2024. április 19. péntek

Mai ellenfelünk: FK Spartak Zlatibor voda

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2011. január 26.

Folytatódik az edzőmeccsek sorozata, folytatódik a határszéli területeken a határjárás. Ma Szabadkára megy a Fradi, hogy megmérkőzzön a helyi együttessel. Azzal az együttessel, melynek egykoron neves játékosokat köszönhetett, sőt ma is köszönhet a Fradi. Nézzük a rövid történelmüket.

A kezdetek bemutatása előtt nézzük azokat a játékosokat, akik mindkét csapatban futballoztak. Itt van mindjárt Djordje Tutoric, aki Szabadkán ebben a csapatban kezdett el futballozni. Csakúgy, mint a kilencvenes évek legendás BL-Fradijának három játékosa Zoran Kuntic, Goran Kopunovic és Dejan Milovanovic.

A szabadkai csapatot a 1945. április 21-én alapították, SDZ Jovan Mikic Spartak néven. Azok a játékosok játszottak itt, akik a háború előtt a Zak labdarúgói voltak és nem kívántak a környék nagyobb klubjaiba, a Radnicki-ba vagy a Gradjanski-ba igazolni. A nevüket az 1944-ben meggyilkolt legendás partizánvezérről kapták. Már az első jugoszláv élvonalbeli küzdelmekbe beneveztek 1946/47-ben, utána évekig az első és a második osztály között ingáztak.

Íme az 1946-os “ős-Spartak”:

Az ötvenes években rendszeresen az élvonalban szerepeltek. 1962-höz köthető az első jelentős sikerük, amikor bejutottak a kupadöntőbe, ahol az OFK Beograd-tól kaptak ki 4-1-re. Ekkor már FK Spartak Subotica volt a hivatalos nevük, a Spartak emlékeztetett a névadóra.

Ugyanezt az eredményt érték el a kupasorozatban 1993/94-ben is, amikor két meccses összesítésben a belgrádi Partizan volt jobb náluk.

2008 a következő említésre méltó évszám, amikor a klub egyesült az FK Zlatibor voda nevű klubbal. A fúzió után kapták jelenlegi nevüket, a címerük azonban a tradicionális címer maradt.

A legutóbbi bajnoki szereplésüknek köszönhetően ezt a szezont az UEFA-Kupa selejtezőiben kezdték. A második körben csatlakoztak a küzdelmekhez és tovább is jutottak a luxemburgi ellenfelükkel szemben (FC Differdange ellen 2-0 és 3-3). Utána azonban az ukrán Dnipro ellenében elbúcsúztak, bár hazai pályán őket is le tudták győzni (2-1), idegenben azonban 2-0-ra kikaptak.

A most folyó szerb bajnokságban, amely ugyanúgy 16 csapatos, mint a magyar, jelenleg a 6. helyen állnak 5 győzelemmel, 6 döntetlennel és 4 vereséggel. Náluk is ugyanakkor folytatódik a szezon, mint nálunk, azaz február utolsó hétvégéjén.

Mérkőzéseiket a 13 ezres Szabadkai Városi Stadionban játsszák. Az 1990-es évek elején alakult meg korábbi szurkolói csoportosulásokból a mai fanatikus szurkolótáboruk, amely Blue Marines-nek nevezi magát. A bajnokikon fergeteges hangulatot produkálnak.

Az összeállítást az FK Spartak Zlatibor hivatalos honlapjának (http://www.fkspartakzlatiborvoda.com), valamint az angol nyelvű wikipedia oldalnak (http://en.wikipedia.org/wiki/FK_Spartak_Zlatibor_Voda) a felhasználásával Simon Sándor készítette.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS