2024. április 25. csütörtök

Fradi-naptár: 04.05.

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. április 5.

hetikoszonto_0331
Kit lehet köszönteni, kiről emlékezhetünk meg ezen a napon?

2010. április 5. hétfő:

Ezen a napon ünnepli 27. születésnapját az NB II-es Fradi egyik elefántcsontbarti légiósa Tidiane Souare. 2008-09 között 12 NB II-es mérkőzést játszott a Fradiban, jelenleg Guineában, a Horoya FC-ben futballozik.

Ugyancsak ezen a napon született 101 esztendővel ezelőtt egykori edzőnk, Sós Károly, Stróbl Károly néven. Játékosként az Ékszerészek csapatában kezdett, majd 1925-től 1927-ig az FTC amatőr futballistája volt, az első csapatban azonban nem játszott. Az első osztályt a Vasas, a Nemzeti és az Attila csapataiban ismerte meg játékosként, majd 1933 után idegenlégiós lett, játszott egyebek közt Franciaországban és Svájcban. 1938-ban tért haza, további öt esztendeig a Gamma csapatában “vezetett le”.

Sokkal hosszabb lett az edzői eredménylistája, melynek állomásai: Gamma, Szombathelyi Haladás, Újpesti TE, Szombathelyi Haladás, Salgótarjáni BTC, Dorogi Tárna, Bp. Kinizsi (azaz a Fradi, 1953-57 között, összesen 137 mérkőzésen), magyar válogatott pályaedző majd válogató biztos, Bp. Honvéd, 1961-67 között az NDK, 1968-69-ben Magyarország szövetségi kapitánya. Ez utóbbi ténykedésének, gyakorlatilag edzői karrierjének a marseille-i vereség vetett véget.

Edzői munkássága után sportvezetőként az MLSZ-ben dolgozott. 1991. augusztus 3-án hunyt el.

Az összeállítást készítette: Simon Sándor

Itt ragadom meg az alkalmat, hogy segítségül hívjam az olvasókat. Látható, hogy ezeken az oldalakon igyekszünk megemlékezni mindenkiről, aki valaha is elérte azt a sikert, hogy Fradi játékosnak vallhatta magát. Adatbázisunk azonban messze, nagyon messze van a tökéletestől. Még a futballban is, ahol pedig nagyon sok Nagy Béla művet átlapozunk, a többi sportágról nem is beszélve, ahol egyelőre a Fradi olimpiai- világ- és európabajnoki címet nyert sportolóira koncentrálunk. Ha valaki segíteni tud a Fradi egykori és mai sportolóinak “dátumfigyelésében”, az kérem, tegye meg. Hozzászólásában írja le, kit hagytunk ki, milyen sportágban volt a sportolónk, mikor született vagy éppen halt meg. Ily módon terebélyesedhet a Fradi-család dicsőségére ez az adatbázis. Előre is köszönöm.

Felhasznált források:

Tidiane Souare
Kép: www.ftc.hu
Adatok: Tidiane Souare wikipedia bejegyzés

Sós Károly
Kép: www.mlsz.hu
Adatok: Nagy Béla. Fradi futballkrónika (1974)
Sós Károly wikipedia bejegyzés

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS