2024. március 19. kedd

Miért?

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. augusztus 12.

kerdojelekEgy szó és egy jel, mégis milyen sokat ki tud fejezni. Sok kételyt és bizonytalanságot, legalábbis e sorok írója részéről. Több mint negyven éve vagyok meccsrejáró ember, azt hittem, sok mindent láttam és tapasztaltam már. Fájó felismerés, mindez csepp a tengerben! Így a szó és a jel, bár kérdést jelent, sokkal inkább felkiált! Miért?

Vörösmarty Mihály is így kiáltott:

“Az nem lehet, hogy annyi szív hiába onta vért…”

Pedig kérdezhette volna csak azt, miért?

De szerencsére válaszolt is kiáltásba burkolt kérdésére, mellyel egyből hitet és reményt adott:

“Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.”

Mindenkitől elnézést és bocsánatot kérek, hogy a Szózat szent sorait idézem egy teljesen más gondolatvilágban. De, mit tegyek, ez jutott eszembe, mikor a tegnapi nap labdarúgásbeli történéseit olvastam.

Először megéltem, hisz megrögzött szokásomnak engedve, a lelátóról néztem végig egy olyan mérkőzést, amelyet tétmérkőzésnek neveznek, a labdarúgás népszerűsítése érdekében az MLSZ írta ki a sorozatot. Igen, a Ligakupáról beszélek. Néztem ilyen meccset már a tévén is, ott még inkább lehangoló volt, hiszen a nézők elkerülték. Hallani lehetett a játékosok, a szakvezetők hangját, amelyet nem tudott elnyomni a maroknyi néző. Az Üllői út az idén ebből a szempontból is más. Bár a háromnegyed stadiont lezárják, azért az egynegyednyi lelátón összejön 2-3000 ember, mégiscsak meccsérzete van a kilátogatónak. Ha nincs is észveszejtő szurkolói hangzavar, a szokásos zsibongástól legalább nem hallom a pályán levők társalgását, mert az nem rám tartozik. Az már inkább, hogy a játékosokon nem látom a lelkesedést, a mindenáron való bizonyításvágyat. De ez egy másik történet…

Már a lelátón értesültem a nap híréről, miszerint ülésezett az MLSZ Fegyelmi Bizottsága és eme ülés határozatait közzétették. Hazaérve olvastam is ezeket a határozatokat.És elindult bennem a kérdések áradata…

Miért nem indokol soha semmit az MLSZ?

Miért elegendő csak annyit írni, hogy szurkolói rendzavarások?

Miért nem fejtik ki, amit már a klubvezetők is hiányolnak, mi is az az egyéb hátrányos, megkülönböztető és/vagy lenéző viselkedés a mérkőzésen?

Miért nem egyértelmű, hogy mi a rendező és mi a vendég együttes felelőssége egy mérkőzésen?

Miért kerülhetnek be bizonyos helyekre tiltott pirotechnikai eszközök, amikor mindenütt előírás a szigorú motozás?

Miért jó az, ha nézők nélkül zajlik egy mérkőzés?

Miért és kit büntetnek a zártkapus büntetéssel? Miért gondolják, hogy ez a visszatartó erő?

Miért nem gondolnak azokra a többségben levőkre, akik nyilvánvalóan teljesen vétlenek bárminemű szabálysértésben, egy idegenbeli mérkőzésen például ott sincsenek? Miért büntetik kollektíven őket is?

Miért gondolja az MLSZ, hogy a saját rendezvénye (válogatott mérkőzés) érdekében nyílt levélben fordulhat a legfőbb renitensekhez, a szurkolókhoz? Miért nem elegendőek az eddig megtartott tárgyalásai e szurkolók képviselőivel?

Miért nem tudja érvényesíteni az MLSZ a saját alapszabályának 12.§ a/1) bekezdését, miszerint: mindent megtesz annak érdekében, hogy a labdarúgás sportbeli értékei mindenkor megelőzzék annak üzleti érdekeit?

Miért? Miért? Miért? Lehetne még folytatni. És persze több irányba is ki lehetne terjeszteni a kérdezősködést, ami még több kérdést vethet fel. Valakinek azonban el kéne kezdeni válaszolni is!

– fradissimo –

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS