2024. április 25. csütörtök

Nyereményjáték’2010: Az utolsó forduló megoldásai

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. október 14.

Befejeződött! Letelt az utolsó határidő is, megérkeztek a megfejtések. Nézzük az utolsó hat kérdés helyes válaszait.

Elöljáróban annyit, ezúttal a zsüri is engedékenyebb volt. Méltányolta azt a kutatómunkát, amit a játékosok a megfejtések után végeztek. Valahol ez is cél volt, hogy hozzuk be a mai rohanó világba a múltat. Álljunk meg egy kicsit és keressük, hogy mi miért és hogyan alakult. Örülünk, hogy sokan vették a lapot.

Íme az utolsó forduló kérdései és a helyes válaszok:

25. kérdés, amelyre a helyes válasz 1 pontot ér.

Melyik évben nyerte el Albert Flórián az Aranylabdát?

1967-ben. Hála Istennek, ez valóban “csak” egy 1 pontos kérdés, hiszen mára mélyen a köztudatba ivódott, minden játékos tudta.

26. kérdés, amelyre a helyes válasz 2 pontot ér.

Melyik csapat volt az ellenfél Varga Zoltán utolsó Fradiban játszott nemzetközi tétmérkőzésén?

1968. szeptember 11-én a Leeds United ellen a Népstadionban játszott VVK-döntő volt (0-0) az a bizonyos utolsó nemzetközi tétmérkőzés, amelyen Varga Zoltán a Fradiban játszott. Engedékenységünk jeleként elfogadtuk a pontos dátumot igen, de az ellenfelet nem megadó választ is. Hiszen ez is azt jelenti, a játékos bizony utánanézett a kérdésnek. Csupán egy játékos passzolt, a többi helyesen válaszolt.

27. kérdés, amelyre a helyes válasz 3 pontot ér.

FTC URAK. Mit jelent ez? Így nevezték az 1910-es években az FTC futballistáit? Avagy más apropóból jegyezte fel a történelem, ugyancsak az 1910-es évekből? Ha a más apropóra gondolunk, pontosan mi volt az?

1911. február 5-én, egy héttel a hivatalos stadionavató előtt az URAK (Újpesti-Rákospalotai Atlétikai Klub) volt az FTC ellenfele egy nem hivatalos edzőmeccsen. Az eredmény 2-0 volt az FTC javára. 3 pont ide, 3 pont oda néhány passztól eltekintve a játékosok döntő többsége tudta a választ, sőt a körülményeket is. Gratulálunk!

28. kérdés, amelyre a helyes válasz 4 pontot ér.

Játszott-e Nyilasi Tibor a Fradi csapatában Elefántcsontparton mérkőzést?

1973. augusztus 15. Abidjan (Elefántcsontpart): FTC – Elefántcsontpart (válogatott) 6-1

Összeállítás: Géczi – Vépi, Páncsics, Megyesi – Juhász, Bálint – Szőke, Branikovits, Albert, Mucha, Engelbrecht
Csere: Martos, Takács, Nyilasi, Domján.

Nem gondoltuk volna, hogy ez ilyen könnyű lesz. Vagy mégis? Mindenesetre örülünk.

A 25-28. kérdésre adott válaszok pontjainak összeadása után a 29. kérdéssel az ott összegyűjtött pontszámokat meg lehetett duplázni avagy éppen el lehetett veszteni.

29. kérdés, amelyre a helyes válasz megduplázza a 25-28. kérdések utáni eredményt, a helytelen lenullázza azt.

Ki volt az a sportember aki megnyerte az FTC első teniszversenyét?

Itt lehetett először tettenérni, hogy a játékosok milyen kutatómunkát végeznek. És itt lehetett azt is, hogy sajnos a források egymásnak bizony ellent is mondhatnak. Nagy Béla a Zöld-fehérben című könyvében a 29. oldalon leírja, hogy Bayer Rezső az Üllői úti házának az udvarát díjtalanul az egyesület rendelkezésére bocsátotta, mint teniszpályát. Itt rendezte meg az FTC 1904-ben az első háziversenyét. A cél azonban ekkor még a testmozgás, a szórakozás volt. Később Gregersen Nilsen norvég konzul segítségével a Ráday és a Lónyai utcában sikerült saját pályára szert tenni, és 1907-ben megalakulhatott a szakosztály. Az első versenyt Schmidt Ödön nyerte Gabrovitz Emil előtt.

Ugyancsak Nagy Béla a Fradisták című munkájában a 100. oldalon, majd az erre épülő Fradisták futballmezben 1. című kötetben a 16. oldalon azt írja, Az FTC első teniszversenyén – 1903. október 11-én – a férfi egyest Gabrovitz Emil nyerte.

Nem tisztünk az ellentmondást feloldani, bár némi kutatómunkát biztosan megérne, hogy a történelem egyértelműbb legyen. Természetesen, mindkét választ elfogadtuk.

Szokás szerint ezen a ponton összeadjuk a játékosok eddigi, tehát az 5.forduló utáni összpontjait a mostani fordulóban eddig megszerzett pontokkal. A következő kérdés jó válasza ezt duplázza meg, a rossz felezi meg, a passz természetesen változatlanul hagyja.

30. kérdés, amelyre a helyes válasz megduplázza az 1-29. kérdések utáni eredményt, a helytelen megfelezi azt.

Ki szerkesztette a Ferencvárosi Torna Club első, 1908-1912 közötti évek eredményeit feldolgozó évkönyvét?

Az erre a kérdésre érkezett válaszok azt bizonyítják, egy ilyen kérdést sokkal precízebben kell feltenni. Ugyanis túl nagy a tét ahhoz, hogy valaki félreértelmezzen valamit. A gyarló kérdésfeltevő arra gondolt, hogy az 1908-1912 közötti éveket először kinek a szerkesztésében dolgozták fel évkönyvben. Ez az ember dr. Kenéz Béla. Azonban az első FTC évkönyvet már 1907-ben kiadták, Horváth Ferenc szerkesztésében. Lehet, rossz helyen volt a kérdésben az első szó? És így beugratósnak vették a játékosok a kérdést? Mindenesetre feltétlenül méltányoljuk azt a munkát, amellyel Horváth Ferenc személye is előkerült ebben az aspektusban. Ezért – különös tekintettel a tétre – ebben a kérdésben is elfogadtuk mindkét nevet helyes válasznak. Ezért írtuk a bevezetőben, hogy most engedékenyek voltunk.

A mindenkit érintő végeredménnyel külön bejegyzésben jelentkezünk.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

3 hozzászólás

  1. gio írta:

    hát, ha az első évkönyv 1907-ben jelent meg, akkor maga a kérdés volt rossz, nem pedig az “első” szó volt rossz helyen, akkor annak semmi keresnivalója ott.

    Hozzászólás ideje: 2010. október 14. 08:13

  2. sempre írta:

    Köszönöm a szerkesztőknek a játékot, és gratulálok Pilunak a győzelemhez.

    Hozzászólás ideje: 2010. október 14. 08:42

  3. Simon Sándor írta:

    gio

    Isten őrizz, hogy magyarázkodjam. Csupán azt említem meg, hogy az 1908-12 közötti eredményeket Nagy Béla is feldolgozta. Mint látjuk, nem elsőként, hiszen dr.Kenéz Béla ugyanezt már 1913-ban megtette. Az első szó ily módon pl. Nagy Béla nevét kizárta a helyes válaszok közül.

    Ezzel együtt legközelebb tán jobban megy majd a kérdések összeállítása is. Nem könnyű műfaj ez, örökké lehet tanulni. Magam is igyekszem.

    Hozzászólás ideje: 2010. október 14. 09:46

HOZZÁSZÓLÁS