2017. április 26. szerda

Bemutatjuk szombati ellenfelünket: Szolnoki MÁV FC

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. október 30.

Szombaton 15:00-kor az Albert Stadionban a Szolnoki MÁV FC lesz a következő ellenfelünk a bajnokság 12. fordulójában. Nézzük a történelmüket…

Az egyesület 1910. május 11-én, Papp Dénes MÁV főmérnök kezdeményezésére alakult, 23 taggal. Látható, hogy patinás klubról van szó, hiszen az idén már megünnepelte a centenáriumát. A futballisták nagyon szépen ünnepeltek, hiszen 62 esztendő után feljutottak az élvonalba. De ne szaladjunk ennyire előre.

A megalakulás után a csapat először a csirkepiacon, majd a vásártéren játszott. 1912-ben épült az első pályájuk a Podolszky úton. Mivel már volt saját pálya, egyre több meccset játszottak. Mint sok más magyar csapat fejlődését, az övékét is megakasztotta az I. világháború. A háború után 1924-ben kibővítették a sporttelepet, készítettek egy 800 fős fedett tribünt. A 3000 ember befogadására alkalmas létesítmény országos hírű lett. 1926 és 1935 között az amatőr csapatok kerületi bajnokságban játszottak, amelyek győztesei az országos döntőben mérkőztek meg egymással. 1928-29-ben a döntőig jutottak, de ott a Törekvés 5-0-ra legyőzte őket. A 30-as években, mint vasutascsapat több játékost is adtak a magyar vasutasválogatottba, mert akkor még olyan is volt.

Az 1933-34-es szezonban nagy sikert értek el azzal, hogy a Magyar Kupa elődöntőéig jutottak, ott a BSZKRT ejtette ki a csapatot. 1935-36-ban KÖLASZ bajnokságot nyert az egyesület. Osztályozókat játszott a KEAC-cal, a NZTE-vel és a Haladással. 1937-ben a Haladással szemben megnyerték az országos vasutas bajnoki döntőt. A csapat mindeközben, nyilván a most is felsorolt eredmények következményeként besorolást nyert az újonnan létrehozott NB II-es bajnokságba, ahonnan 1938-ban felkerültek az első osztályba.

Az első élvonalbeli szezonjukban a 9. helyen végeztek, csakúgy mint egy évvel később. 1940-41-ben nagyot léptek előre, amikor a negyedik helyig jutottak. Ebben a szezonban a magyar kupában is óriási sikert értek el, 1941. június 29-én megnyerték a kupadöntőt. Ellenfelük a Salgótarjáni BTC volt, 3-0-ra győztek. Ez a kupagyőzelem kettős volt, hiszen mint győztes, törvényszerűen a legtovább állva maradt amatőr csapat is lett, ezzel pedig a kiírás szerint a Corinthian-kupa is a birtokukba került.

A kupagyőzelem öröme a következő bajnoki szezonban is röpítette őket, hiszen 1941-42-ben tovább javítottak a bajnoki helyezésükön, harmadikok lettek, felértek a dobogóra. Egyértelműen ez volt a szolnoki labdarúgás aranykora. Vitán felül a Szolnoki MÁV volt a legjobb vidéki csapat, több játékosa is szerepelt a magyar válogatottban.

Ennek a szolnoki aranycsapatnak volt az egyik oszlopa Kispéter Mihály, aki később a Fradi (nevezhették akár Kinizsinek is) oszlopa lett, a Fradizmus egyik megtestesítője, a Fradi legendája.

A kis kitérőt követően folytassuk a ’40-es évek szolnoki eredménysorát. A bravúros bronzérmet követő két esztendő visszaesést hozott, mindkétszer a nyolcadik helyen végeztek. A II. világháború után már nem volt meghatározó csapat, 13., 10.helyeket követően 1948-ban csak a 15. sikerült, amely bizony a kieső hely volt, a Szolnoki MÁV elbúcsúzott az NB I-től.

Ezek után Szolnokon hiánycikk lett az élvonalbeli futball. Igaz, 1955-ben a Szolnoki Légierő csapata játszhatott egy szezont az NB I-ben, de ennek a csapatnak nem volt köze a MÁV-hoz.

A Szolnoki MÁV tartósan az alacsonyabb osztályokba, zömmel a második ligába szorult. Magyarország összes csapatához hasonlóan a szocialista érában ők is átestek névváltozáson, nem is egyen. Volt a nevük Szolnoki Vasutas SE, Szolnoki Lokomotiv SE, Szolnoki Törekvés SE,Szolnoki MÁV SE. Ezen a néven rivalizáltak a legnagyobb városi riválisukkal a Szolnoki MTE csapatával. Mindez 1979-ig tartott, amikor a város vezetői úgy döntöttek, a város csapatai egyesüljenek, így lett Szolnoki MÁV MTE, amely korszak 1996-ig tartott. Az egyesült csapat 1986-87-ben egészen az MNK elődöntőjéig jutott, de a későbbi győztes Békéscsabai Előre kiverte őket. Aztán 1992-ben így egyesült erővel is kiestek a harmadosztályba, s néhány évet ott is töltöttek. 1996-tól ismét felveszik egykori nevüket, azóta újra Szolnoki MÁV FC néven szerepelnek. Sikerült visszajutni a másodosztályba, a visszajutás óta stabil másodosztályú csapatnak számítottak, amely általában a dobogó közelében végzett.

Az élvonal csak álom volt. Egészen 2007-08-ig, amire mi fradisták is emlékezünk, hiszen ez volt a jogtalan kizárás utáni második évünk az NB II-ben. A Szolnoki MÁV ekkor a Fradit megelőzve, a Kecskemét mögött a második lett. A következő szezon nagy visszaesést hozott, ám 2009-10-ben feltámadt poraiból a szolnoki főnixmadár. Megnyerte a bajnokságot, beteljesült egy már tán el is feledett álom, újra NB I-be jutott a csapat.

Páyaügyben a kezdetek kezdetén már szóltunk a Podolszky úti pályáról. Később a Véső utcában játszottak.1974. december 4-én átadták az akkoriban modernnek számító Tiszaligeti Stadiont, ami kezdetben a rivális MTE, ám az egyesülés után törvényszerűen az ő otthonuk is lett, majd maradt is. Ez a stadion kezdetben 20 ezres befogadóképességű volt (5000 ülőhellyel). Állagának megóvására nem sok gondot fordítottak, így az egyre csak romlott. Az NB I-be jutott csapat csak méltányosságból játszhat itt és nem csak azért mert nincs világítás, a pálya talajára is sokan és sokat panaszkodnak. Mindenesetre jelenleg a befogadóképessége 4000 fő (3200 ülőhellyel).

Az összeállítást Simon Sándor készítette.
Felhasznált források:
www.magyarfutball.hu (pancso írásastadionkép, címerkép)
Szolnoki MÁV FC wikipedia bejegyzés

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Múlt, jelen, jövő. 2010.09.14.

           Bejegyzés ideje: 2010. szeptember 14.
           Szerző: Simon Sándor

           Keresem a szót, keresem a hangot

           Bejegyzés ideje: 2010. április 9.
           Szerző: Simon Sándor

           A “Zöld Sas” trófea átadása 2010. II.

           Bejegyzés ideje: 2010. május 19.
           Szerző: Simon Sándor

           Edzőink: beszélgetés Craig Shorttal és Ron Reiddel

           Bejegyzés ideje: 2010. március 19.
           Szerző: tibu1

           Az FTC – Nyíregyháza statisztikái

           Bejegyzés ideje: 2010. március 15.
           Szerző: eagleeye1899