2020. december 1. kedd

A Fradi egykor volt szakosztályai, 17.rész: Női jégkorong

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. szeptember 24.

fradi_cimer
Reméljük, ez a szakág csak rövid ideig viseli az “egykor volt” cimkét, hogy csak egy rövid “Csipkerózsika-álmot” alszik, és nemsokára visszatér. Most azonban ide kényszerült.

NŐI JÉGKORONG: 2002-2010

Dr. Springer Miklós, az FTC Elnökségének a tagja, az FTC Baráti Kör alelnöke, 2009. május 8-án, a klub fennállásának 110-ik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen nagyformátumú beszédben méltatta a múltban elért sikereket. Igen informatív része volt a beszédnek, hogy sorjában megemlékezett az FTC összes valaha is működött szakosztályáról, azokról is, amelyek ma már a múlt homályába merülnek. Oda merülnek, de el nem veszhetnek!

Ez is indokolja, hogy sorozatunkban megemlékezzünk ezekről az egyszer volt szakosztályokról, hogy az internet adta nagyobb publicitást kihasználva minél több érdeklődőhöz eljuthassanak ezek az információk.

NŐI JÉGKORONG: 2002-2010

Sajnos, véglegessé vált, hogy a női jégkorong – egyelőre – búcsút vett a Ferencvárostól, az FTC 2010/2011-ben nem indul az OB I-ben.

Mi is történt?

Mint emlékezetes a Fradi két csapattal szerepelt az előző idényben. A bajnokság befejeztével eldőlt, hogy a második gárda, egykori edzőnk Palotás István vezérletével, az újjáalakuló Jégmadarak színeiben folytatja tovább. Az első együttes marad és még az EWHL-ben is elindul újra. Aztán hirtelen minden megváltozott. Végül a második gárda nem a Jégmadarak nevét vette fel, hanem az időközben megalakult MTK-ét. Így a lányok többsége visszaigazolt oda, ahonnan érkezett, hiszen Palotás pont a mindössze egy évig létező kék-fehérektől hozott át vagy kétcsapatnyi játékost. Telt az idő és a nevezési határidő közeledtével sajnos arra volt nagyobb esély, hogy az első gárda sem marad az FTC berkeiben. Így is lett. Ők végül, Jécsi Gyula trénerrel az élen, a Dragó Skorpiókhoz igazoltak át, így a Fradinak nem maradt sem edzője, sem játékosa. Ezzel eldőlt, hogy nyolc év után megszűnik a női jégkorong a Ferencvárosban.

A szakosztály 2002-ben alakult, ekkor Szabó Attila edző szervezte az addig Amazonokként szereplő együttest az Ferencváros égisze alá és attól kezdve FTC-Amazonok néven játszottak. Az első két évben a Fradi a második helyen végzett a Marilyn HC mögött, amely közben felvette a UTE nevét, így női hokiban is megszületett a Ferencváros – Újpest rangadó. Következett egy harmadik hely, ami mellé Magyar Kupa győzelem is párosult, de a vezetők még merészebbet álmodtak.

2005 nyarán az FTC-Amazonok és a Justitia Jégmadarak legjobb játékosaiból megalakult az FTC-Stars. A név onnan eredt, hogy a Bp. Stars a fiú utánpótlás csapatainál játszó női játékosokkal és edzésidővel segítette a csapatot. Az edző Pindák László lett, segítői Zekov Iván és Palotás István, a csapatvezetők Szabó Attila és Varga Sieglinde, a menedzser Gágyor Péter voltak.

A csapat benevezett a nemzetközi női hokiligába, az úgynevezett EWHL-be. Itt a Fradi jól teljesített, hiszen elsőre a 6. helyen végzett, de a honi mezőnyben is remekelt, mivel először nyerte meg a bajnokságot, az addig egyeduralkodó Marilyn előtt. A következő évben nem sikerült első helyen végezni az OB I-ben, viszont a Fradi elindulhatott a BEK-ben. Ott a rendkívül erős csoportban azonban az utolsó helyen végzett. Az EWHL szereplés sem sikerült olyan fényesen, mint egy szezonnal korábban, az FTC ezúttal csak a 10. helyen ért célba.

A 2007/2008-as idényben már három kanadai lány is segítette a gárdát, velük a bajnokságban újból első helyen végzett a Ferencváros és az EWHL-ben is sikerült egy pozíciót előrébb lépni. Az idény végén a bajnokcsapat legjobbjai külföldre igazoltak és alaposan meggyengült az együttes. Palotás István edző vezérletével az egy évig létező MTK-ból az FTC-be igazolt majd két csapatnyi lány, akik rendkívül fiatalok és rutintalanok voltak, így a BEK-ben egy szemernyi esélyük sem volt. Sőt, a bajnokságban is csak a 3. helyen végeztek az Újpest két gárdája mögött.

A 2009/2010-es szezon már sokkal jobban sikerült. Az FTC elindult az osztrák második ligában, amit 100%-osan megnyert és jogot szerzett az idei az első osztályú indulásra. Ráadásul, hiába tűnt az UTE a bajnokság toronymagas esélyesének, a Ferencváros veretlenül lett első az alapszakaszban és a döntőben is nagy csatára késztette a lilákat, a rutin azonban az ő javukra döntött.

A nyár elején nagy tervekről lehetett hallani, végül ezekből az FTC berkein belül már semmi sem lesz. A lányok nyolc év után két bajnoki címmel és két Magyar Kupa-diadallal – egy időre, vagy végleg – elkorcsolyáztak a Ferencvárosból.

Zsiga László
FTC Múzeum

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

 • Felelős szerkesztő: Simon Sándor
 • A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
 • Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
 • Simon Józsefnek (statisztikák)
 • Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
 • Harsányi Györgynek (fotók)
 • Email: ftc.barati.kor@gmail.com
 • Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

 • Legutóbbi hozzászólások

  Végső nyughelyére kerültek Mészáros József hamvai

  Bejegyzés ideje: 2020. november 1.
  Szerző: Simon Sándor

  Az FTC Baráti Kör elnökségének közleménye

  Bejegyzés ideje: 2020. október 6.
  Szerző: Admin

  Az FTC Baráti Kör története

  Bejegyzés ideje: 2020. március 22.
  Szerző: Admin

  Szent Lászlós öregdiákokat keresünk

  Bejegyzés ideje: 2020. február 4.
  Szerző: Simon Sándor

  A tagdíjfizetésről

  Bejegyzés ideje: 2020. január 8.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 3. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 28.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 2. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 20.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 1. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 17.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Tolnay Lajos

  Bejegyzés ideje: 2019. április 22.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Gráf József

  Bejegyzés ideje: 2019. február 17.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Gabrovitz Kornél

  Bejegyzés ideje: 2019. január 2.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Dr. Keönch (Köncs) Boldizsár

  Bejegyzés ideje: 2018. december 29.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Weisz István

  Bejegyzés ideje: 2018. december 27.
  Szerző: Simon Sándor

  A Ferencvárosi Torna Club elnökei és ügyvezető elnökei

  Bejegyzés ideje: 2018. december 16.
  Szerző: Simon Sándor

  Női szemmel… (4.rész)

  Bejegyzés ideje: 2009. november 12.
  Szerző: moncsi1

  Beszámoló az FTC Baráti Kör küldöttgyűléséről

  Bejegyzés ideje: 2018. május 19.
  Szerző: SzB

  Fradi évfordulónaptár: 2011.03.29.

  Bejegyzés ideje: 2011. március 29.
  Szerző: Simon Sándor

  Puskás mesterhármasa a Fradiban

  Bejegyzés ideje: 2010. október 10.
  Szerző: Simon Sándor

  Short szép tavaszt remél

  Bejegyzés ideje: 2010. február 19.
  Szerző: Simon Sándor

  Friss bejegyzések