2018. december 14. péntek

A színek harca

Szerző: tibu1 Bejegyzés ideje: 2010. szeptember 10.

A hideg fémes bilincsként karolta át a természet életre vágyó lélegzetét. Az ég fagyos lila színnel jelezte, az este hamarosan átveszi az uralmat a nappal felett. Az utcán az emberek unott, fásult arccal haladtak otthonaik felé. A napi gondok között még senki nem gondolt a másnapi ünnep, fényekkel cikázó pazar hangulatára. A házak felett egyre inkább haragos lilává változott a szürke hétköznapok keserű pillanata.

Magányosan jártam az utcákat, kabátomat pedig összébb húztam, hogy magamba zárjam a meleg lágy érintését. A fák levelei tudatták lelkemmel, hogy a reménység zöldje másnap is színes, éltető impulzusokkal fogja új erőre buzdítani a természetet. Nagy nap elé nézünk. Mikor belegondolok, hogy mit jelent nekem a holnapi nap, akkor elfogynak a szavak, börtönné válnak a mondatok, hiszen érzéseimet sablonba zárja az írás és a beszéd műfaja. Amint a föld forgása és az idő múlása évről–évre elénk hozza ünnepeinket, úgy kristályosodik ki előttünk a felismerés, és ismét fellobban bennünk a szenvedély.

Holnap magunkra öltözzük a remény és a tisztaság zöld és fehér színeit, hogy egy rideg gyárakkal beépített város, fakó életébe színt vigyünk. Már a reggel is más lesz mint a többi. A nap szemünk tükrében a győzelem érzetét csillantja meg és bensőnkben úrrá lesz a harci kedv. Eszünkbe jutnak a régi nagy csaták, a győzelmek és a kudarcok maró könnyei, de múltunkat meg nem tagadva, előre nézünk a jelen harcának vad pillanatai felé.

Már csak pár óra és a színház megnyitja kapuit. Elgördül a függöny és összecsap ádáz küzdelemben két nagy múltú, ismert csapat. A színpadra lép tizenegy elszánt, a természet és a remény zöld éltető színébe öltözött sportoló és szembenéz a másik tizeneggyel, kik az éjszaka, az elmúlás haragos lila színeiben vívják majd küzdelmüket.

Az égen majd ismét megjelenik a hideg, lila ködként terjengő sejtelmes misztikus érzete, de a fű szabad zöldje, elnyomja majd az elmúlás keserű hangulatát.

Szintén e kettősség borítja színekbe a lelátó ovális terét, mígnem felharsan majd a küzdelem kezdő sípszava és egymásnak esik az elmúlás és a remény.

Mióta megszülettünk és megismertük az ünnep hangulatát, azóta várjuk ezt a visszatérő, nagy csatát. Könnyeinkkel áztattuk arcunkat, mikor az elmúlás belemart büszke öntudatunkba, majd diadalittasan ünnepeltük a remény győzelmeit, mikor a kilencven perc végén kiderült, a lila szín csak múló divat.
Holnap ismét fel fog kelni a nap és ismét ádáz csatát folytat majd két csapat az ég lila színe alatt. Örök körforgás ez, de a rend megköveteli, hogy az elmúlás után ébredjen a természet, s a lila éjszakát a reggel zöldellővé teszi.

Istenes Tibor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

2 hozzászólás

 1. NM írta:

  Nagyon jó, grat!! És kívánom hogy így legyen!!!! HAJRÁ FRADI!!

  Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 10. 11:47

 2. Franto írta:

  Bizony-biszony, a lila szín csak múlandó divat, míg a zöld örök. Nagyon várom már a holnapi “színházi előadást”, de annál is jobban az örömódát a végén. túl sok örömre attunk okot az elmúlt években a liláknak, itt a legfőbb ideje változtatni ezen!

  Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 10. 13:23

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

 • Felelős szerkesztő: Simon Sándor
 • A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
 • Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
 • Simon Józsefnek (statisztikák)
 • Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
 • Harsányi Györgynek (fotók)
 • Email: ftc.barati.kor@gmail.com
 • Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

 • Legutóbbi hozzászólások

  Év végi események

  Bejegyzés ideje: 2018. december 8.
  Szerző: Admin

  Ugye, megmondtam.

  Bejegyzés ideje: 2013. július 28.
  Szerző: Simon Sándor

  Pilu átvette a nyereményeit

  Bejegyzés ideje: 2010. október 18.
  Szerző: Simon Sándor

  Megemlékezések sorozata

  Bejegyzés ideje: 2018. december 4.
  Szerző: SzB

  Reményt adó kivétel

  Bejegyzés ideje: 2012. május 15.
  Szerző: Simon Sándor

  Eseménynaptár: 11.15 – 11.21.

  Bejegyzés ideje: 2010. november 15.
  Szerző: Simon Sándor