2017. április 28. péntek

Szigeti Ferenc 80 éves! Boldog születésnapot!

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. április 6.

Szigeti Ferenc – Schmidt Ferenc néven – 1930. április 6-án egy szegény Zala megyei család gyermekeként látta meg a napvilágot. A kis falu, Türje csapatában kezdett el futballozni, és 1947-ben mint a helyi csapat gólkirálya indult el az Üllői út felé.

Az első edzésen való bemutatkozása olyan jól sikerült, hogy azonnal leigazolták. A kitűnő felépítésű középcsatár Kocsis Sándorral együtt ontotta a gólokat a Fradi ifiben, a csapat 102 gólt lőtt, Szigeti Ferenc, megelőzve Kocsist, gólkirály lett, a csapat pedig megnyerte a bajnokságot. Azonnal kikiáltották Deák „Bamba” Ferenc utódjának. Bekerült az ifjúsági válogatottba is, és egyre erősebben kopogtatott a Fradi első csapata öltözőjének ajtaján. 1948. október 13-án jött el a bemutatkozás ideje, az Üllői úton a Roubaix elleni 9:0-s győzelem részese lehetett.

Fradista pályafutásának első szakasza azonban nem tartott sokáig. Közbeszólt a szegénység. A faluról felkerült gyermek szülei nem tudták elviselni az albérlet terheit, a budapesti megélhetést. A Fradi vezetése pedig csak hitegette. Így bármennyire fájdalmas volt, el kellett fogadnia az egyik nagy rivális, az Újpest ajánlatát. Azonban itt már nem volt olyan sikeres a játéka, mint a Fradiban, sőt további karrierjét két lábtörés is veszélyeztette. Lábadozott, amikor 1952-ben azt tanácsolták neki, hogy menjen a szocialista ipar egyik fellegvárának, Sztálinvárosnak, a csapatába. Így került a másodosztályú Vasmű együttesébe, többi között a későbbi 37-szeres válogatott Kotász Antal társaságában. A Sztálin Vasmű Építők rögtön meg is nyerte veretlenül az NB II Közép-csoportját, a bajnoki győzelemhez, a feljutáshoz Szigeti Ferenc 45 góllal járult hozzá! Két évig szerepeltek az NB I-ben, majd 1954-ben kiestek. Csak érdekességként, a mai dunaújvárosi futball történetében még mindig Szigeti Ferenc a legjobb góllövő, 109 mérkőzésen 88 gólt ért el!

Szigeti Ferenc második fradista korszaka 1957-ben kezdődött, a sok balszerencse után ezúttal szerencsésen. Tagja lehetett a Fradi történetének leghosszabb külföldi túrájára, az Ausztráliába utazó csapatnak. A nagy élményt gólokkal hálálta meg. 17 mérkőzésen 17 félidőt játszott és 20 gólt lőtt, a portya második legeredményesebb csatára volt. Bízott a sikeres hazai folytatásban, azonban 1958-ban megint baleset érte. A csapat az NSZK, Franciaország és Belgium területén lebonyolított túráján, miután a Hamburg elleni 5:2-s győzelemmel végződött mérkőzésen négy gólt rúgott, a saarbrückeni barátságos meccsen harmadszor is eltört a lába. Élvonalbeli szereplése ezzel úgy ért véget a Fradiban, hogy egyetlen bajnoki mérkőzésen sem kapott lehetőséget, annak ellenére, hogy 31 pályára lépése alkalmával 41 gólt lőtt!

Levezetésként mintegy két évig a Budai Spartacus játékosa volt, majd ugyanitt kezdte meg edzői pályafutását.

Szigeti Ferenc harmadik fradista korszakának kezdetét 1973 jelentette, amikor a jó barát, Dalnoki Jenő mellett a Fradi első csapatának pályaedzője lett. Feladata volt a KEK küzdelmek során az ellenfelek feltérképezése. Így részese volt 1974/75-ben a KEK-döntőbe kerülésnek. Később utánpótlás szakágvezetőként tevékenykedett, azonban a nyolcvanas évek elején megszakadt a szoros kapcsolat a szeretett egyesülettel.

Feri bácsit – ahogy egy évvel ezelőtt – most is csak telefonon sikerült elérni. Hála Istennek, a korához képest jól van, csak egy kicsit alacsony a vérnyomása. Továbbra is figyelemmel kíséri a Fradi eredményeit, drukkol a csapat sikeréért, s meghatódva emlékezik a régi játszótársakra, akik közül – sajnos – sokan már nem élnek.

Tavaly megállapodtunk abban, hogy a 80. születésnapján majd nagy ünnepséget tartunk. Sajnos az FTC Baráti Kör meghívását a következő összejövetelre nem tudta elfogadni, mert feleségét pont abban az időszakban műtik. Természetesen majd találunk megfelelő alkalmat a köszöntésére.

Feri bácsi! Isten éltesse sokáig! Jó egészséget kívánunk Önnek és kedves feleségének is! A mielőbbi személyes találkozásig szeretettel üdvözöljük a Fradisták nevében.

– SzB –

A végére ugorhat és hozzászólhat.

2 hozzászólás

 1. tibu1 írta:

  Isten éltesse sokáig Feri bácsit!

  Hozzászólás ideje: 2010. április 6. 08:45

 2. Limpi írta:

  Isten éltesse!

  Hozzászólás ideje: 2010. április 6. 18:53

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Fradi-naptár: 03.29.

           Bejegyzés ideje: 2010. március 29.
           Szerző: Simon Sándor

           Dr. Fenyvesi Máté dedikál

           Bejegyzés ideje: 2013. október 25.
           Szerző: Simon Sándor

           A Fradi dicső múltja, 51.rész – 1953

           Bejegyzés ideje: 2009. június 16.
           Szerző: Simon Sándor

           A ferencvárosi kézilabdázás ünnepe

           Bejegyzés ideje: 2010. október 22.
           Szerző: Simon Sándor

           Téli számvetés 9. – az U19

           Bejegyzés ideje: 2012. január 4.
           Szerző: Simon Sándor