2017. április 29. szombat

Örülök

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. április 3.

Örülök, mert van remény. Húsvét előtt amúgy is mindig aktuális ez a kérdés. A végletekig leegyszerűsítve, a Húsvét a remény ünnepe. Az, aki feltámadott, mindannyiunk szívében örökre elültette a reményt. A mi szívünkbe is, akik már két évezreddel később születtünk. A remény azonban genetikailag öröklődik, egyik generáció adja tovább a másiknak.

Tévedés ne essék, nem vallásfilozófiai oldalról, elvontan közelítek a kérdéshez. Ezúttal is, mint ezeken az oldalakon mindig, csak mint egy egyszerű fradista.

FTC – AC Milan 2-1 (0-1)

Ennyi a hír, a szalagcím, amely elég ahhoz, hogy meggyújtsa egy fradista reménykedő szívének kanócát. Egyben figyelmeztet is, illene már nagyobb tisztelettel közelíteni a ferencvárosi utánpótláshoz. Mert erről az utánpótlásról a sajtóban kevés hír jelenik meg, a ferencvárosi érzelműben pedig inkább negatív. Vannak ugye az akadémiák és van a Fradi utánpótlása, amely nem akadémia. A nevében nem, ez kétségtelen. Sőt, az ítészek szerint sem, hisz nem sorolják az elismert akadémiai kézést nyújtó iskolák sorába. Valóban, ez nem akadémia, ez nem iskola, ez a FRADI! Így, csupa nagy betűvel. Ahogy régen is az volt, amikor még híre-hamva nem volt az akadémiáknak. Ennek ellenére tehetségek tömkelegét nevelte ki és adta a magyar labdarúgásnak.

Így van ez kérem ma is. Aki vitatkozna ezzel, az előbb tegye fel magának a kérdést, hogy a különböző nagyhírű akadémiák miért igazoltak (nem szeretném azt a szót használni, hogy csábítottak) magukhoz jónéhány tehetséges játékost a Népligetből? A Fradi ezt is kiheverte. A hosszú bajnoki sorozatokban ez a korosztály bizonnyal az akadémiák mögé szorul, de egy-egy ilyen eseményen, mint a Puskás-Suzuki Kupa azért ebben a korban is megdobban a Fradi-szív. Megdobbant tavaly is, amikor sok hazai szakember meglepetésére a Fradi U17 megnyerte a tornát. Idén már az első meccsen kiugrott a helyéből ez a Fradi-szív. Hiszen igazi világsztár csapat juniorjai ellen kellett bizonyítani. Van valaki széles e hazában, ki vitatná, hogy az AC Milan csapatánál tudatos utánpótlásnevelés folyik? Nem hiszem! A sajtó általában áradozik erről. Az AC Milan lehetőségeit tekintve nem összehasonlítható, nem hogy a Fradival, de a mai magyar sztárolt akadémiákkal sem. Erre tessék! Borul a papírforma. Kis hazánknak újra dicsőséget szerez egy csapat, amelyre büszkék lehetünk. Ráadásul nem is akárhogy, hanem vesztett helyzetből, amit ugyancsak ki szoktak emelni. A nemzetközi mértékkel kicsinynek tekintett Fradi fordítani tudott a mogul Milan ellen.

Lehet ennek nem örülni? Lehet ezt nem észrevenni? Nem hiszem! Ezért kiáltom az oldalunkon keresztül is világgá a saját örömömet. Van remény! A lesajnált Fradi utánpótlás igenis képes nagy eredményekre. Igenis büszkék lehetünk rájuk. Igenis vigyázni kell rájuk! Nálunk nincs akadémia, de vannak olyan gyerekek, akiknek adott helyzetben helyén van a szívük, a Fradi-szívük! Amíg ilyen szív dobog a gyerekeinkben, addig van remény!

Köszönjük! Ez a győzelem a fradistáknak a Húsvét üzenete is lehet, van a futballban is feltámadás, a 17 éveseknél még vagy már, de ott vagyunk a nemzetközi szeren. Remélem, a vezetők is értik ezt az üzenetet és féltőn vigyázzák a mi kincseinket, a Fradi jövőjét. Mert ez üzenet arra is, hogy több megbecsülés kell az utánpótlás területén dolgozó edzőknek, akik munkájukkal, a fiatalokba plántált hitükkel visszahozhatják a múlt eredményeit, megfordíthatják a jelen pesszimizmusát, megalapozhatják a jövőt.

Tudom, ez csak egy meccs volt a tornán. De, ennek eredménye egy jó irányba mutató iránytű a jövőhöz, bármi történjék is ezután, ezt már nem vehetik el tőlünk.

Örülök!

Simon Sándor

A cikkhez felhasznált kép a tornáról eredetileg tudósító www.pfla.hu oldalról való.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

3 hozzászólás

 1. tibu1 írta:

  Gratulálok a fiataloknak!

  Hozzászólás ideje: 2010. április 3. 12:11

 2. Arányi József írta:

  Ha egy család gyermekei ilyenek, mint a mieink, akkor a jövő is biztosítottan szép lesz.
  HAJRÁ ARANY LÁBÚ ÉS SZÍVŰ GYEREKEK ! HAJRÁ FRADI !

  Hozzászólás ideje: 2010. április 3. 15:06

 3. Herkules írta:

  A fiatalok elképesztő tenniakarása mindent megmagyaráz és igazol. A játék szeretete áthidalja a problémákat, hiszek abban, hogy magunknak neveljük az utánpótlásunkat.

  Hozzászólás ideje: 2010. április 4. 00:01

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Szurkolók a múltból: dr. Trethon Ferenc, a miniszter

           Bejegyzés ideje: 2010. január 8.
           Szerző: tibu1

           Napi válasz, VII.26.

           Bejegyzés ideje: 2009. július 27.
           Szerző: Simon Sándor

           Áldott, boldog Karácsonyt!

           Bejegyzés ideje: 2015. december 26.
           Szerző: Simon Sándor

           Ferencváros-Debrecen: Az elmúlt 20 évben

           Bejegyzés ideje: 2010. április 15.
           Szerző: Limpi

           Fradi-Rijeka pro és kontra, mellesleg a bajnokság is elkezdődik

           Bejegyzés ideje: 2014. július 25.
           Szerző: Simon Sándor