2017. április 27. csütörtök

A színek harca

Szerző: tibu1 Bejegyzés ideje: 2010. szeptember 10.

A hideg fémes bilincsként karolta át a természet életre vágyó lélegzetét. Az ég fagyos lila színnel jelezte, az este hamarosan átveszi az uralmat a nappal felett. Az utcán az emberek unott, fásult arccal haladtak otthonaik felé. A napi gondok között még senki nem gondolt a másnapi ünnep, fényekkel cikázó pazar hangulatára. A házak felett egyre inkább haragos lilává változott a szürke hétköznapok keserű pillanata.

Magányosan jártam az utcákat, kabátomat pedig összébb húztam, hogy magamba zárjam a meleg lágy érintését. A fák levelei tudatták lelkemmel, hogy a reménység zöldje másnap is színes, éltető impulzusokkal fogja új erőre buzdítani a természetet. Nagy nap elé nézünk. Mikor belegondolok, hogy mit jelent nekem a holnapi nap, akkor elfogynak a szavak, börtönné válnak a mondatok, hiszen érzéseimet sablonba zárja az írás és a beszéd műfaja. Amint a föld forgása és az idő múlása évről–évre elénk hozza ünnepeinket, úgy kristályosodik ki előttünk a felismerés, és ismét fellobban bennünk a szenvedély.

Holnap magunkra öltözzük a remény és a tisztaság zöld és fehér színeit, hogy egy rideg gyárakkal beépített város, fakó életébe színt vigyünk. Már a reggel is más lesz mint a többi. A nap szemünk tükrében a győzelem érzetét csillantja meg és bensőnkben úrrá lesz a harci kedv. Eszünkbe jutnak a régi nagy csaták, a győzelmek és a kudarcok maró könnyei, de múltunkat meg nem tagadva, előre nézünk a jelen harcának vad pillanatai felé.

Már csak pár óra és a színház megnyitja kapuit. Elgördül a függöny és összecsap ádáz küzdelemben két nagy múltú, ismert csapat. A színpadra lép tizenegy elszánt, a természet és a remény zöld éltető színébe öltözött sportoló és szembenéz a másik tizeneggyel, kik az éjszaka, az elmúlás haragos lila színeiben vívják majd küzdelmüket.

Az égen majd ismét megjelenik a hideg, lila ködként terjengő sejtelmes misztikus érzete, de a fű szabad zöldje, elnyomja majd az elmúlás keserű hangulatát.

Szintén e kettősség borítja színekbe a lelátó ovális terét, mígnem felharsan majd a küzdelem kezdő sípszava és egymásnak esik az elmúlás és a remény.

Mióta megszülettünk és megismertük az ünnep hangulatát, azóta várjuk ezt a visszatérő, nagy csatát. Könnyeinkkel áztattuk arcunkat, mikor az elmúlás belemart büszke öntudatunkba, majd diadalittasan ünnepeltük a remény győzelmeit, mikor a kilencven perc végén kiderült, a lila szín csak múló divat.
Holnap ismét fel fog kelni a nap és ismét ádáz csatát folytat majd két csapat az ég lila színe alatt. Örök körforgás ez, de a rend megköveteli, hogy az elmúlás után ébredjen a természet, s a lila éjszakát a reggel zöldellővé teszi.

Istenes Tibor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

2 hozzászólás

 1. NM írta:

  Nagyon jó, grat!! És kívánom hogy így legyen!!!! HAJRÁ FRADI!!

  Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 10. 11:47

 2. Franto írta:

  Bizony-biszony, a lila szín csak múlandó divat, míg a zöld örök. Nagyon várom már a holnapi “színházi előadást”, de annál is jobban az örömódát a végén. túl sok örömre attunk okot az elmúlt években a liláknak, itt a legfőbb ideje változtatni ezen!

  Hozzászólás ideje: 2010. szeptember 10. 13:23

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Stadionavató

           Bejegyzés ideje: 2009. november 10.
           Szerző: tibu1

           Kell nekünk a Ligakupa?

           Bejegyzés ideje: 2009. július 29.
           Szerző: Simon Sándor

           A Fradi dicső múltja, 51.rész – 1953

           Bejegyzés ideje: 2009. június 16.
           Szerző: Simon Sándor

           Még égnek a gyertyák

           Bejegyzés ideje: 2011. november 2.
           Szerző: Simon Sándor

           A Fradi dicső múltja, 16.rész – 1917-18

           Bejegyzés ideje: 2009. február 18.
           Szerző: Simon Sándor