedig Mészáros József nem akart belegondolni, azt nem akarta megélni, miközben utolsó tekintete még a pályát, a csapatot pásztázta, elveszí­tette az eszméletét, azt már nem nyerte vissza, öt nappal később, 1997. április 21-én a kórházban elhunyt.

A Ferencvárosi Torna Club soha nem felejtette el nagyjait, a hagyományápolási munka fontos részének tartja, hogy időnként megemlékezzen róla. Ebben a munkában az egyik fő támasza az FTC Baráti Kör, amely Mészáros József esetében dupla örömmel tesz eleget a megemlékezési kötelezettségének, hiszen, mint már utaltunk rá, egykori népszerű elnökünket is tisztelhettük a személyében.

Születésének 100. évfordulóján az FTC képviselőivel együtt helyeztük el Mészáros József nyughelyénél az emlékezés virágait.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

3 hozzászólás

  1. Jozsó írta:

    Sajnos nem lehettem ott a kispesti templomban a megemlékezésen. Lélekben azonban csatlakozom az emlékezőkhöz.
    Mindig is nagyra tartottam és tiszteltem Mészáros Józsefet. Játszani nem igazán láttam, de még most is előttem van, ahogy a szó legnemesebb értelmében úri módon volt edzője, vezetője az FTC labdarúgóinak és a Baráti Körnek elnöke.
    Élete végén példamutatóan viselte az érszűkületéből adódó problémákat.
    Bár Kispesten élt, igazi otthonra az FTC-pályán lelt.
    Örökre beírta magát a legdíszesebb lapokon a fradisták történetébe.

    Hozzászólás ideje: 2023. január 19. 18:45

  2. Hélisz József írta:

    Életem egyik meghatározó eseménye volt, amikor Mészáros József az FTC Baráti Kör elnöke lett és engem kért fel titkárának.
    Az 1948/49-es jubileumi bajnokcsapat játékosa, a neves mesteredző, a VVK győztes csapat trénere nem egy volt labdarúgóját, hanem engem, egy fradista szurkolót választott. Hatalmas megtiszteltetés és felelősség volt.
    Nagyon jó volt vele, mellette dolgozni a Fradiért. Mélyen megrendített váratlan halála.
    Örülök, hogy századik születésnapján a fradisták méltó módon áldoztak emlékének.

    Hozzászólás ideje: 2023. január 20. 14:56

  3. Baráti kör tag írta:

    Örülök, hogy az FTC és a Baráti Kör méltó módon emlékezett meg Mészáros József születésének centenáriumáról.
    Ugyan akkor sajnálom, hogy erre a százéves évfordulóra nem készült el volt lakóházán az az emléktábla, amelynek létesítésére a Baráti Kör tavalyi közgyűlésén javaslat tétetett.
    Remélem, hogy az emléktábla rövidesen el fog készülni és nem kell rá várni halálának 50. évfordulójáig.

    Hozzászólás ideje: 2023. január 21. 18:12

HOZZÁSZÓLÁS