2017. április 28. péntek

Október 10. 50 esztendeje halt meg Dán Vilmos

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. október 9.

Fradi_1010Szerkesztőségünk “naptárfigyelő csapata” folyamatos készenlétben áll. Figyeli a naptárt, annak Fradi vonzatú dátumait. Október 10-e sem kerülte el a figyelmet, hiszen ötven esztendeje ezen a napon hunyt el Dán Vilmos.

Dán Vilmos, egy olyan név a múltból, melynek hallatán még a Fradisták többségének sem a Fradi, a Fradiban töltött pályafutás ugrik be, ha beugrik egyáltalán valami. Ennek nyilvánvaló oka, hogy Dán Vilmos nem többet mint egy szezont volt a Fradi játékosa. Igaz, ez a szezon nem akármilyen szezon volt, hanem a magyar professzionális bajnokság első, 1926/27-es szezonja. Ebben a szezonban az FFC bajnok és kupagyőztes lett. Nem, nem történt elírás, ebben az esetben nem az FTC a helyes betűszó. Mert az első magyar professzionális labdarúgó bajnokságban a Ferencváros FC (Ferencváros Futball Club) vett részt, amely az FTC által alakított önálló részvénytársaság volt.

Dán VilmosA szezon előtt nem csak a csapat szervezete, annak szerkezete is átalakult. Ekkortól alkalmaztak fizetett vezetőedzőt, az első ilyen az egykori nagy játékoskedvenc, Tóth-Potya István volt. És természetesen a játékoskeretet is átalakították, megerősítették, noha az utolsó amatőr bajnokságot is az FTC nyerte. A vezetők azonban nem elégedtek meg ennyivel, a profi érát is uralni szerették volna. Így került a csapathoz a külföldről hazatért korábbi ferencvárosi legenda, Schlosser Imre, az ugyancsak külföldről hazacsábított Bukovi Márton és Obitz Gábor. De nem tétlenkedtek a vezetők a hazai játékospiacon sem, leigazolták Turay Józsefet, Rázsó Mórt és Dán Vilmost.

Azt a Dán Vilmost, aki 1903-ban született, a pontos dátum előttünk egyelőre ismeretlen, aki 1915-ben játszott először nyilvános mérkőzésen. Barátai unszolására lépet be a Fővárosi TK egyesületbe, ahol 11 esztendeig játszott, zömmel a II. osztályban. Csatár volt, a II. osztály gólkirálya lett, sőt a II. osztály válogatottjába is bekerült, amely akkoriban rangot jelentett (akkoriban mást jelentett a futball). A Fővárosi TK a profizmus bevezetése hajnalán a Turul FC-be olvadt, amely a Ferencváros fiókcsapataként is működött. Így került a ferencvárosi vezetők látómezejébe, akik nem sokat tétlenkedtek, szerződést ajánlottak az akkor 23 esztendős fiatal csatárnak.

Először 1926. október 24-én húzhatta magára a híressé lett zöld-fehér csíkos mezt, amikor az Üllői úton az osztrák Vienna együttese volt az ellenfél egy barátságos mérkőzésen. Ilyen csatársorba került: Rázsó, Pataki, Dán, Schlosser, Kohut. Nem semmi, ugye? Az eredmény 2:2 lett, az újonc nem szerzett gólt.További két nemzetközi találkozót követően 1926. november 21-én debütált bajnoki mérkőzésen is, az Üllői úton a Kispest ellen, ahol a Ferencváros 1:0-ra nyert. A gólt még mindig nem ő szerezte. Első góljára december 5-ig kellett várni, amikor az Üllői úton, Magyar Kupa mérkőzésen a Ferencváros 2:1 arányban győzte le az Attila együttesét. Ezt még követte jónéhány Dán gól, emlékezetes a Vasas elleni Dán-féle gólzápor, amikor a 6:1-re megnyert találkozón négy gólt szerzett, ugyancsak Magyar Kupa meccsen.

A szezon végén a Ferencváros duplázott, a bajnoki cím mellé a kupagyőzelmet is megszerezte. Dán Vilmos 12 bajnoki meccsen játszott (a 18-ból), ezeken 13 gólt szerzett. A Magyar Kupa megnyeréséhez 5 mérkőzésen (az 5-ből) 7 góllal járult hozzá. Ezeken a hazai tétmeccseken több, mint 1-es gólátlagot produkált. Mindösszesen 43 mérkőzésen játszhatott, ahol 37 gólt szerzett.

Ugye, ma is elfogadnánk ilyen csatárteljesítményt? Nem kétséges, boldogan. Ám akkoriban ez is kevés volt, a Ferencváros vezetői a szezon végén nem hosszabbítottak szerződést Dán Vilmossal. Hogy miért? Talán, mert jött helyette Takács II József és Toldi Géza. Így már érthető is. Ez lehetett a bőség igazi zavara. Ezzel együtt ne feledkezzünk el Dán Vilmosról sem, aki tehetsége szerint maximálisan hozzájárult a professzionális Ferencváros sikeres indulásához.

Ahogy születése pontos dátumát nem ismerjük, úgy ismeretlen számunkra a Fradit követő pályafutása is. Annyit azonban feljegyeztek a krónikások, hogy 1959. október 10-én hunyt el. Ahogy neve felkerült egy bajnokcsapat tablójára, úgy él a Fradi múltja iránt érdeklődők, azt tisztelők emlékezetében is.

A megemlékezést Nagy Béla: Fradisták futballmezben 2. és Fradi futballkrónika 1899-1973 című köteteinek felhasználásával írta: Simon Sándor

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           A Fradi egykor volt szakosztályai, 14.rész: Férfi kosárlabda

           Bejegyzés ideje: 2010. január 23.
           Szerző: Simon Sándor

           A Fradi dicső múltja, 61.rész – 1963

           Bejegyzés ideje: 2009. július 10.
           Szerző: Simon Sándor

           XI.23. sajtófélóra: André Schembri mondta

           Bejegyzés ideje: 2010. november 24.
           Szerző: tibu1

           Eseménynaptár: 09.27 – 10.03.

           Bejegyzés ideje: 2010. szeptember 27.
           Szerző: Simon Sándor

           Találkozásom az élő Fradizmussal

           Bejegyzés ideje: 2009. november 28.
           Szerző: tibu1