2017. április 25. kedd

Fradi-naptár: 03.15. – 03.17.

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. március 15.

hetikoszonto_0315-0317
Kit lehet köszönteni, kiről emlékezhetünk meg a hét elején?

2010. március 15-től 17-ig

2010. március 15. hétfő:

A magyar nemzet tavaszi nagy ünnepén, amely oly gyorsan szimbólummá tudott válni a nemzet életében, tisztelegjünk a márciusi ifjak előtt, akik hitet adtak ennek az országnak, hogy a szabadság nem veszhet el senki számára. Hitet és programot adtak, úgy lázadtak, hogy megmutatták a jövőbe vezető utat. Hitük és tettvágyuk mint a vihar söpört végig az országon, mögéjük állt nemes és jobbágy, akiknek mind fontos volt a szabadság, a magyarság! A forradalmat és szabadságharcot ugyan leverték, de ez a hit, örökké megmaradt a magyarban. 162 év elmúltával is, ma is van miért hinnünk, van miért harcolnunk. Büszkén vállalni kell magyarságunkat, naggyá kell tenni nemzetünket!

Ezen a nagy és szép ünnepen született 1981-ben Esztergomban Hajnal Tamás. Négy évesen már szervezett formában ismerkedett a foci rejtelmeivel Nyergesújfalun, ahol 1990-ig játszott. A kilenc éves kisfiú ekkor a Fradiba került, ahol az értő kezek alatt az ifimeccsekre is járó szurkolók szerint olyan játékossá érett, aki a jövő Fradijának a nagy egyénisége lehet. Jól látták a szurkolók, már ami a tehetséget és az egyéniséget illeti. Tamás az lett, de sajnos nem a Fradiban. 1997-ig vallhatta magát Fradistának, három nappal 16. születésnapja után mutatkozott be az első csapatban, a Zárja Leninszk Kuzeckij elleni mérkőzésen. Április 2-án már gólt is lőtt az ugyancsak orosz Breszt csapatának. Három nappal később pedig már bajnoki meccset játszhatott az Üllői úton a BVSC ellen. Utolsó mérkőzését, május 24-én játszotta a Fradiban a III.kerület ellen. Varga Zoltán volt az a bátor edző, aki egy 16 éves fiúval megkóstoltatta az első csapat és az NB I légkörét. Varga Zoltánt május végén elmozdították a kispadról, Hajnal Tamást pedig Vácra adták. Vácott egyetlen bajnoki meccset sem játszott, viszont eladták a még nem egészen 17 éves talantumot a német Schalke 04-nek. Hat esztendőt húzott le ott, zömmel az amatőr csapatban játszva, az első csapatban mindössze 6 alaklommal jutott szóhoz. 2004-ben Belgiumba igazolt, a Sint-Trudiense csapatához, ahol már mutogatta oroszlánkörmeit. 2006-ban került vissza Németországba és indult el az igazi Bundesliga karrierje, egy-egy esztendőt játszott az 1. FC Kaiserslautern, majd a Karlsruher FC csapataiban, mindkét helyen abszolút sztárrá vált. 2008 óta a Borussia Dortmund labdarúgója. 34-szeres magyar válogatott.

Boldog születésnapot Tamás! Reméljük, még a Fradiban is bemutathatod egyszer a valódi tudásod, ha már 13 esztendeje megfosztottak ettől a lehetőségtől.

2010. március 16. kedd:

Dr. Géczi István a 66-os útra lépett, hiszen ezen a napon lesz 66 éves. Sajóörösön született, a Fradi játékosa 1962. június 1-től volt. És nem sokkal ezután, tehát alig több, mint 18 évesen be is mutatkozhatott a csapatban a későbbi “kapuskirály”. Természetesen bajnokin és természetesen kapott gól nélkül. 1975. szeptember 3-ig több mint félezerszer, összesen 501-szer ismételte meg a kapuba állást (309 bajnoki, 150 nemzetközi, 42 hazai díj). Gólt nem szerzett, nála azonban sokkal érdekesebb, hányszor nem kapott. A 309 bajnoki meccsén 110-szer húzta le a rolót. Ötszörös bajnok a Fradival (1962/63, 1964, 1967, 1968, 1975/76), kétszeres kupagyőztes (1972 és 1974), 1975-ben VVK győztes. 23 alkalommal védte a válogatott kapuját. Egy esztendeje a születésnapján Balaginho barátunk beszélgetett vele, azóta szerencsére a Baráti Körben is üdvözölhettük és reméljük még sokszor üdvözölhetjük.

Isten éltesse sokáig jó egészségben!

Még csak 47 éves lenne, de már 11 éve nincs köztünk. 1963-ban ezen a napon született Fodor Imre, aki “előélete” ellenére villámgyorsan a Fradi-család kedvencévé vált. Előéletét említem, hiszen MTK nevelés volt (1972-től 1986-ig volt a klub tagja), majd öt évig a kor favorizált csapatában a Bp.Honvédban játszott és lett kétszeres bajnok. 1991-ben egy kísérlet részese volt, amikor a Siófokból kívántak nagy csapatot faragni, ám a pénz hamar elfogyott. Egy év hányattatás után 1992 elején igazolt a Fradiba Nyilasi Tibor hívó szavára, aki azonnal a kezébe adta a karmesteri pálcát. És Fodor Foci vezényelt, olyan hangokat hozott ki az együttesből, amely a legínyencebb értőknek is kedvére vált. Értő irányításával 1992 tavaszán a Fradi tarolt, minden hátrányt ledolgozva 2 döntetlen mellett 13 győzelemmel zárta a tavaszt és 11 esztendő után újra bajnok lett. Összesen 47 mérkőzést játszott a Fardiban (33 bajnoki, 3 nemzetközi, 11 hazai díj), amelyeken 15 gólt szerzett (12 bajnoki, 1 nemzetközi, 2 hazai). Az 1991/92-es bajnoki cím után 1993, június 23-án a Haladás elleni kupadöntőn góllal és kupagyőzelemmel búcsúzott az Üllői úttól. Svájcba, a St.Gallen együtteséhez igazolt. Egy esztendő múltán hazajött, és egy évig a székesfehérváriakat örvendeztette meg játékával. 1995-től először a Dreher Sörgyárak, majd 1996-tól a BKV Előre játékos-edzője lett. 1997-től szögre akasztotta a csukát, maradt a kispad, először Dunakeszin, majd Hatvanban. 1999. április 9-én éppen a hatvaniak edzésére indult, amikor az M3-as kivezető szakaszán az a végzetes baleset érte.

Emlékét a Fradisták sem tudják feledni, hisz neki elég volt egy tavasz, hogy bearanyozza azt!

2010. március 17. szerda:

Ezen a napon lesz 52 esztendős Tepszics Ignác, aki 1976. augusztus 10-től 1982. június 2-ig játszott a Fradiban, összesen 139 mérkőzést (64 bajnoki, 44 nemzetközi, 30 hazai díj), mint jobbhátvéd. Egyetlen gólt szerzett, azt viszont bajnoki mérkőzésen. 1980/81-ben bajnokcsapat, 1978-ban MNK győztes csapat tagja volt. Később öt esztendeig a Tatabánya meghatározó játékosa lett, majd 1987-től az alacsonyabb osztályú Dunai Kőolaj csapatában vezetett le, nem is keveset, hiszen 1992-ig játszott. Amikor abbahagyta, egyből elnöke lett a klubnak, amit akkor már Százhalombattának hívtak. Két évig tartott ez az időszak. Később edzősködött, távol északon, Norvégiában, majd a Vasasnál is, mint pályaedző. 2003 őszén visszatért Százhalombattára, mint szakmai igazgató, innen jött a nahy ugrás, 2004. január 1-től a Fradi sportigazgatója, majd a Labdarúgó Zrt. ügyvezető igazgatója lett. Sok mai szurkoló csak ebből a funkcióból emlékszik rá. Funkciójából az MLSZ-szel folytatott “háború” közben kellett távoznia, amikor egy irat az ő aláírásával adut adott az MLSZ kezébe. Viharos időkben kellett a kormányrúdnál állnia.

Boldog születésnapot kívánunk!

Az összeállítást készítette: Simon Sándor

Itt ragadom meg az alkalmat, hogy segítségül hívjam az olvasókat. Látható, hogy ezeken az oldalakon igyekszünk megemlékezni mindenkiről, aki valaha is elérte azt a sikert, hogy Fradi játékosnak vallhatta magát. Adatbázisunk azonban messze, nagyon messze van a tökéletestől. Még a futballban is, ahol pedig nagyon sok Nagy Béla művet átlapozunk, a többi sportágról nem is beszélve, ahol egyelőre a Fradi olimpiai- világ- és európabajnoki címet nyert sportolóira koncentrálunk. Ha valaki segíteni tud a Fradi egykori és mai sportolóinak “dátumfigyelésében”, az kérem, tegye meg. Hozzászólásában írja le, kit hagytunk ki, milyen sportágban volt a sportolónk, mikor született vagy éppen halt meg. Ily módon terebélyesedhet a Fradi-család dicsőségére ez az adatbázis. Előre is köszönöm.

Felhasznált források:
Hajnal Tamás
Kép: www.origo.hu
Adatok: Nagy Béla: Fradisták futballmezben 2. (2000) és Hajnal Tamás wikipedia bejegyzése

Géczi István
Kép: Nagy Béla: Fradisták (1981)
Adatok: Nagy Béla: Fradisták futballmezben 3. (2002)

Fodor Imre
Kép: Nagy Béla: Fradi futballévszázad (1994)
Adatok: Nagy Béla: Kik játszottak a Fradiban (1997) és Fodor Imre wikipedia bejegyzése

Tepszics Ignác
Kép: Nagy Béla: Fradisták (1981)
Adatok: Nagy Béla: Kik játszottak a Fradiban? (1997)

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Pápai forgácsok …

           Bejegyzés ideje: 2010. november 21.
           Szerző: Simon Sándor

           Szubjektív – Gondolatok a debreceni győzelem után

           Bejegyzés ideje: 2013. május 27.
           Szerző: SzB

           Régi idők focija – 2.

           Bejegyzés ideje: 2011. január 12.
           Szerző: Simon Sándor

           Egy sosemvolt szakosztály története

           Bejegyzés ideje: 2010. május 20.
           Szerző: Simon Sándor

           A Fradi dicső múltja, 77.rész – 1978-79

           Bejegyzés ideje: 2010. január 8.
           Szerző: Simon Sándor