2017. január 19. csütörtök

Mai ellenfelünk: FK Spartak Zlatibor voda

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2011. január 26.

Folytatódik az edzőmeccsek sorozata, folytatódik a határszéli területeken a határjárás. Ma Szabadkára megy a Fradi, hogy megmérkőzzön a helyi együttessel. Azzal az együttessel, melynek egykoron neves játékosokat köszönhetett, sőt ma is köszönhet a Fradi. Nézzük a rövid történelmüket.

A kezdetek bemutatása előtt nézzük azokat a játékosokat, akik mindkét csapatban futballoztak. Itt van mindjárt Djordje Tutoric, aki Szabadkán ebben a csapatban kezdett el futballozni. Csakúgy, mint a kilencvenes évek legendás BL-Fradijának három játékosa Zoran Kuntic, Goran Kopunovic és Dejan Milovanovic.

A szabadkai csapatot a 1945. április 21-én alapították, SDZ Jovan Mikic Spartak néven. Azok a játékosok játszottak itt, akik a háború előtt a Zak labdarúgói voltak és nem kívántak a környék nagyobb klubjaiba, a Radnicki-ba vagy a Gradjanski-ba igazolni. A nevüket az 1944-ben meggyilkolt legendás partizánvezérről kapták. Már az első jugoszláv élvonalbeli küzdelmekbe beneveztek 1946/47-ben, utána évekig az első és a második osztály között ingáztak.

Íme az 1946-os “ős-Spartak”:

Az ötvenes években rendszeresen az élvonalban szerepeltek. 1962-höz köthető az első jelentős sikerük, amikor bejutottak a kupadöntőbe, ahol az OFK Beograd-tól kaptak ki 4-1-re. Ekkor már FK Spartak Subotica volt a hivatalos nevük, a Spartak emlékeztetett a névadóra.

Ugyanezt az eredményt érték el a kupasorozatban 1993/94-ben is, amikor két meccses összesítésben a belgrádi Partizan volt jobb náluk.

2008 a következő említésre méltó évszám, amikor a klub egyesült az FK Zlatibor voda nevű klubbal. A fúzió után kapták jelenlegi nevüket, a címerük azonban a tradicionális címer maradt.

A legutóbbi bajnoki szereplésüknek köszönhetően ezt a szezont az UEFA-Kupa selejtezőiben kezdték. A második körben csatlakoztak a küzdelmekhez és tovább is jutottak a luxemburgi ellenfelükkel szemben (FC Differdange ellen 2-0 és 3-3). Utána azonban az ukrán Dnipro ellenében elbúcsúztak, bár hazai pályán őket is le tudták győzni (2-1), idegenben azonban 2-0-ra kikaptak.

A most folyó szerb bajnokságban, amely ugyanúgy 16 csapatos, mint a magyar, jelenleg a 6. helyen állnak 5 győzelemmel, 6 döntetlennel és 4 vereséggel. Náluk is ugyanakkor folytatódik a szezon, mint nálunk, azaz február utolsó hétvégéjén.

Mérkőzéseiket a 13 ezres Szabadkai Városi Stadionban játsszák. Az 1990-es évek elején alakult meg korábbi szurkolói csoportosulásokból a mai fanatikus szurkolótáboruk, amely Blue Marines-nek nevezi magát. A bajnokikon fergeteges hangulatot produkálnak.

Az összeállítást az FK Spartak Zlatibor hivatalos honlapjának (http://www.fkspartakzlatiborvoda.com), valamint az angol nyelvű wikipedia oldalnak (http://en.wikipedia.org/wiki/FK_Spartak_Zlatibor_Voda) a felhasználásával Simon Sándor készítette.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS
Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           III. Novák Dezső utánpótlás emléktorna

           Bejegyzés ideje: 2017. január 16.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Nyereményjáték, a 9.forduló eredményei és az utolsó forduló előtti állás

           Bejegyzés ideje: 2009. március 9.
           Szerző: Simon Sándor

           Beszélgetés Ferenczi Istvánnal

           Bejegyzés ideje: 2010. február 26.
           Szerző: tibu1

           Meghívó az Albert Emlékkiállításra

           Bejegyzés ideje: 2016. szeptember 10.
           Szerző: Admin

           Fradi-dalok, 2. rész

           Bejegyzés ideje: 2010. február 13.
           Szerző: Simon Sándor

           Szóljon sokáig a bajnokok sípja!

           Bejegyzés ideje: 2010. december 19.
           Szerző: Simon Sándor